Stekpannediskussion - Gjutjärn, kolstål, keramisk?

Diskussion i 'Off Topic' startad av skythread, 27 dec 2020.

  1. skythread

    skythread Teen Droid Medlem

    Blev medlem:
    16 nov 2020
    Inlägg:
    415
    Mottagna gillanden:
    526
    Operatör:
    Vimla
    Telefon:
    Samsung Galaxy S22

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Vimla
    Telefon:
    Samsung Galaxy S22
  2. SirHejsan

    SirHejsan Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    11 jan 2011
    Inlägg:
    744
    Mottagna gillanden:
    438

    MINA ENHETER

    Har ni läst tester gällande Tefals stekpannor? Kolla in GreenPan, lite dyrare initialt men inget fastnar och man kan ha metalredskap... Köpte en 20 cm och en 28 för 600 i höstas - jättenöjd!
     
  3. Leo83

    Leo83 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    5 jan 2012
    Inlägg:
    4 813
    Mottagna gillanden:
    4 886

    MINA ENHETER

    Vi har Greenpan, dem är bra men skulle rekommendera Scanpan CTX

    Scanpan Vs Greenpan – Which Brand Is The Best?
     
  4. skythread

    skythread Teen Droid Medlem

    Blev medlem:
    16 nov 2020
    Inlägg:
    415
    Mottagna gillanden:
    526
    Operatör:
    Vimla
    Telefon:
    Samsung Galaxy S22

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Vimla
    Telefon:
    Samsung Galaxy S22
  5. Leo83

    Leo83 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    5 jan 2012
    Inlägg:
    4 813
    Mottagna gillanden:
    4 886

    MINA ENHETER

    ¯\_(ツ)_/¯

    Snarlika betyg 2,6 mot 2,8 men Greenpan har bara en röst. Säkert folk som inte vet hur man ska använda stekpannorna, sbs.
     
  6. huskul

    huskul Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    9 apr 2010
    Inlägg:
    2 901
    Mottagna gillanden:
    512
    Operatör:
    ComviQ
    Telefon:
    Samsung S22U

    MINA ENHETER

    Operatör:
    ComviQ
    Telefon:
    Samsung S22U
    Last edited: 27 dec 2020
  7. agitax

    agitax Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    18 nov 2020
    Inlägg:
    72
    Mottagna gillanden:
    115

    MINA ENHETER

    ska man ha non-stick skulle jag varmt rekommendera keramik botten över teflon har hållit betydligt bättre för mig genom åren 7 år på den äldsta
     
  8. huskul

    huskul Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    9 apr 2010
    Inlägg:
    2 901
    Mottagna gillanden:
    512
    Operatör:
    ComviQ
    Telefon:
    Samsung S22U

    MINA ENHETER

    Operatör:
    ComviQ
    Telefon:
    Samsung S22U
    samma pris?
     
  9. DrT

    DrT Android Medlem

    Blev medlem:
    5 jul 2009
    Inlägg:
    5 272
    Mottagna gillanden:
    2 389

    MINA ENHETER

    Kristy gillar detta.
  10. agitax

    agitax Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    18 nov 2020
    Inlägg:
    72
    Mottagna gillanden:
    115

    MINA ENHETER

    nej vet inte om tefal har de ens men menade mer generellt
     
  11. huskul

    huskul Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    9 apr 2010
    Inlägg:
    2 901
    Mottagna gillanden:
    512
    Operatör:
    ComviQ
    Telefon:
    Samsung S22U

    MINA ENHETER

    Operatör:
    ComviQ
    Telefon:
    Samsung S22U
    DroidJunkie och nuco gillar detta.
  12. jonko

    jonko Teen Droid Medlem

    Blev medlem:
    17 apr 2014
    Inlägg:
    389
    Mottagna gillanden:
    556
    Operatör:
    Comviq
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Comviq
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20
    ROM:
    stock
    Då tog man fram sin väl instekta gjutjärnspanna som det gick att steka i istället för att koka burgarna i en tunn non-stickpanna som inte lagrar någon värme [emoji2369]
     
    Kristy, rodak, Jörgen Ö och 12 andra gillar detta.
  13. Rospigg

    Rospigg Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    11 aug 2010
    Inlägg:
    2 167
    Mottagna gillanden:
    2 049
    Operatör:
    Comviq
    Telefon:
    Galaxy S22

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Comviq
    Telefon:
    Galaxy S22
    Telefon 2:
    Samsung A52s Enterprise Edition
    Själv föredrar jag en väl instekt gjutjärnspanna.
    Har också en kolstålspanna som jag håller på att "steka in"
    Vill bort från teflon i möjligaste mån.
     
    niclasc, murana, Svampen och 3 andra gillar detta.
  14. jonko

    jonko Teen Droid Medlem

    Blev medlem:
    17 apr 2014
    Inlägg:
    389
    Mottagna gillanden:
    556
    Operatör:
    Comviq
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Comviq
    Telefon:
    Samsung Galaxy S20
    ROM:
    stock
    Jag går mer och mer över till kolstål.
     
  15. Crown

    Crown Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    5 jul 2010
    Inlägg:
    1 545
    Mottagna gillanden:
    1 180
    Operatör:
    Vimla

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Vimla
    Jag har gått över helt till kolstål på mina stekpannor och ångrar det inte en sekund.
     
  16. Kimball

    Kimball Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    18 jan 2012
    Inlägg:
    661
    Mottagna gillanden:
    397

    MINA ENHETER

    Har också börjat vandra mer och mer mot olika icke-belagda varianter. Köpte precis denna: Satake stekpanna i lättviktsgjutjärn non stick - Satake → NordicNest.se 30cm för 449kr inkl frakt (kod via nyhetsbrev) vilket kändes väldigt prisvärt, tyckte det verkade som en kul "medelväg" som kräver lite mindre underhåll än mina de Buyer-pannor (som jag inte heller tillagar tomatbaserade rätter i):
    Traktörpanna är det enda jag/vi kör i teflon fortfarande just för tex köttfärs och andra långkok, inte riktigt funnit nå perfekt substitut där.
     
    subwoofer och dalton gillar detta.
  17. Mises

    Mises Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    30 nov 2018
    Inlägg:
    73
    Mottagna gillanden:
    55
    Kan bara rekommendera kolstål. Helt underbart material. Har ett par gjutjärns pannor jag köpt på loppisar och nu två Kolstål stekpannor. Fick en ny i kolstål i julklapp.


    Lär man sig hur man ska steka med en kolstål så är inte ens instekning så viktigt. Det gäller att låta maten få en stek yta och lossna självmant från stekpannan, man ska inte slita loss maten.

    Med min första fastade lite mat under instekningen, men nu när jag steker in min nya har jag inga som helst problem. Men visst ska man vara lite försiktig i början och kanske inte görs en syrlig sås i stekpannan som första maträtt.


    Känner inget behov av teflonpanna. Klarar mig utmärkt med kolstål och gjutjärn.
     
    Kristy, DroidJunkie och BrearedsDea gillar detta.
  18. BrearedsDea

    BrearedsDea Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 jan 2019
    Inlägg:
    1 115
    Mottagna gillanden:
    948
    Har aldrig tänkt på kolstål tidigare. Har ni länk till de pannor ni använder? Eller vilket märke det är. Vad använder ni att steka i? Kan man steka allt i? Kör ni dom i diskmaskin? Har ni haft dom ett tag så ni kan avgöra hur kvalitén är långvarigt?
     
  19. Mises

    Mises Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    30 nov 2018
    Inlägg:
    73
    Mottagna gillanden:
    55
    Jag har två De Buyer Mineral B, en 28cm och en 32. Största fördelen jag ser med kolstål är att de blir riktigt varma, men samtidigt svarar direkt på temperatur sänkning/höjning

    Sen är de riktigt vackra!


    Jag steker i smör eller olja. När de är instekta behövs inte mycket fett.

    Dom ska inte diskas i maskin. Dessa stekpannor rostar om de tex står i vatten.

    Jag brukar bara låta de svalna lite, sen diskar jag med diskborste, under hett vatten medans pannan fortfarande är lite varm. I början ska man undvika diskmedel, men sen är det inte hela världen.

    Finns mer att läsa här

    Bara Riktig Mat - Hur gick det sen - Kolstålsstekpanna

    Bara Riktig Mat - Stekpanna av kolstål

    Stekpannor - Feeders
     
    Kristy och BrearedsDea gillar detta.
  20. Paul

    Paul Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    8 okt 2010
    Inlägg:
    163
    Mottagna gillanden:
    69

    MINA ENHETER

    Jag använder de Buyer Mineral B. Man diskar ur dem med borste eller svamp UTAN diskmedel precis som en gjutjärnspanna, men de är lättare än gjutgärn. Jag har haft den i flera år så den är väl instekt, men jag brukar också olja in och hetta upp den rätt ofta (troligtvis onödigt ofta). Det finns inget som slår den när man steker kött. Fettet skyddar stålet och det sägs att man ska undvika sura livsmedel i en kolstål panna. Nackdelen med Mineral B är de obekväma handtagen.
     
    Kristy, BrearedsDea och bernard gillar detta.