Första intrycken: Samsung Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra

Postat:
08:03 - 2020-08-06
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
30

Årets andra upplaga av Unpacked bjöd på ovanligt många nyheter. Allt från surfplattor i form av Tab S7/S7+ till en ny modell av Galaxy Watch och inte minst en ny Fold, men i fokus stod som vanligt Note-serien.

I likhet med förra året har Samsung valt att introducera två stycken uppföljare; dels Note 20 och dels Note 20 Ultra. Föregående år kallade Samsung förvisso den större och mer påkostade varianten för Plus (Note 10+), men i år faller plustecknet bort till fördel för ”Ultra”, vilket förmodligen beror på att S20 Ultra och Note 20 Ultra har en del gemensamt.

Konstruktion och design

Galaxy Note 20 Ultra har i motsats till Note 20 (se galleri nedan) en välvd panel eller en så kallade edge-panel. Det råder delade meningar om en edge-panel är att föredra framför en platt variant, men för att maximalt utnyttja framsidan är förstnämnda att föredra, då det möjliggör en mindre framträdande ram. Till nackdelarna hör skuggningar, färgskiftningar och i vissa fall en utökad benägenhet för fantomtryckningar.

I handen upplever vi Note 20 Ultra som en rigid och vridstyv pjäs med minimal flex. Note 20 som har ett bakstycke av plast eller polykarbonat är något mindre vridstyv, men ger fortfarande en solid känsla mycket tack vare ramen av metall. Utöver ramen består även knapparna av metall.

Glaset som täcker fronten samt bakstycket kommer i vanlig ordning från brittiska Corning, men täcks av ett alldeles nyutvecklat glas med namnet Victus eller Gorilla Glass 7.

Det splitternya glaset påstås erbjuda två gånger högre repbeständighet samtidigt som det sägs vara mindre benäget att spricka i samband med fall. Tyvärr fick vi inte möjlighet att falltesta, men hoppas att JerryRigEverything kan svara på hur tåligt glaset är i praktiken i ett kommande test.

SIM-kortplats såväl som MicroSD-kortplats (endast Ultra) sitter i toppen på de två modellerna och bägge saknar 3,5mm-utgång, vilket innebär att man får nöja sig med USB C 3.1-uttaget i foten av telefonen i kombination med en adapter för att ansluta 3,5mm-hörlurar.

På vardera sida om USB-C-kontakten i fotänden finner vi en av de totalt tre mikrofonerna och högtalaren, och allra längst ut på vänster sida hittar vi facket för S-pen. Det både ser ut och känns som facket för Note 10/Note 10+ när vi testar att ta ut och föra in pennan. Genom att trycka in den fjäderbelastade pennan till dess att man hör och känner ett klick och sedan släpper glider pennan ut med någon centimeter och låter oss enkelt avlägsna den.

Pennan i sig skiljer sig inte nämnvärt åt från pennan i föregångarna sett till design eller funktion. Latensen har däremot reducerats till blott 9 ms, vilket innebär att eftersläpningen är så gott som eliminerad.

En lustig punkt med Note 20-serien är att pennan bytt sida. Den har tidigare alltid suttit på den högra sidan, vilket vi gissar beror på att de flesta är högerhänta, men i Note 20 har den av oklara skäl förflyttats till enhetens vänstra sida istället.

Kameramodulen upptar en förhållandevis stor del av bakstycket på Note 20 Ultra i likhet med S20 Ultra. En förklaring till detta är delvis det maffiga periskop-objektivet som erbjuder 5x optisk förstoring vilket kan jämföras med 4x för S20 Ultra samt den till ytan stora 108MP-sensorn. Mer mer om kamerorna återfinns i kamerastycket nedan.

Kameramodulen är inte bara stor på bredden och höjden utan sticker ut också ut med en beskedlig del från chassit. Vi uppskattar det till åtminstone ett par millimeter. Kameramodulen i Note 20 sticker inte ut mer än vad modulen vanligen gör i telefoner med tre eller fyra kameror på bakstycket.

Galaxy Note 20, bildgalleri

 

Bildskärm & fingeravtrycksavsläsare

Samsung har försett Note 20 Ultra med en 6,9″ stor ”Dynamic Super AMOLED 2X-panel” med WQHD+-upplösning med ett höjd- och breddförhållande på 19:3:9, vilket innebär en pixeldensitet på goda 508 PPI. Panelen erbjuder också stöd för en adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz och har stöd för HDR10+.

Galaxy Note 20 kan inte alls skryta med samma fina specifikationer, utan är i stället bestyckad med en enklare FHD+-upplöst ”Super AMOLED Plus-panel” med en uppdateringsfrekvens på enbart 60 Hz.

Vi är inte förtjusta i att Samsung valt att kompromissa med med skärmen i Note 20 till denna grad, särskilt vad berör uppdateringsfrekvensen. Det vore i vår mening rimligare att erbjuda åtminstone 90 Hz i stil med mellanklasstelefoner som OnePlus Nord eller Moto G 5G Plus.

Vid 120 Hz på Note 20 Ultra kan vi i alla fall konstatera att pekskärmen upplevs responsiv och svarar oerhört kvickt även vid praktiskt användande när vi exempelvis testar att skriva på tangentbordet. Vibrationsmotorn ger oss också ett positivt första intryck med en snabb och bestämd respons, även om det initialt inte känns som en riktigt lika snabb taktil feedback som i värste konkurrenten iPhone.

Att skrolla i exempelvis webbläsaren och bland menyer samt växla mellan hemskärmar vid 120 Hz erbjuder en utmärkt användarupplevelse, men trots de goda förutsättningarna i form av en kraftfull SoC med LPDDR5-minne anar vi en viss tendens till mikrolagg vid några få tillfällen. Enligt Samsung körde dock inte demotelefonerna releasefärdig mjukvara, varför vi har all anledning att återkomma till denna punkt i vår djupare recension av enheterna.

Kamera

Note 20 Ultra har i stort sett en identisk kamerauppsättning på bakstycket som med Galaxy S20 Ultra med undantag för telezoom-modulen eller det så kallade periskopet. I Note 20 Ultra har Samsung förfinat teleoptiken vilket tillåter en bländare på f/3.0 i jämförelse med f/3.5 som tidigare samtidigt som brännvidden utökats och motsvarar nu 5x optisk zoom.

Tyvärr hade vi inte möjlighet att testa kameran närmare/läsa ut bilder från enheterna, men telemodulen gav ett bra intryck och tycks vara mindre benägen att visa de artefakter som i viss utsträckning var tydliga i S20 Ultra. Det utökade omfånget tillsammans med en bättre hybridzoom lovar väl.

I övrigt erbjuder Note Ultra samma specifikationer för vidvinkeln (108MP, f/1.8, 0,8μm) med ett undantag. Samsung har kompletterat objektivet med en laserbaserad autofokus, för större precision vid närbildsfoto.

Ultravidvinkeln har inte heller förändrats utan erbjuder 12 MP (f/2,2, 1.4μm) och delar även specifikationer med ultravidvinkeln i Note 20.

Vi testade ta några närbilder och upplevde inga problem med att hitta fokus där vi inbillar oss att S20 Ultra, som blev känd för att ha svårt att hitta fokus vid närbildsfoto, sannolikt haft det tuffare. Om det beror andra optimeringar av hårdvara/mjukvara eller laserautofokusen låter vi vara osagt.

Det är möjligt att spela in video upp till 8k @ 24 FPS med både Note 20 Ultra och Note 20, samt 4K @ 60 FPS eller 1080p @ 240 FPS.

Note 20 har en 12MP (f/2.2, 1.4μm) vidvinkelkamera i stället för 1080MP och en ultravidvinkelkamera på 12 MP (f/2.2, 1.4μm) samt en telezoom på 64MP (f/2,0, 0.8μm).

S-pen

I vanlig ordning har Samsung förfinat S-pen-mjukvaran och utökat med en rad nya funktioner som tex gör det enklare att diktera i samband med anteckningar eller arbeta flera i samma dokument.

Den största skillnaden mot tidigare är att latensen minskat till 9 ms, vilket erbjuder en mycket följsam upplevelse som tillsammans med de ~4000 trycknivåerna även gör det roligt att rita.

Optimerad för Xcloud

I liket med Google erbjuder Microsoft en spelströmningstjänst för Android-telefoner och surfplattor. Xcloud som tjänsten kallas har funnits i en sluten beta sedan tidigare i år, men kommer att lanseras som en öppen beta och som del av GamePass Ultimate 15/9. Samsung skickar med tre avgiftsfria månader tillsammans med Note 20 och Note 20 Ultra.

Enligt Samsung har Microsoft bidragit med att optimera mjukvaran för att dels minska latensen vid spelströmning och dels reducera BT-latensen mellan Xbox-kontroller och telefonerna.

Eftersom tiden var knapp hade vi inte möjlighet att utvärdera Xcloud så noga, men upplösning och bildkvalitet såg riktigt bra ut i jämförelse med vår erfarenhet av Xcloud på Android TV.

Det kan tilläggas att både Tab S7 såväl som S7+ likaså är optimerade för Xcloud.

Mjukvara och prestanda

För Note 20 Ultra tillsammans med 12GB RAM låg förbrukningen som oftast runt 5GB på enheterna vi testade, men kunde klättra uppåt 7-8 GB. Samsung reserverar omkring ~30GB för system och appar, vilket säkert kan reduceras en aning genom att ta rensa bland de medföljande apparna.

Telefonerna lanseras tillsammans med One UI 2.5 som i sin tur körs ovanpå Android 10. Testexemplaren Samsung tillhandahöll körde föredömligt nog juli månads säkerhetspatch, vilket även om augusti-patchen kom ut i dagarna får betraktas som godkänt.

Pris och tillgänglighet

Enligt Samsungs svenska pressrelease släpps telefonerna 21 augusti.

Priset för Galaxy Note 20 ligger på 11 890 kronor, medan Note 20 Ultra har en prislapp på 14 590 kronor (256GB) respektive 15 690 kronor (512GB).

Styrkor Note 20-serien 

  • Hög byggkvalitet; både Note 20 trots polykarbonat och Note 20 Ultra
  • 120 Hz AMOLED-panel (Note 20 Ultra)
  • Tre års garanterade uppdateringar för Note 20-serien
  • WQHD+-upplösning (Note 20 Ultra)
  • S-pen särskilt följsam på Note 20 Ultra (9 ms)
  • Mer ergonomisk placering av fingeravtrycksavläsaren / samma som på S20-serien
  • Full uppsättning primärkameror i alla modeller: Vidvinkel, ultravidvinkel, telezoom
  • Förbättrad telezoom samt laserfokus i Note 20 Ultra lovar gott. 
  • MicroSD-kortläsare (Note 20 Ultra) 
  • Körde vid testtillfället senaste säkerhetspatchen från Google (juli)
  • IP68-klassning för både Note 20 / 20 Ultra
  • Optimerad för Xcloud i samarbete med Microsoft för låg latens
  • Stöd för UWB för precis inomhuspositionering (Note 20 Ultra)

Svagheter Note 20-serien 

  • Enbart FHD-upplösning @ 60 Hz (Note 20)
  • Vare sig nytt eller uppdaterat systemchipp (Exynos 990, 7 nm)
  • Lägre batterikapacitet i jämförelse med S20+ samt S20 Ultra 
  • Saknar stöd för nya Bluetoothstandarden (5.2)
  • Enbart snabbladdning upp till 25W (S20+, S20 Ultra medger 45W)
  • Saknar 3,5 mm-hörlursjack
  • Fortfarande första generationen Qualcomm ultraljudbaserad fingeravtrycksläsare (9×4 mm)
  • Saknar biometriskt säker ansiktsupplåsning
  • Bixby talar fortfarande inte svenska
  • Funktionen för att aktivera Bixby via låsknappen går inte att koppla till Google Assistant utan omvägar. 

 

[Galaxy Note 20-forumet]

 

Specifikationer

SpecifikationerGalaxy Note 20 UltraGalaxy Note 20Galaxy S20 Ultra
ChipsetExynos 990 (7 nm)Exynos 990 (7 nm)Exynos 990 (7 nm)
CPU2x Exynos M5 2,73 GHz
2x Cortex-A76 2,5 GHz
4x Cortex-A55 2 GHz
2x Exynos M5 2,73 GHz
2x Cortex-A76 2,5 GHz
4x Cortex-A55 2 GHz
2x Exynos M5 2,73 GHz
2x Cortex-A76 2,5 GHz
4x Cortex-A55 2 GHz
GPUMali-G77 MP11Mali-G77 MP11Mali-G77 MP11
RAM8 / 12 GB LPPDR58 / 12 GB LPPDR512 / 16 GB GB LPPDR5
ROM256 / 512 GB, microSD
256 GB128 / 256 GB, microSD
DisplayDynamic Super AMOLED 2X
6.9" WQHD+, Edge
19.3:9, ~508 PPI
120Hz @ FHD
60Hz @ WQHD+
Super AMOLED Plus
6,7" FHD, Flat
20:9. ~393 PPI
60Hz
Dynamic Super AMOLED 2X
6.9" WQHD+, Edge
20:9,
120Hz @ FHD
60Hz @ WQHD+
FingeravtrycksläsareFOD (ultrasonic, 9x4)FOD (ultrasonic, 9x4)FOD (ultrasonic, 9x4)
GlasGorilla Glass 7 / VictusGorilla Glass 7 / VictusGorilla Glass 6
Vidvinkel108MP PD OIS (F1.8, 0.8μm)12MP 2PD OIS (F1.8, 1.8μm)108 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.33", 0.8µm, PDAF, OIS
Ultravidvinkel12MP (F2.2, 1.4μm)12MP (F2.2, 1.4μm)12 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1.4µm, Super Steady video
Telezoom12MP (F3.0, 1.0μm, OIS)
Optisk 5x zoom
64MP (F2.0, 0.8μm, OIS)
Hybrid 3x zoom
48 MP (F/3.5, 0.8µm, OIS,
Optisk zoom 4x
Frontkamera10MP 2PD AF (F2.2, 1.22μm)10MP 2PD AF (F2.2, 1.22μm)40 MP, f/2.2, 26mm (wide), 0.7µm, PDAF
Video8K@24fps (16:9, 21:9), 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps8K@24fps (16:9, 21:9), 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps
Batteri4500 mAh4300 mAh5000 mAh
Laddning
(Trådat/trådlöst/D2D)
25W / 15W / 4.5W25W / 15W / 4.5W45W / 15W / 9W
5G / LTE5G5G / LTE5G
UWB-positioneringJaNejNej
Bluetooth5.05.05.0
Dimensioner
HxBxD
164,8 mm
77,2 mm
8,1 mm
161,6 mm
75,2 mm
8,3 mm
166.9 mm
76 mm
8,8 mm
Vikt 208 g192 g222 g