Huawei svartlistat - konsekvenser?

Diskussion i 'Huawei Allmänt' startad av Droid65, 29 jun 2019.

  1. katho

    katho Android Medlem

    Blev medlem:
    5 jun 2009
    Inlägg:
    5 658
    Mottagna gillanden:
    4 297

    MINA ENHETER

    Ja det är fult att ljuga.
     
  2. Droid113

    Droid113 Guest


    Hela Sverige motsvarar en liten stad i Kina. Kinas regering har tillgång till oändliga gratis resurser från universiteten i Kina/Asien/Afrika om de bestämmer sig för att utveckla ett eget ekosystem, det är bara lite kod min vän... De har de bästa matematikerna i världen. Många tycks överskatta Google Play, jag förstår inte varför. Det finns inget i Google Play som kineserna inte redan har, de berättar inte om allt de kan och redan förfogar över, det är inte som i Sverige direkt. Google Map har de i bakfickan, deras satteliter är redan parkerade över våra huvud!
     
    Last edited by a moderator: 7 nov 2020
  3. Johnh3

    Johnh3 Android Medlem

    Blev medlem:
    14 aug 2016
    Inlägg:
    7 155
    Mottagna gillanden:
    4 842
    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Nothing Phone 2a

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Nothing Phone 2a
    Telefon 2:
    Motorola Edge 40 Neo
    Platta:
    iPad
    De har egna appar i Kina visserligen, men utanför ser det lite annat ut. Lite av samma sits som för Windows Phone ungefär. De flesta appar kom dit, men inte alla. Så om det var just den du ville ha så var det kört. Webbläsaren finns visserligen men funktionerna kan vara begränsade.
    Microsoft med sina pengar betalade ibland för att någon aktör skulle släppa en app till Windows Phone, men den kanske aldrig fick några uppdateringar efter det.
    Ungefär som Expressen gjorde:
    Nu kommer Expressens nya Windows phone-app

    Men sen utvecklades aldrig appen vidare, så kvaliteten blev sämre över tid jämfört med Android och iOS.

    Jag tror det är viktigt att de kan upprätthålla sina marknadsandelar på mobilerna utanför Kina. Sjunker det drastiskt så kanske apputvecklare struntar i Huaweis appbutik.

    Huaweis konkurrenter som Xiaomi, BBK Electronics passar på att utnyttja den osäkra situationen. OnePlus med budgetlurar etc..

    I och med att iOS och Android är så dominerande så är det svårare med att komma med ett nytt operativsystem nu än för en 5, 6 år sedan.
     
    Last edited: 7 nov 2020
    Droid113 gillar detta.
  4. Droid113

    Droid113 Guest

    Google Play är inte Android. Man kan utveckla appar för Android utan att blanda in Google Play, det gör t.ex. Svenska Spel.

    Tänk på alla klonade Windows skal över Linux...

    Jag håller med dig, det blir mindre praktiskt att utveckla/uppdatera apparna, men jag tror inte miljontals kinesiska universitetsstudenter kommer sitta och titta på. Tänker man statiskt, så har du rätt, dock ska man inte underskatta den tekniska evolutionen. Hur svårt är det tror du för en programmerare att utveckla en "wrapper" runt Google Play! Det händer saker hela tiden, vem trodde att smartphones skulle sopa golvet med persondatorer för bara 2 år sen. Jag har ingen vän som äger en dator nu. Det är inte viktigt för gemene man om det är iOS eller Android, det viktigaste är att få en tillgänglig och bra tjänst till ett bra pris, något som Microsoft inte förstod innan det blev för sent med Windows Phone, de försökte låsa ut konkurrenter, men det slog tillbaka. Påminner inte detta om Trump - Huawei episoden? Det sägs att historien upprepar sig.
     
  5. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 712
    Mottagna gillanden:
    44 708
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Nej, det går inte att komma runt med hjälp av en "wrapper". Huawei kan inte slänga in Google-proprietär kod i sitt OS utan att bli stämda för allt möjligt och utestängda från marknaden helt och hållet. De är med andra ord i stort sett helt isolerade från Googles ekosystem och tjänster. De behöver ersätta varenda Google-tjänst med en egen och dessutom göra det bättre än Google.

    Mängder av appar använder Googles API:er och tjänster för att öht fungera. Utöver att utveckla motsvarande tjänster som fungerar bättre behöver de sedan övertyga utvecklarna om att spendera miljontals kronor på att porta apparna och underhålla dem samt ge support för ett OS ingen i väst ännu använder.

    Det är en fråga om hönan och ägget. Om tex. Microsoft hade svårt att övertyga utvecklarna på sin tid, hur enkelt tror du det är idag, när mängden hårdvara som är bunden till Google/Amazon/Apple ökat exponentiellt i användarnas hem? Huawei kan oavsett vilken teknik de har tillgång till och oavsett vilka resurser de har till sitt förfogande knappast övertyga någon om att byta TV, smartklocka, smarthögtalare osv. bara för att få åtkomst till ett mobil-OS ingen använder och som fungerar sämre.

    Huawei gör väldigt bra telefoner, men det krävs ju att de når samma dominans som Google har i väst om de nu skall kunna utmana Google på "hemmaplan". En dominans som byggts upp under snart 22 års tid och som för varje år cementeras hårdare, medan Huawei i princip börjar på ruta ett.

    Det är samma sak med chipputvecklingen. Huawei har slussats tillbaka till 45 nm tillverkningsteknik (år 2007) från 5 nm i ett kast, då de inte längre kan använda halvledartillverkare utanför Kina just nu. En sådan fabrik är inget man bara konstruerar i en handvändning, utan det tar många år. Det finns i dagsläget inget de kan göra oavsett resurser för att komma ikapp tex. TSMC, Intel eller Samsung på många år, än mindre springa om dem.

    Det vore därför bäst om Huawei återgick till Google om de får möjlighet, för annars kommer de nog att skjuta sig själv i foten. Konsumenterna vill ha Huaweis produkter, men de är inte villiga att uppoffra något för det. Produkterna måste "out of the box" fungera tillsammans med de enheter och tjänster merparten av konsumenterna i nuläget förlitar sig på.
     
    Last edited: 7 nov 2020
    Psicosis, Johnh3, N6290 och 5 andra gillar detta.
  6. pmugghc

    pmugghc Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    30 mar 2011
    Inlägg:
    1 945
    Mottagna gillanden:
    976

    MINA ENHETER

    Om du är en kinesisk apputvecklare/student så satsar du väl på de större marknaderna? Dvs a) Lokala kines marknaden eller b) övriga världen med Android+Google services. Varför lägga tid på en nichemarknad som Harmony OS+HMS, som kommer från en tillverkare som inte kan fortsätta tillverka telefoner?
     
    Last edited: 7 nov 2020
  7. Droid113

    Droid113 Guest

    <<En sådan fabrik är inget man bara konstruerar i en handvändning, utan det tar många år.>>

    I Svea rike, ja.

    <<De behöver ersätta varenda Google-tjänst med en egen och dessutom göra det bättre än Google.>>

    Reverse engineering. Det är bara lite kod... Små ändringar i koden så slipper de bli stämda. Det har redan hänt.

    Kineserna tänker långsiktigt, de har parallella samhällen, ingen demokrati och riksdagsval var fjärde år, dessa i kombination med tillgång på obegränsad och billig "brain power", kommer säkert på något sätt att runda de tekniska hindren, det är bara en tidsfråga. Deras studenter är överallt, de får tillgång till all vår forskning i Väst helt gratis genom universiteter. Allt kopieras och skickas iväg.

    Hur lång tog det för de mäktiga Ericsson och Nokia mobilerna att bli utslagna från världsmarknaden... Vad hände med Saab... Det går snabbare än man tror.

    Inom EU MÅSTE vi ha ett eget ekosystem, det är EXTREMT dumt av oss att göra oss beroende av andra länder när det gäller en sån viktig samhällsbärande infrastruktur. Det skapar även högkvalitativa arbetstillfällen. Varför ska vi vara beroende av Googles API och OS... Saknar vi hjärnceller?
     
    RuffyMan gillar detta.
  8. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 712
    Mottagna gillanden:
    44 708
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Tråden handlar enbart om Huawei. Övriga frågor får hamna i en egen tråd, för annars blir det väldigt rörigt.

    Huawei kan som sagt bara gilla läget och vänta på att situationen förbättras. Google kommer att åtalas om de på något vis tillhandahåller tjänster som utnyttjas av Huawei, så de måste börja om på ruta ett mot etablerade och betydligt mer omfattande ekosystem än vad vad som existerade på Nokias tid, eller vid något tidigare tillfälle för den delen. Det var inga problem att gå från en tillverkare till en annan på Nokias tid, men idag är det inte samma sak. Ingen byter som sagt TV, bil, smartklocka, smarthögtalare osv. bara för att välja Huawei, och Huawei har ingen väg runt detta inom överskådlig tid. Även om de kan åstadkomma något rent tekniskt, så kommer det inte att gå praktiskt eller juridiskt, utan alla försök att integrera mot befintliga ekosystem kommer aktivt att blockeras av Google, Apple eller Amazon m.fl.

    Huawei behöver konstruera ett helt fristående och lika omfattande ekosystem på egen hand som är lika lockande för konsumenten som Apple, Google och Amazon har gjort. I dagsläget har Huawei knappt skrapat på ytan för att åstadkomma något som över huvud taget liknar vad konkurrensen har att erbjuda, utan det handlar om astronomiska skillnader.

    Jag tror du kraftigt underskattar komplexiteten i att bygga halvedarfabriker. Det finns en mycket bra anledning till varför Huawei är fast med 45 nm medan konkurrenterna är nere på 5 nm, och varför företag som exempelvis Intel, som har resurser och ett börsvärde som vida överstiger någon halveldartillverkare i Kina, har svårigheter med att förfina tekniken.

    Bloomberg New Economy: Semiconductors Are China’s Choke Point

    Det kommer att ta decennier innan Huawei kan utmana Samsung, TSMC eller Intel på halvedlartillverkning. Det är ingen fråga om pengar som framgår ovan, utan det handlar om andra saker som sätter gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma inom en viss tidsperiod inom det här området. Bara planeringsstadiet tar många år för de aktörer som är störst och mest framstående i branschen, och sedan är själva konstruktionen oerhört specialiserad. Det finns inget annat som liknar det, och det är så fruktansvärt dyrt att man inte kan riskera något större misstag.


    Det är samtidigt lite tråkigt att några få aktörer blivit så dominerande, eftersom konkurrensen håller nere priserna och bidrar till ökad innovationstakt, men nu är det ju som det är. Tror som sagt att Huawei kan studsa tillbaka på telefonerna, surfplattorna och inte minst tillbehören, men de måste nog ha åtkomst till Googles m.fl. ekosystem för att nå någon större framgång i väst om man skall vara realistisk. Kan så klart ha fel, men just nu finns inga tecken som tyder på att de rönt några större framgångar sedan Google-tjänsterna försvann (även om P30-serien m.fl. fortfarande säljer mycket bra, så kommer det att avta i takt som modellerna blir omoderna).
     
    Last edited: 30 aug 2021
    katho, jnsson, Nicole och 1 annan gillar detta.
  9. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 381
    Mottagna gillanden:
    1 734

    MINA ENHETER

    Först låter det som att du försvarar Huawei och Kina i tråden, nu låter det som att du vill minska deras inflytande i världen - trots att du verkar berömma och höja deras förmåga till skyarna (överskatta deras förmåga?). Nåväl, det hör kanske inte hemma i denna tråd.

    Att EU saknar stora tech-företag är beklagligt men beror antagligen till stor del på lagstiftningen inom EU, nu senast har ju länkskatt och uppladdningsfilter blivit infört till exempel, två riktigt usla idéer på tech-området.
    USA är våra vänner, varför skulle vi inte kunna använda amerikanska tjänster i Europa? Men håller med om att EU borde vara bättre på området. "Beroende av Googles API", "hjärndött", du pratar i så konstiga termer, det vore ju snarare hjärndött att sluta använda Googles tjänster.

    För Huawei att bygga ett eget ekosystem och få folk att använda det är betydligt svårare än att "skriva om lite kod". Detta påstående från dig är ju helt taget ur luften, förstår du inte hur komplicerad process det är, som dessutom tar lång tid? Oavsett tekniskt kunnande och ekonomiska resurser så tar det tid och det finns ingen garanti för att man lyckas, speciellt inte om sanktioner i väst hindrar en från att utnyttja marknaden fullt ut. Om inte ens Microsoft lyckades, hur skulle då Huawei kunna lyckas genom att "skriva om lite kod". Och jo, de blir garanterat stämda om koden är närmast identisk någon annans kod. Jag betvivlar dessutom starkt att det går att återanvända speciellt mycket kod, kanske kring vissa särskilda och komplicerade funktioner men knappast resten.

    Halvledarfabriker kostar enorma summor och tar lång tid att bygga, oavsett var i världen. Förstår inte vad du menar med "Svea rike" i sammanhanget. Såg att bernard redan svarat på det ovan.
     
    Zooklubba och pmugghc gillar detta.
  10. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 712
    Mottagna gillanden:
    44 708
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Ramboline gillar detta.
  11. ViNTAGEFRAME

    ViNTAGEFRAME Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 maj 2020
    Inlägg:
    221
    Mottagna gillanden:
    191
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei Mate 40 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei Mate 40 Pro
    Läste detta, det är flera operatörer som vill använda sig av Huawei om dem får grönt.
     
  12. ViNTAGEFRAME

    ViNTAGEFRAME Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 maj 2020
    Inlägg:
    221
    Mottagna gillanden:
    191
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei Mate 40 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei Mate 40 Pro
    Så vad tror ni om Huawei's framtid pga biden?
     
  13. pmugghc

    pmugghc Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    30 mar 2011
    Inlägg:
    1 945
    Mottagna gillanden:
    976

    MINA ENHETER

  14. ViNTAGEFRAME

    ViNTAGEFRAME Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 maj 2020
    Inlägg:
    221
    Mottagna gillanden:
    191
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei Mate 40 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei Mate 40 Pro
    General Kaos gillar detta.
  15. Lasse58

    Lasse58 Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    6 apr 2010
    Inlägg:
    1 428
    Mottagna gillanden:
    703
    Operatör:
    Comviq Halebop
    Telefon:
    Samsung S23 Ultra 12/512GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Comviq Halebop
    Telefon:
    Samsung S23 Ultra 12/512GB
  16. Oceanic

    Oceanic Android Veteran Medlem

    Blev medlem:
    26 dec 2010
    Inlägg:
    9 407
    Mottagna gillanden:
    4 150
    Operatör:
    FELLO
    Telefon:
    XIAOMI Mi 11 ULTRA

    MINA ENHETER

    Operatör:
    FELLO
    Telefon:
    XIAOMI Mi 11 ULTRA
    bernard gillar detta.
  17. Oceanic

    Oceanic Android Veteran Medlem

    Blev medlem:
    26 dec 2010
    Inlägg:
    9 407
    Mottagna gillanden:
    4 150
    Operatör:
    FELLO
    Telefon:
    XIAOMI Mi 11 ULTRA

    MINA ENHETER

    Operatör:
    FELLO
    Telefon:
    XIAOMI Mi 11 ULTRA
    inledningsvis tror jag han vill visa att han inte så många tror är mer vek än trump men tror... efter några månader tror jag kan han kommer tappa fokus på detta... tror inte han har samma brinnande intresse som trump har... och är väldigt många som lobbar inte minst amerikanska företag som vill kunna samarbeta med huawei.
     
  18. Johnh3

    Johnh3 Android Medlem

    Blev medlem:
    14 aug 2016
    Inlägg:
    7 155
    Mottagna gillanden:
    4 842
    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Nothing Phone 2a

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Nothing Phone 2a
    Telefon 2:
    Motorola Edge 40 Neo
    Platta:
    iPad
    Ja en expert på en podcast jag lyssnade på menade att telefonoperatörer gillar Huawei. Men det är mer att de är billiga, Kinesiska staten står bakom dem och backar upp med förmånliga långsiktiga lån till sina kunder. Vilket gör att Samsung, Ericsson och Nokia har svårt att konkurrera med 5G nät på lika villkor.
     
    Last edited: 13 nov 2020
    nexus^6 och night77 gillar detta.
  19. night77

    night77 Android Expert Medlem

    Blev medlem:
    27 maj 2010
    Inlägg:
    11 289
    Mottagna gillanden:
    8 136
    Operatör:
    Telia, Fello
    Telefon:
    Samsung Galaxy S24 Ultra

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia, Fello
    Telefon:
    Samsung Galaxy S24 Ultra
    Telefon 2:
    Samsung Galaxy S21
    Platta:
    Galaxy Tab S9 plus
    Tror inte Biden förändrar något, USA är inte enmans land, det är något de har planerat sen flera år tillbaka, I vissa sammanhang har de rätt men samtidigt så ska det ske på ett bra sätt så att man inte behöver skada ländernas intressen.

    Jag förstår helt och hållet varför man blir väldigt känslig för 5G, de flesta IOT prylar, bilar, industrier, etc som blir uppkopplade mot 5G nätet ska vara säkra, militären, SÄPO och andra myndigheter kan inte vara öppna för spionage på grund av 5G från skumma företag som Huawei, därför tror jag det enda de kan göra att antingen förbjuda Huawei helt eller blir västvärlden delaktig i Huaweis business o teknik så man minskar risken för att information läcker ut till kinesiska staten.
     
    ViNTAGEFRAME gillar detta.
  20. pmugghc

    pmugghc Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    30 mar 2011
    Inlägg:
    1 945
    Mottagna gillanden:
    976

    MINA ENHETER

    Jag tror att tillgängligheten är en minst lika stor parameter som avlyssningsrisk. Om det finns någon gömd "kill switch" som kan släcka ner 5G på kommando är det väldigt farligt.
     
    Last edited: 13 nov 2020
    N6290 gillar detta.