Hade egentligen inte tänkt fortsätta i denna tråd då jag kanske plågat er nog med mina åsikter som kan uppfattas som extrema...
Men har man ägnat 18 månader åt att läsa in sig på kost och hälsa och provat både 2:5 och LCHF med gott resultat är det svårt att hålla käften när ämnet kommer på tal.
Apropå feta dieter så tyder de flesta moderna studier på att den gamla varningen för att äta fett var felaktig och byggde på mycket tveksamma vetenskapliga grunder. Ingen undersökning på 2000-talet har kunnat bevisa några samband mellan ett högt intag av naturligt fett och hjärtsjukdom. Kostdoktorn m.fl. skriver mycket om detta så det är bara att läsa där om man är intresserad.
Faktum är att hela explosionen av fetma och välfärdssjukdomar som vi ser i framförallt västvärlden idag har uppstått efter att rekommendationerna om att äta fettsnålt kom ut... Idag är många forskare istället överens om att ett överdrivet intag av kolhydrater och framför allt socker och vitt mjöl är en troligare orsak till fetma, diabetes typ2, hjärt och kärlsjukdom, cancer, demens m.m. Alltså alla sjukdomar som ökar snabbt och i princip var okända för 100 år sedan. Vad har hänt på de senaste 100 åren? Jo, den kolhydratrika industrimaten har erövrat världen.
IGF-1 är ett tillväxthormon. Om man äter mycket kolhydrater så höjs blodsockernivåerna, kroppen utsöndrar då insulin för att ta hand om sockret. Insulin triggar också igång produktionen av IGF-1. Många tror idag att konstant höga doser av IGF-1 i blodet kan vara en orsak till bl.a. cancer. Cancer är ju celler som växer okontrollerat.
Människokroppen är inte gjord för att få rikligt med mat tre gånger om dagen och mellanmål dessemellan. Tvärtom mot vad näringsfysiologer och läkare påstått de senaste 30-40 åren. För våra förfäder var det naturligare att vakna upp hungriga och behöva gå ut på jakt eller samla något ätbart under dagen innan det blev dags att äta.
Kroppen är alltså gjord för att klara vissa perioder utan mat. I detta läge när kroppen inte får mat går kroppen istället över i ett mycket nyttigt "underhållsläge" där all tillväxt avbryts och kroppen istället ägnar sig åt att reparera skadade celler, rensa ut gifter m.m. Det är denna funktion man vill komma åt med 5:2 dieten och andra former av periodisk fasta. Vår kropp är helt enkelt inte gjord för att matas med höga doser kolhydrater var tredje timme för då går den i "tillväxtläge" hela tiden och eldar på t.ex. cancer och andra sjukdomar.
LCHF och liknande dieter (Atkins, Paleo m.fl.) uppnår samma gynnsamma effekt på IGF-1 nivåerna genom att minimera intaget av kolhydrater.
Click to expand...