Fråga från Android-rookie

Diskussion i 'Google Pixel 5' startad av Jack_eson, 19 nov 2021.

  1. Jack_eson

    Jack_eson Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    3 okt 2021
    Inlägg:
    2
    Mottagna gillanden:
    1
    Hej,

    Här kommer en troligtvis lite dum fråga från någon som mer och mer börjat uppskatta Android (iPhone-användare sedan läääänge):

    Har en Pixel 5 som jag kör lite då och då. Nu har jag hamnat i ett läge där jag börjar föredra min Pixel framför min iPhone 11 Pro (undantag:video).

    iOS ska ju vara säkrare än Android (är inte Apple strängare som grindvakt?). Vill ju köra bankärenden, Swish, G-pay, etc. Behöver jag något virusprogram? Har ni i så fall några tips?

    Vänligen,

    Jack
     
  2. Heleg

    Heleg Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    5 feb 2016
    Inlägg:
    3 013
    Mottagna gillanden:
    2 119
    Bankernas appar, swish och Bank-id garanterar (så vitt jag förstår) själva skyddet gentemot eventuella virus och liknande så länge som Android-versionen är den som apparna kräver (för äldre Android-versioner så fungerar inte apparna).
     
  3. jnsson

    jnsson Operatörsnörd Moderator

    Blev medlem:
    9 jun 2011
    Inlägg:
    28 363
    Mottagna gillanden:
    17 840
    Operatör:
    Tele2, Halebop
    Telefon:
    Motorola Moto G54 5G

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2, Halebop
    Telefon:
    Motorola Moto G54 5G
    Telefon 3:
    Google Pixel
    Platta:
    Lenovo Tab M9
    Platta 2:
    Huawei MediaPad T5 32GB 4G
    Övrigt:
    Chromecast 2nd Gen, Mi Band 6, Google Nest och Home enheter
    Nej, du behöver inget virusskydd. Det finns inbyggt i Android (Google Play Protect). Jag har använt Android i över 10 år utan virusskydd och jag tycker verkligen inte att det behövs
     
    katho och Kristy gillar detta.
  4. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 391
    Mottagna gillanden:
    1 739

    MINA ENHETER

    Ett generellt råd är att INTE installera antivirusprogram, minneshanterare och liknande appar på din Android-telefon. Det behövs inte, telefonen erbjuder ett eget skydd, genom Google Play Protect och andra säkerhetsfunktioner som är inbyggda i operativsystemet. Jag anser att antivirusappar, minneshanterare och annat sånt trams är helt onödigt och utgör "bluff"/"scam" i sig självt genom att vilseleda användaren.

    Som påpekats ovan, det är dock viktigt att ha en uppdaterad Android-version. Och man ska vara försiktig med att på egen hand installera APK-filer från okända källor. APK-filer är alltså programfiler för Android-appar och går att installera manuellt efter att man aktiverat den funktionen i inställningar på telefonen, vilket man som ovan användare INTE bör göra.
    Om du har en uppdaterad Android-telefon, och bara installerar appar från Google Play Store, så bör du utan oro kunna köra Bank-ID, Swish och andra appar.

    Tidigare ansågs Ios vara säkrare än Android. Ryktet lever kvar men verkligheten är något annorlunda idag, jag vill påstå att bägge systemen är säkra men på olika sätt. En stor nackdel är att alla Iphones kör samma programvara, ofta samma versioner och inte har några variationer i hårdvara eller mjukvara, det gör att hackers och olika "skumma" säkerhetsföretag som anlitas av regeringar runt om i världen specialiserar sig just på Iphone. Om de har lyckats knäcka en Iphone genom att hitta ett säkerhetshål så har de lyckats knäcka samtliga Iphones i världen, vilket bevisligen varit fallet enligt mediarapporteringen under senaste året, t.ex. mediarapportering om ett israeliskt säkerhetsföretag som tillhandahåller programvara för att knäcka Iphone.

    Medan, å andra sidan, har man knäckt en Android-variant, så har man knäckt just den modellen, men inte samtliga andra modeller och versioner som förekommer ute i världen. Då kan Android vara betydligt säkrare. "Fragmantering" lyfts ofta fram som en nackdel bland Android-telefoner, men det kan också vara en stor styrka.
     
    android123, BrorSnor, Kristy och 1 annan gillar detta.
  5. Jack_eson

    Jack_eson Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    3 okt 2021
    Inlägg:
    2
    Mottagna gillanden:
    1
    Stort tack för era svar! Då känner jag mig helt trygg i min fortsatta användning. (Och jag menade naturligtvis ANTI-virusprogram… hej och hå..)

    Vänligen,

    Jack
     
    Kristy gillar detta.