Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Försvar av 3,5 mm-porten: teknikfientlighet eller sunt förnuft? [Krönika]

Postat:
19:49 - 2017-03-12
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
När det stod klart att Apple i Iphone 7 hade beslutat sig för att ta bort 3,5 mm-uttaget kunde ett ramaskri höras på all världens teknikbloggar och bland konsumenter från internets alla hörn. En och annan hyllade för all del Apples ”mod”, men en majoritet tycks ha ställt sig minst sagt skeptiska till beslutet.
Apple var förvisso ingalunda först med detta, såväl Lenovo som den mindre kända tillverkaren LeEco har till exempel lanserat telefoner utan hörlursjack, men Apple har ett mycket större inflytande på marknaden och kan i vissa fall helt på egen hand inleda en kursändring som några produktgenerationer senare drar med sig de flesta andra tillverkarna av bara farten.

Det är ännu för tidigt att säga om de andra tillverkarna kommer ta samma drastiska beslut för alla, eller majoriteten, av deras kommande telefoner och plattor, men många med oss som fortfarande använder och ser en betydande nytta med 3,5 mm-porten känner en viss oro.

Apple kan som historisk referens även sägas ha varit drivande vad gäller att bygga telefoner med inbyggda och (utan betydande ingrepp som sannolikt bryter mot garantivillkoren) icke utbytbara batterier, och idag är de allra flesta batterier i de allra flesta telefonmodeller inbyggda.

Ett vanligt förekommande argument mot 3,5 mm-porten, som har sina rötter i sent 1800-tal, är att telefonerna kan göras mer vattenresistenta utan den. En avlägsnad öppning innebär en öppning mindre för vatten eller annan vätska satt göra intrång till de känsliga inre kretsarna. Ett annat argument är att telefonerna kan göras tunnare utan. Många lyfter även fram argumentet att ”alla använder ju trådlösa hörlurar nu ändå”, vilket i sin absoluta grund är ett felaktigt påstående även om många, kanske en betydande majoritet, numera faktiskt använder trådlösa lurar.

Mot ovanstående kan det argumenteras att tillverkarna har sålt vattenresistenta telefoner i många år, trots att de har haft en 3,5 mm-port, och att anledningen ingalunda har med vattenresistens att göra utan att tillverkarna vill avlägsna ytterligare en standardkomponent för att göra tillverkningen mindre kostsam och enklare, utan att för den skull sänka priset för konsumenterna.

Vad gäller telefonernas tunnhet så har vi sett att det går utmärkt att bygga telefoner tunnare än 5 millimeter även med ett 3,5 mm-uttag inkluderat. Vidare tycks tillverkarna sedan några år tillbaka heller inte längre tävla om att ha tunnast telefon i klassen, och vi ser sällan detta efterfrågas bland konsumenterna heller. Bantningshetsen tycks helt på sin egen hand ha avstannat vid runt 7–9 millimeter tjocklek för de flesta topptelefonerna, för att undvika att göra telefonerna alldeles för känsliga för att böjas/krökas samt kanske helt enkelt för att en lite tjockare telefon helt enkelt är bekvämare att hålla i handen, samt rymmer ett större batteri och är mindre känslig för skadlig värmeutveckling.

Argumentet att alla använder trådlösa hörlurar ändå är utöver att vara uppenbart felaktigt även ett argument som inte håller för de som kräver bättre ljudkvalitet än vad dagens trådlösa standarder kan prestera. Därtill uppstår kringproblem såsom högre kostnad för trådlösa hörlurar än för trådburna motsvarigheter samt att de måste laddas för att överhuvudtaget fungera.

Visst, med en adapter kan detta lösas via telefonens USB- eller Lightningport, men det innebär ytterligare en sak att lägga pengar på, bära med sig överallt och riskera att slarva bort. Och adaptrarna skiljer sig i dagsläget därtill åt mellan exempelvis Apple-telefoner och Androidtelefoner, till skillnad från 3,5mm-standarden som är och var en universell standard som fungerar i princip överallt.

På senare tid har det ryktats om att nästa generation Google Pixel-telefoner precis som Apples Iphone 7 kommer sakna en 3,5mm-port, och samma sak viskades från vissa håll tidigare i år om Samsungs kommande Galaxy S8-duo även om det senare är mycket osannolikt.

Då vi skrev om att nästa generation Pixel-telefoner kan komma att sakna audioport var reaktionerna från många av våra läsare inte nådiga, även om det i dagsläget ingalunda är bekräftat att nästa generations Pixel-telefoner kommer sakna 3,5mm-porten. Många av oss på Swedroids redaktion förstår oron och ilskan.

Hur känner ni inför detta? Är vi bara teknikfientliga fegisar som krampaktigt håller ett järngrepp om sargen då vi absolut inte uppskattar tanken på att avlägsna 3,5mm-porten utan att ersätta den med någon annan trådburen standard? Eller är det helt enkelt som så att inte allt kan eller bör rationaliseras bort i teknikframstegens och tillverkarnas vinstmarginals namn?

Dela gärna med er av era tankar i kommentarerna.

Mest kommenterat

 1. Skärmdumpar visar Windows 11 [Off topic]
 2. Rykte: Samsung Galaxy S22 och Galaxy S22 Plus har plastbakstycken
 3. Microsoft slutar stödja Windows 10 hösten 2025 [Off topic]
 4. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 5. Nya designen för ”mina appar” i Play Store nu allmänt tillgänglig
 6. Apple Music för Android får stöd för förlustfri uppspelning

Mest läst

 1. Betalar du för mer Google-lagring?
 2. Rykte: Samsung Galaxy S22 och Galaxy S22 Plus har plastbakstycken
 3. Skärmdumpar visar Windows 11
 4. OnePlus introducerar Nord CE 5G – släpps 21 juni
 5. Så här mycket inverkar Xiaomis 200W-laddning på batteriets livslängd
 6. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Betalar du för mer Google-lagring?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om