Frågor om kortbetalning till Ukrainas försvar.. hur?

Diskussion i 'Betaltjänster och fintech' startad av N6290, 28 apr 2022.

  1. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 381
    Mottagna gillanden:
    1 734

    MINA ENHETER

    Hoppas denna tråd är tillåten enligt reglerna. Jag tycker detta delforum om betaltjänster passar ganska bra för min fråga. Jag har tänkt skänka en slant till Ukraina, och vill då att pengarna ska gå specifikt till försvaret. På ukrainska nationalbanken har jag hittat två länkar där man kan överföra pengar genom kortbetalning, antingen i USD, EUR eller UAH (ukrainsk hryvnia).

    NBU Opens Special Account to Raise Funds for Ukraine’s Armed Forces (updated)
    Support the Armed Forces of Ukraine

    Man vill ju inte bli utsatt för någon scam eller falsk insamling, men länkarna ovan verkar vara genuina. Någon som tycker annat?
    Såvitt jag kan se är det samma insamling på bägge länkarna, även om utformningen av sidorna är lite olika. Men antar att det inte är någon skillnad.

    Till mina frågor:
    Borde man välja USD, EUR eller UAH? Jag misstänker att växlingskurs/valutakurs kan spela in, men är det något som egentligen spelar roll? Är det risk att t.ex. UAH-kursen hoppar hastigt, så att mina 1xx UAH kan bli ett helt annat värde när själva betalningen går igenom (om det nu inte sker direkt)? Funderade på EUR eller USD av detta skäl. Jag har ett bankkort, Mastercard (Debit) kopplat till konto i SEB för övrigt, med saldo i SEK.

    Om jag anger ett belopp, säg 100 EUR, och gör en kortbetalning i formuläret, är det belopp som kommer dras från bankkontot exakt 100 EUR då, fast omvandlat till svenska kronor enligt Mastercards växelkurs när överföringen görs? Eller riskerar jag att det tillkommer avgifter utöver 100 EUR, typ för utlandsbetalning eller liknande?

    När man gör internationella överföringar mellan bankkonton så brukar det tillkomma avgifter av diverse slag. När det gäller bankkort så är de enda avgifterna jag kan påminna mig de som tillkommer i bankomat vid uttag, men jag kan inte påminna mig att "internationella kortbetalningar" överlag brukar kosta något. Rätt eller fel?
    Det är väl bara vilken valuta man väljer som brukar spela roll vid kortbetalning i utlandet. Man kan ju i kortterminaler ofta välja den lokala valutan eller sin "hemmavaluta". Men det är väl inte riktigt applicerbart vid onlinetransaktioner.

    Handelsbanken hade ju spärrat betalningar till militär verksamhet, men sedan ändrat sig. Någon som vet något som skulle tyda på att min betalning via SEB och MC skulle studsa och avbrytas?

    Andra saker som kan bli problematiskt om jag betalar på detta sätt, som ni kommer på?
    Skulle vara skönt med lite klarhet, innan jag gör betalningen :)
    Vill som sagt helst stödja ukrainska försvaret direkt, inte gå genom någon svensk hjälporganisation som äter upp halva summan i administration och sen bara ger humanitärt stöd och inte militärt stöd.
     
    Kristy gillar detta.
  2. Buzz

    Buzz Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    14 maj 2010
    Inlägg:
    4 682
    Mottagna gillanden:
    2 038

    MINA ENHETER

    Det kommer dras 100€ växlat till SEK som du säger. Däremot kommer inte mottagaren få 100€ utan mastercard/visa drar någon avgift på vägen beroende på mottagarens avtal. Samma som i butik. Möjligen om MC/Visa tagit bort avgift till UA just nu?
     
    Kristy gillar detta.
  3. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 381
    Mottagna gillanden:
    1 734

    MINA ENHETER

    Ok tack för svar!
    Har du någon åsikt i frågan vilken valuta av de tre jag borde välja, kommer det göra någon skillnad för mig (eller för mottagaren)?
     
  4. Glis

    Glis Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    20 dec 2016
    Inlägg:
    872
    Mottagna gillanden:
    1 033
    Telefon:
    HP iPAQ 614c

    MINA ENHETER

    Telefon:
    HP iPAQ 614c
    Platta:
    Blackberry Playbook
    Eftersom SEB är en girig storbank så kommer dom ta en avgift för att du gör en betalning med kortet i annan valuta än SEK, som är 1.65%. Alltså utöver marginalen på växlingskursen. Det går inte att undvika eftersom betalningsalternativen är EUR, USD och UAH.

    Mottagaren kommer också ha avgifter för att dom tar kortbetalning, precis som alla andra som har kortbetalning.

    Mest pengar kvar hos mottagaren av din summa är sannolikt följande två alternativ;

    1. Skicka pengarna i EUR med SEPA genom SEB:s internetbank till Ukrainas konto hos Tysklands riksbank Deutsche Bundesbank. Viktigt att det är EUR till Tyskland med SEPA i internetbanken. Annars kan det kosta. SEB har fortfarande avans på valutakonvertering från SEK till EUR, men tror inte dom får ta ut lika hög avgift som på korttransaktioner. Har aldrig använt SEB själv så kan inte garantera 100%.

    2. Skicka pengarna i SEK till en bank eller ett kort med 0% valutaväxlingsavgift. Använd det kortet för att donera med kort på hemsidan.
     
    Kristy gillar detta.
  5. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 381
    Mottagna gillanden:
    1 734

    MINA ENHETER

    Stort tack, uppskattar informationen!
    Jag ska gräva vidare någon dag till, innan jag bestämmer mig helt.
    Om jag vill att överföringen från SEB ska hanteras genom SEPA, finns det någon inställning jag måste göra i samband med att jag lägger in överföringen, eller borde det ske automatiskt om jag betalar till ett konto i tyskland? Råkar du ha någon länk som innehåller säkerställd info och kontonummer för ukrainas konto i tyska Bundesbank?

    Och till sist: Jag har ett PFC-kort också. Vid googling hittar jag formuleringar som "inget valutapåslag" och "inga extra avgifter" för det kortet. Innebär det att PFC är ett sånt kort som du nämner i punkt 2, där avgifter inte borde tillkomma vid en korttransaktion i formuläret jag länkade till? Spelar det isf någon roll om jag väljer USD, EUR eller UAH?
    Annars, om inte PFC funkar, finns det något kort i övrigt som är känt för att inte ha sådana avgifter?

    PFC har ju lite knepiga villkor som gör att kortet inte kan användas för vissa ändamål, typ spel/kasino och sånt. Militär verksamhet kanske ligger i riskzonen då. Men skadar ju inte att försöka göra en betalning, så får man väl se om den lyckas eller inte. Antar att man märker direkt vid kortbetalningen om den lyckas eller inte. Det är väl inte som för banköverföringar, där man märker att betalningen studsat först vid ett visst klockslag när transaktionen ska genomföras, typ under natten.
     
  6. Glis

    Glis Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    20 dec 2016
    Inlägg:
    872
    Mottagna gillanden:
    1 033
    Telefon:
    HP iPAQ 614c

    MINA ENHETER

    Telefon:
    HP iPAQ 614c
    Platta:
    Blackberry Playbook
    Jag har inte SEB själv så jag vet inte exakt hur det ser ut. Men det är inställningar man ska göra. Det finns nog två alternativ i internetbanken, SEPA och vanlig utlandsbetalning (som kostar). På min bank får man registrera en ny betalningsmottagare först, och sedan välja mottagare i en lista när man väljer ny betalning. När man registrerar mottagare väljer man "utland" i en lista, där andra alternativen är, bankkonto, bankgiro, plusgiro.

    Internationella betalningar

    Ska du skicka pengar utanför Sverige gör du en internationell betalning. De alternativ som finns är SEPA-betalning och utlandsbetalning.

    En SEPA-betalning går snabbast och är billigast för att skicka pengar inom EU- och EES-länderna eller till Monaco, San Marino och Schweiz. Du kan bara skicka i euro.

    Jag har ingen länk. Men uppgifterna står i den länken du postade. Utgår från att dom välkomnar ren banköverföring som komplement till kort, eftersom det står som det står på den sidan. Men jag ser inga andra instruktioner. Men för att SEPA-betalning ska vara kostnadsfri så måste den vara i EUR och inom EU, så skickas pengarna direkt till kontot i Ukraina så kostar det. Skickas det i PLN till Polen så kostar det, o.s.v.

    Det står "Purpose of Payment: for ac 47330992708" Antar att man ska skriva "for ac 47330992708" som det som kallas "mottagarens ID" i min bank, men är inte helt säker.

    For EUR remittances:
    BENEFICIARY: National Bank of Ukraine
    IBAN DE05504000005040040066
    PURPOSE OF PAYMENT: for ac 47330992708
    BENEFICIARY BANK NAME: DEUTSCHE BUNDESBANK, Frankfurt
    BENEFICIARY BANK BIC: MARKDEFF
    BENEFICIARY BANK ADDRESS: Wilhelm-Epstein-Strasse 14, 60431 Frankfurt Am Main, Germany


    Ja, du bör slippa valutaväxlingsavgiften med P.F.C. Jag har ett sådant kort också. Om du skickar pengarna med Swish till P.F.C. först och använder det kortet. Jag har Svea-bank (som äger P.F.C.) som också tar 0% i påslag. Revolut, Rocker/Bynk och liknande kort brukar ta 0%, men alla storbanker tar procent.

    Står såhär på hemsidan;

    Vi anser att det ska vara enkelt att spendera pengar utomlands, utan oväntade avgifter. När du använder ditt P.F.C.-kort utomlands (eller online i en utländsk valuta) överför vi Mastercards växelkurs utan att lägga till några avgifter. Du kan använda ditt P.F.C.-kort överallt där Mastercard stöds.

    Om det blockas så nekas väl transaktionen direkt, antar jag? Jag har inte varit med om någon kortbetalning som nekats p.g.a. sådant. Men det nekas väl bara och man får upp något felmeddelande. Men är inte helt säker. Går ju att testa med en mindre summa och se vad som händer.

    Jag tror inte det spelar roll vilken valuta du väljer av UAH, USD och EUR. Tittar man på rutan för kortbetalning så använder dom en betalningsförmedlare i Ukraina: https://www.liqpay.ua/en/ Så pengarna verkar gå direkt in i Ukraina, inte så att dom passerar någon betalningsförmedlare utanför Ukraina. Verkar också finnas en bank i Ukraina som man kan donera med kort hos, på bankens hemsidan.

    Är man osäker på banköverföring så är det kanske lättas att använda kort.
     
    Kristy gillar detta.
  7. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 381
    Mottagna gillanden:
    1 734

    MINA ENHETER

    En liten uppdatering.

    Jag valde att betala med kort på ukrainska nationalbankens webbsida (länk i startinlägget). De erbjuder två möjligheter, att fylla i kortuppgifterna manuellt eller göra kortbetalning via Google Pay - jag tolkar det som att Google Pay-betalning är något säkrare och använder virtuellt kortnummer, ungefär likadant i webbläsaren som när man gör NFC-betalning med Google Pay i butik. Jag valde därför detta val.
    Med PFC (Mastercard) nekades betalningen, jag fick felmeddelande direkt på nationalbankens webbsida efter att ha gjort Bank-ID-verifiering via PFC:s/Mastercards webbsida på sedvanligt sätt. Antagligen är detta en begränsning hos PFC, likt de stoppar ett antal olika typer av transaktioner.
    Med SEB (Mastercard) lyckades betalningen såvitt jag tolkar det, jag fick en bekräftelse direkt på webbsidan, fick ett kvitto över epost (valfritt) och jag ser beloppet som reserverat i kontoutdraget i SEB.

    Vad som kan vara bra att veta:
    Jag fyllde först i 120 EUR på nationalbankens webbsida, men vid Bank-ID-verifieringen såg jag att den trots det ville dra ett belopp i UAH, ett UAH-belopp som verkade något större än det euro-belopp jag fyllt i. Vid nästa försök minskade jag därför beloppet till 115 euro. SEB angav denna gång att det skulle dras 3758 UAH, och senare på kontoutdraget står det att 1272 kr har reserverats. Vid användning av växelkursen i Google Sök så motsvaras 3758 UAH av 1256 SEK, medan 115 EUR motsvaras av 1189 SEK. Alltså betalade jag antingen 16 kr mer än vad jag tänkt mig, eller 83 kr mer än vad jag tänkt mig, beroende hur man jämför (angivet belopp i UAH eller EUR). Bara som en varning, även om det inte var så stora pengar i sammanhanget. Vet inte om det är Googles angivna växelkurs som inte är samma som bankerna tillämpar, eller om det är en liten valutaavgift de bakat in här.

    Alltså är det fixat nu - tack för råden i tråden!

    Enda negativa i upplevelsen var att PFC vid Bank-ID-verifiering inte ger någon som helst information om vad man ska verifiera - det ser ut som en vanlig Bank-ID-inloggning när man vill komma in i PFC, det stod inget om att man godkänner ett kortköp på belopp xx hos yy eller liknande. SEB anger ju tydligt vad man godkänner samt att det gäller kortköp, medan PFC verkar ha missat det. Kan ju vara något tillfälligt problem de har, men här skulle ju en bedragare annars kunna få sitt offer att tro att man enbart loggar in i PFC när man i själva verket godkänner ett kortköp.
     
    Kristy och Heleg gillar detta.
  8. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 381
    Mottagna gillanden:
    1 734

    MINA ENHETER

    När beloppet dragits slutgiltigt enligt kontoutdraget i SEB, så ökade faktiskt beloppet något mot det reserverade beloppet som jag nämnde i inlägget ovan. Minns inte exakt nu, men tror det blev ca 20 kr mer än vad som hade reserverats. FYI, ifall någon annan funderar på att skänka pengar likt mig!
     
  9. svenix

    svenix Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    29 apr 2011
    Inlägg:
    4 285
    Mottagna gillanden:
    7 025
    Operatör:
    Fello Trippelsurf 54GB
    Telefon:
    Oneplus 8T

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Fello Trippelsurf 54GB
    Telefon:
    Oneplus 8T
    Det där har väl att göra med att när du gör ett kortköp i utländsk valuta så görs en reservation av pengarna som motsvaras av valutakursen i köpögonblicket. Men sedan tar det en eller två dagar innan transaktionen blir slutgiltig och valutakursen kan ha ändrat sig lite under tiden.
     
    Kristy gillar detta.