Fråga: Wifi nät 2,4 vs 5 ghz högre strålning på 5ghz?

Diskussion i 'Smartprylar och det smarta hemmet' startad av Cymbalta, 25 jan 2019.

  1. Cymbalta

    Cymbalta Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    17 jan 2019
    Inlägg:
    17
    Mottagna gillanden:
    3
    Någon som vet om det är stor skillnad mellan dessa nät? Läste på endel sidor att många är imot 5g i mobilnätet väldigt hög stålning som kan ev vara skadlig för människan. Är 5g i mobilen tex liknande wifi i 5ghz signaler? Eller hur funkar det?
     
  2. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 752
    Mottagna gillanden:
    44 751
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Nej, nej, skillnaden är obetydlig. Det handlar om mycket lite energi: Trådlösa datornätverk och wifi - Strålsäkerhetsmyndigheten

    I jämförelse har din mikro en effekt på 800-1000W, men sedan måste man skilja på elektromagnetisk respektive joniserande strålning. Mikrovågsugnen hettar upp maten genom att sätta molekyler i rörelse, och genom värmen är det förstås möjligt att celler kan skadas på samma vis som de kan skadas om du placerar handen på en het spisplatta, men mikrovågorna slår inte ut elektroner ur atomer som den joniserande strålningen gör.

    Du kan testa att linda en bit skinka runt antennen på din router som du sedan jämför temperaturen på mot en annan punkt i närheten. Det kommer inte finnas någon skillnad då det som sagt handlar om så liten mängd energi. Din mikro har en effekt som är 5 000 gånger högre än radiodelen i din router.

    Elektromagnetisk strålning (dit RF hör) är i princip inte farlig med undantag för UV, röntgen eller gamma-strålning. Om du kikar här kan du se hur stor skillnaden är mellan RF-spektret och UV-spektret: Electromagnetic spectrum - Wikipedia. RF är i princip obetydande.


    Om vi vore så pass ömtåliga att WiFi på något vis skulle vara skadligt hade vi förmodligen inte existerat då bakgrundsstrålning från kosmos, men även från jorden, ständigt finns runt oss.
     
    Last edited: 25 jan 2019
    Fraz, keyser, Kristy och 2 andra gillar detta.
  3. Skinnbanjo

    Skinnbanjo Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    2 nov 2013
    Inlägg:
    192
    Mottagna gillanden:
    154

    MINA ENHETER

    Många är även emot vaccin och idén att jorden skulle vara rund. Antalet som tycker något har ingen direkt koppling till hur verklighetsförankrad åsikten är.

    Mobilens 5G och wifi på 5ghz är båda baserade på radiosignaler med lägre styrka och bredare frekvensomfång än vi haft traditionellt i t ex FM-radio och analoga tv-sändningar, men där nånstans slutar likheterna. Förutom siffran "5" då.
     
    katho gillar detta.
  4. moffe

    moffe Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    15 feb 2010
    Inlägg:
    502
    Mottagna gillanden:
    205

    MINA ENHETER

    Och mobil 5g betyder inte 5ghz...som på wifi 5G.
    Utan 5e generationen. Och den kommer att köra på flera freq områden, upp över 20ghz och under 6ghz och vem vet kanske där mellan också. Men som sagt har inget med freq att göra. Och nej som följande texter som t ex bernard skrev. Du blir inte grillad av någondera :) var mer rädd att mikron och solen och alla andra strålningar som kommer från rymden. Solen värst... Bara sätta på folie hatten det skyddar. Skämt skämt men inget att vara orolig för, finns massor med farligare saker.
     
  5. Cymbalta

    Cymbalta Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    17 jan 2019
    Inlägg:
    17
    Mottagna gillanden:
    3
    Ok låter skönt :) står så olika hela tiden. endel hävdar att det är farligt och andra inte.
     
  6. moffe

    moffe Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    15 feb 2010
    Inlägg:
    502
    Mottagna gillanden:
    205

    MINA ENHETER

    Förstår det... Så här har det alltid varit, när 3g kom, när 4g kom och nu med 5g samma sak.
     
    Fraz gillar detta.
  7. ingfre

    ingfre Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    15 mar 2016
    Inlägg:
    1 120
    Mottagna gillanden:
    93
    Riktlinjen är samma med en rauter som med en mobil telefon. Dvs att hålla ett minimi avstånd på ca:2cm. Typ i den stilen har jag läst någonstans. Har med SAR värdet att göra. Med en mobil är det ju omöjligt att hålla avstånd då dom flesta ju håller i luren. Men med en rauter går det ju bättre. Dock kan en rauter störa varandra. Ja om det finns för många för nära varandra.