Förhandstitt på Samsung Galaxy Tab

Postat:
03:27 - 2010-10-18
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
71

httpvh://www.youtube.com/watch?v=7x8inrke-Kc

Samsung bjöd in Swedroid på en förhandstitt av Galaxy Tab förra veckan och döm om vår förvåning när de skickade med oss en testenhet hem! Precis som klisterlappen på kartongen vittnar om så rör det sig om en inte helt och hållet färdig enhet och den kan därför skilja sig åt en aning från vad som slutligen dyker upp i butik, kanske främst vad gäller paketering och mjukvara.

I denna förhandstitt har vi utfört en rad tester, tagit en mängd bilder på och med enheten samt utforskat gränssnittet och provkört en handfull populära Android-spel. En mer fullständig genomkörare, samt mer matnyttig information, kommer dyka upp i en fullvärdig recension vid ett senare tillfälle – det vill säga så snart vi har lagt vantarna på ett butiksfärdigt exemplar.

Samsung Galaxy Tab är Samsungs första Android-pekplatta och har en 7″ stor LCD-skärm med en upplösning på 1024×600 pixlar (WSVGA). Hårdvaran är utöver skärmen och kameran nästan identisk med hårdvaran i Galaxy S och bygger alltså på Hummingbird-plattformen. Under skalet hittar vi en processor om 1GHz, 512MB RAM, 16GB eller 32GB lagringsutrymme, 3G-modem, Bluetooth 3.0, Wi-Fi med stöd för 802.11b/g/n, kompass, gyro, ljus- och g-sensor. Enheten mäter 190.09 x 120.45 x 11.98 och väger 380 gram, samt är konstruerad i plast undantaget skärmen som är av glas.

Utseende och ingångar/utgångar
Fronten domineras förstås av den stora skärmen, under vilken vi finner de vanliga knapparna: Meny, Hem, Tillbaka och Sök. Ovan skärmen finner vi bakom glasskivan ljussensorn och kameran för videosamtal. På telefonens vänstersida finner vi endast ett uttag för en mikrofon, och på högersidan uttag för såväl SIM-kort som microSD-kort samt strömknapp (vilken extraknäcker som låsknapp för skärmen) och volymkontrollen (+/-). På ovansidan finns ett 3.5mm-uttag och i enhetens nederkant finner vi stereohögtalare som ljuder ganska bra och högt, även om det saknas samma bas som X10 mini pro kan prestera. Med en såpass stor enhet så borde det finnas gott om utrymme för bättre högtalare.

Mjukvara
Samsung skickar med Android 2.2/FroYo med Galaxy Tab och ovanpå detta hittar vi i stort sett samma gränssnitt som följer med Galaxy S, nämligen TouchWiz 3.0. Samsung har här och var gjort en del ändringar för att bättre nyttja den större skärmen, men det allra mesta är ändå identiskt.

En rolig och väldigt användbar nyhet är möjligheten att justera mättnad, vit färgtäthet och svart färgtäthet för att få fram en bild som bäst passar ens personliga smak och tycke. Detta i samband med mediaspelaren som tar x264/MKV-filer upp till 720p och hanterar de flesta format för undertexter gör den till en högst kompetent mediaspelare. Här ligger konkurrenterna långt efter och har mycket att jobba på om de vill komma ikapp.

Speltest
Galaxy Tab gör definitivt inte bort sig när det gäller spel och den stora, och relativt högupplösta skärmen samt den goda 3D-prestandan gör det faktiskt till en riktig fröjd att spela. I videon nedan provkör vi Fruit Ninja, Angry Birds, Castle Warriors samt Mini Squadron och alla spel undantaget Mini Squadron, som verkar hårdkodat för WVGA, körs i helskärmsläge. I Castle Warriors noterar vi dock att skärmen inte alla gånger svarar när vi trycker och en aningens högre känslighet hade varit önskvärd, huruvida det är likadant i den slutgiltiga versionen av SGT återstår att se.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=6FeDrgchO4o

Prestanda
Vi mäter upp bra siffror för Galaxy S och speciellt filsystemet presterar bäst bland de enheter vi testat med 112 poäng i Softweg Benchmark. Denna gång har vi även testat OpenGL ES 2.0-benchmarkprogrammet Nenamark från det malmöbaserade företaget Nena innovation AB.

Neocore 3D: 54 FPS
Benchmark Pi: 1410 ms
Quadrant: 1004 poäng
Input Benchmark: 60 Hz (klarar minst 5 simultana tryckpunkter)
Linpack: 14,2 MFLOPS
Sunspider: 7 757,8 +/- 1.8%
Nenamark: 36,8 FPS (Galaxy S erhåller 49 FPS, vilket förklaras av den lägre upplösningen jämfört med Galaxy Tab, och Nexus One med 2.2 ger 15,8 FPS)

Softweg Benchmark
CPU: 1823,41 poäng
GPU: 31,17 poäng
Memory: 614,37 poäng
Filesystem: 112.87 poäng (Galaxy S med 2.2 erhåller 77 poäng och Nexus One 76 poäng)

Kamera
Kameran i Galaxy Tab är på 3.15 megapixlar och har autofokus  samt LED-blixt men ingen ”tap-to-focus” som Galaxy S eller X10 . Bildformatet är i standardinställningarna inställt på WS, vilket vi tycker om. Bilderna är riktigt skapliga, men når inte riktigt upp till Galaxy S eller iPhone 4. Alla bilder är tagna med kameran i standardläge, utom inomhusbilderna där vi manuellt satte på och stängde av blixten. Just blixten ger för övrigt Galaxy Tab ett tydligt övertag på Galaxy S vad gäller fotografering i mörker.

Vi noterar att Galaxy Tab har ett visst problem med motljus och färgmättnad, men som för att kompensera så tar den utmärkta närbilder. Som en sidnotering så ser vi exempel på iPhones väldokumenterade problem med vitbalansen inomhus, utan blixt, där allt får en kraftigt gul ton.

Samsung Galaxy Tab (2.2 FroYo)

iPhone 4 (iOS 4.1)

Samsung Galaxy S (2.2 FroYo)

Mer bilder…

Så snart vi lagt vantarna på ett butiksfärdigt exemplar kommer en recension att dyka upp. Tills vidare är ni mer än välkomna att ställa frågor bland kommentarerna nedan om det är något specifikt ni undrar över.