1. Lämna ett bidrag och tävla om ASUS ROG Phone 3!
    Stäng notis
  2. Registrera ett konto och bli del av Sveriges förmodligen trevligaste och mest hjälpsamma community.
    Stäng notis

Problem: Dålig mottagning på 4G

Diskussion i 'Xperia Z1 - Allmänt' startad av znorc, 30 mar 2014.

  1. znorc

    znorc Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    5 apr 2010
    Inlägg:
    65
    Mottagna gillanden:
    14
    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ
    Platta:
    Sony Z4 Tablet
    Jag har länge besvärats av att jag är väldigt svår att nå när jag är hemma eller på jobbet - De två ställen där jag tillbringar större delen av mitt liv (tyvärr, men det är ett annat problem).

    De som försöker ringa upp mig möts ofta av "abonnenten kan inte nås för tillfället". När man väl når mig så är ljudet väldigt ofta dåligt hos motparten. Jag hör samtalet alldeles utmärkt, men i andra ändan tappas vartannat ord och när jag väl hörs är det "robotröst".

    Jag har fram till igår skrivit av det som att de platser jag mest vistas på oturligt nog ligger i radioskugga så att Tele2's master inte når mig.
    Vi pratar om centrala Örebro och utkanten av Örebro, så täckningen ska inte vara ett bekymmer, men den där Murphy kanske är bosatt i Örebro - Vem vet.

    Igår kväll postade jag följande bild på SonyMobiles FB-sida med frågan "Vad tusan betyder rosa mottagning?"

    [​IMG]

    Svaret var "ingen signal". Oerhört märkligt då jag under hela dagen kört runt i cabben och njutit av vårsolen. Helt omöjligt att jag under så lång tid inte haft någon signal, annat än några få undantag.

    (Den extrema batteriförbrukningen är pga Spotify och inte på något sätt ett normalfall.)

    Ploppade in SIM-kortet i min gamla Xperia S och vips - Full mottagning! I samma veva kom jag på att det inte är en 4G-mobil. Åter med simkortet i Z1, ställer om prioriterat nätläge från LTE/WCDMA/GSM till WCDMA/GSM - Pang! Full mottagning igen.

    Jag skippar nu 4G och kör WCDMA/GSM med följande resultat:

    [​IMG]

    Lite skillnad.

    Då är den första frågan: Har Tele2 så kass 4G-nät, eller är det mobilen som har "trasig 4G-antenn"?

    Och följdfrågan: Varför går inte mobilen ner på 3G om den inte får någon signal på 4G? Signalstyrkan ligger i trakterna -112 dBa med 4G - Helt kass alltså.

    Mobilen har betett sig såhär sedan jag köpte den, genom alla uppdateringar och en fabriksåterställning. På jobbet har jag haft dålig mottagning även med mina tidigare mobiler. Till saken hör att jag flyttade i samband med att jag köpte mobilen, så den här lägenheten har jag inte tidigare erfarenheter av mottagningsmässigt.

    Idéer? Kommentarer?
     
  2. Nicole

    Nicole Testpilot: Huawei P40 Medlem

    Blev medlem:
    22 mar 2014
    Inlägg:
    2 093
    Mottagna gillanden:
    862
    Operatör:
    Halebop, Comviq, WiFog
    Telefon:
    Huawei P20 PRO

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Halebop, Comviq, WiFog
    Telefon:
    Huawei P20 PRO
    Info:
    Nova Prime
    Telefon 2:
    Sony Xperia Z1 & Z3c & XZ
    Vilken sony sida, finns inget på den svenska? :O

    Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk
     
  3. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    12 404
    Mottagna gillanden:
    4 287
    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB
    Platta:
    iPad Pro 11 tum (2nd)
    Platta 2:
    iPad Mini 4
    Hej,

    problemet du beskriver kan bero på flera saker. Dels så byggs 4G-näten på två frekvenser. En låg och en hög. Ofta är näten och telefonen inställda på att den höga frekvensen ska föredras, i detta fall 2600MHz framför 900MHz. Detta ger ibland vissa problem, eftersom inomhustäckningen och den generella täckningen för 2600 är sämre än 4G på 900MHz.

    Jag kollade precis inomhustäckningen för Örebro, på den höga frekvensen är den inte speciellt bra. Detta orsakar då att telefonen kan försöka hålla kvar signalen på den frekvensen trots dålig täckning. 4G prioriteras också oftast högre av telefonen ön vad 3G gör, därför kopplar den inte över.

    Problemen du beskriver med samtalen, beror ofta på ett nätfel. Att det inte går tillräckligt snabbt för nätet att trycka över telefonen på 2G eller 3G-nätet. I början när 4G-telefoner var nytt, var det ett ganska stort problem. Då främst i Tele2s och Telenors gemensamma 4G-nät, det är något som ska vara löst för de allra flesta.

    Mitt förslag är att du testar med ett nytt simkort till att börja med för att se om det fungerar bättre. Det ska du kunna få kostnadsfritt av Tele2 då det är i felsökningssyfte.

    Om du befinner dig på platser med dålig täckning brukar det ofta bli problem. Vad jag skulle rekommendera dig då egentligen är att testa en annan operatör som fungerar bättre på de platser där du befinner dig.




    Skickat från min iPhone 5s.
     
  4. znorc

    znorc Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    5 apr 2010
    Inlägg:
    65
    Mottagna gillanden:
    14
    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ
    Platta:
    Sony Z4 Tablet
  5. Nicole

    Nicole Testpilot: Huawei P40 Medlem

    Blev medlem:
    22 mar 2014
    Inlägg:
    2 093
    Mottagna gillanden:
    862
    Operatör:
    Halebop, Comviq, WiFog
    Telefon:
    Huawei P20 PRO

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Halebop, Comviq, WiFog
    Telefon:
    Huawei P20 PRO
    Info:
    Nova Prime
    Telefon 2:
    Sony Xperia Z1 & Z3c & XZ
  6. znorc

    znorc Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    5 apr 2010
    Inlägg:
    65
    Mottagna gillanden:
    14
    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ
    Platta:
    Sony Z4 Tablet
    Tack för svar!

    Problemet finns bara när jag blandar in 4G. Så gott som hela historiken på min första bild är utomhus på en drös olika ställen. Mobilen låg på framsätet i en cab med taket nere och spelade musik, så täckningen ska inte vara ett problem.

    Jag hade två Xperia Z innan min Z1 och jag kommer banne mig inte ihåg om jag hade problem hemma då. Att jag hade problem på jobbet vet jag. Där var jag tvungen att gå ut för att kunna föra ett samtal.

    Jag ska höra med Tele2 om jag kan få ett nytt SIM-kort. Man måste ju börja nånstans :-) Är bunden hos T2 i 18 månader till, så det är inte riktigt läge att byta nu.
     
  7. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    12 404
    Mottagna gillanden:
    4 287
    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB
    Platta:
    iPad Pro 11 tum (2nd)
    Platta 2:
    iPad Mini 4

    Som sagt kan täckningen vara ett problem om du anslut till 2600-bandet. Då är det väldigt känsligt. Har du bluetooth i bilen kan det påverka till exempel.

    Men testa med nytt simkort, återkom sedan hur det går! :)


    Skickat från min iPhone 5s.
     
  8. znorc

    znorc Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    5 apr 2010
    Inlägg:
    65
    Mottagna gillanden:
    14
    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Sony XZ
    Platta:
    Sony Z4 Tablet
    Nytt sim-kort, men dessvärre ingen förbättring. Fortfarande samma dåliga signal.
     
  9. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    12 404
    Mottagna gillanden:
    4 287
    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB
    Platta:
    iPad Pro 11 tum (2nd)
    Platta 2:
    iPad Mini 4

    Tråkigt. Om du låser din mobil på endast GSM-hur ser täckningen ut då?


    Skickat från min iPhone 5s.
     
  10. freddep

    freddep Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    24 sept 2011
    Inlägg:
    67
    Mottagna gillanden:
    0

    MINA ENHETER

    Har fått liknande problem. Får ingen anslutning till internet med LTE eller WCDMA utan bara "endast GSM"..........
    Har kollat APN:erna osv.
    Kan det vara SIM-kortet eller är det telefonen som gått sönder?
     
  11. freddep

    freddep Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    24 sept 2011
    Inlägg:
    67
    Mottagna gillanden:
    0

    MINA ENHETER

    Om jag använder "Dataroaming" funkar det med 3G......vad är det exakt?
     
  12. speedline

    speedline Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    28 jul 2010
    Inlägg:
    1 593
    Mottagna gillanden:
    263
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei P20 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei P20 Pro
    Telefon 2:
    Google Pixel
    Telefon 3:
    Sony Xperia ZX Premium
    I korta ordalag att du tillåter telefonen att använda andra nät än ditt hemnät. För vissa operatörer som hyr kapacitet av andra operatörer kan det behövas vara ibockat

    Skickat från min GT-I9505 via Tapatalk
     
    Last edited: 15 maj 2014
  13. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    12 404
    Mottagna gillanden:
    4 287
    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB
    Platta:
    iPad Pro 11 tum (2nd)
    Platta 2:
    iPad Mini 4

    Som redan sagt så innebär det att du tillåter telefonen att ansluta till datatjänster på andra operatörers nät än din operatörs hemmanät.

    I Sverige behövs det sällan - men om du aktiverat det är det viktigt att du tänker på att du kan surfa i utlandet också vilket kan orsaka höga datakostnader.


    Skickat från min iPhone via Tapatalk
     
  14. freddep

    freddep Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    24 sept 2011
    Inlägg:
    67
    Mottagna gillanden:
    0

    MINA ENHETER

    Tack för svaren. Har Glocalnet som använder Telenors grejer, kanske därför det är så här.
    Hemma kostar det alltså inget extra om man "Roamar"?
     
  15. freddep

    freddep Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    24 sept 2011
    Inlägg:
    67
    Mottagna gillanden:
    0

    MINA ENHETER

    Kan surfa på "gamla" GSM men inte via WCDMA eller LTE.....
    Om jag "Roamar" fungerar det bra!
    Vart kan då felet ligga? SIM-kortet? Telefonen? Operatören?
    Om felet är i telefonen borde jag väl inte ens kunna "Roama"?
     
  16. speedline

    speedline Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    28 jul 2010
    Inlägg:
    1 593
    Mottagna gillanden:
    263
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei P20 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Huawei P20 Pro
    Telefon 2:
    Google Pixel
    Telefon 3:
    Sony Xperia ZX Premium
    Felet om man nu vill kalla det så ligger hos din operatör

    Skickat från min GT-I9505 via Tapatalk
     
  17. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    12 404
    Mottagna gillanden:
    4 287
    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB
    Platta:
    iPad Pro 11 tum (2nd)
    Platta 2:
    iPad Mini 4

    Felet ligger troligtvis hos din operatör alternativt i hur din telefon läser av simkortet tillsammans med nätet.

    Mitt tips är att du testar ett annat simkort från en annan operatör i din telefon för att se hur det fungerar då.


    Skickat från min iPhone via Tapatalk
     
  18. freddep

    freddep Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    24 sept 2011
    Inlägg:
    67
    Mottagna gillanden:
    0

    MINA ENHETER

    Hm, okej. Ska ringa Glocalnet (igen), de vill bara ge ny APN osv......man börjar kunna siffrorna nu!
    Hoppas på ett nytt SIM-kort, mitt är nog 15 år gammalt, kanske inte spelar någon roll. Vad som retar mig är att det går att "Roama" så att få kontakt med 3G-nätet verkar ju fungera men de på Glocalnet säger att det är dyrt så vettefan om man törs göra det!?
     
  19. Cupcakes

    Cupcakes Mobilberoende Moderator

    Blev medlem:
    14 jan 2011
    Inlägg:
    12 404
    Mottagna gillanden:
    4 287
    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre, Telenor
    Telefon:
    iPhone 11 Pro 256GB
    Platta:
    iPad Pro 11 tum (2nd)
    Platta 2:
    iPad Mini 4

    Att "roama" inom Sverige kostar inget, eftersom du ansluts mot din egna operatörs nät. Operatörerna har inte roamingavtal mellan varandra för nationella kunder, vilket gör att du endast kan ansluta till din operatörs nät.

    Det du dock bör tänka på är att vid landsgränserna kan du lätt kopplas över till ett nät från ett annat land och med dataroaming aktivt då kan det bli så att mycket surftrafik går via en utländsk operatör vilket genererar höga kostnader.


    Skickat från min iPhone via Tapatalk
     
  20. freddep

    freddep Kid Droid Medlem

    Blev medlem:
    24 sept 2011
    Inlägg:
    67
    Mottagna gillanden:
    0

    MINA ENHETER

    Ja det har man ju hört att det är dyrt utomlands men han på Glocalnet sa att det är dyrt för mig att roama även här hemma då jag inte har "fri surf" i hos andra operatörer!
    Hoppas ett nytt SIM-kort löser mitt problem.