Går denna router att använda för mobilt bredband? (Asus RT-AC1200G+)

Diskussion i 'Övriga tillbehör' startad av lenamarsan, 17 mar 2021.

 1. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  (VARNING: Jag är oteknisk, långrandig och trögfattad.)

  Min mor har inget bredband i sin lägenhet utan kör enbart mobilt bredband.

  Min ursprungliga tanke var att hjälpa henne att skaffa "riktigt" bredband (allt är redan draget, men det är upp till de boende själva att välja och kontraktera en internetleverantör).

  Av olika anledningar verkar dock det vara ganska krångligt. Dessutom är jag inte säker på att "riktig fiber" alltid är det bästa och/eller billigaste valet.

  Nu har jag fattat att det finns något som verkar vara som ett slags mellanting mellan riktigt fiberbredband, och surf med mobildata.

  Nämligen att man skaffar en särskild sorts "router för mobilt internet", som man sätter ett Sim-kort i. Och därefter portionerar routern ut lagom mycket surf till ens olika enheter. Eller något i den stilen.

  Nu har mamma redan en router, som stått oanvänd i 2-3 år, och jag tänkte höra om någon här vet, om denna router går att använda i ovan nämnda upplägg?

  ASUS 802.11ac Dual-band Router RT-AC1200G+ Wireless-AC1200

  Jag TROR, att det är den routern som beskrivs här:

  RT-AC1200G+|WiFi-routrar|ASUS Sverige

  Jag vore ytterst tacksam för att slippa svar av typen "Ja, om den har X23-H200-KLP och överliggande kamaxel" (det vet jag inte om den har), eller "Ni kan ju lätt testa, genom att koppla ur XCB-kabeln och istället koppla 74GG-kabeln direkt till ziputtaget" (sånt förstår jag inte), eller "Det beror på om din mamma tänker köra nedcabbat via hub, eller om hon tänker sätta upp ett seriekopplat LAN istället" (mamma är 79 år, och tänker inte på det sättet), eller "Självklart funkar den till det, varför skulle den inte göra det?!" (jag har ingen aning, det är därför jag frågar).

  Om routern ifråga INTE fungerar till mobilt bredband, så vill jag gärna ha tips på någon lämplig router.

  Det är Tele2 som är den tänkta operatören, och jag vet att dom säljer routers för mobilt nätverk, men det verkar vara en ganska vanlig uppfattning att "all hårdvara som operatörerna säljer är skräp"....
   
  Zooklubba, Kristy och Rocco420 gillar detta.
 2. Buzz

  Buzz Android Apprentice Medlem

  Blev medlem:
  14 maj 2010
  Inlägg:
  4 286
  Mottagna gillanden:
  1 732

  MINA ENHETER

  En snabb titt tyder på att den inte har plats för sim-kort så nej, den verkar inte klara mobilt bredband utan någon form av ytterligare pryttel.
   
  Kristy, lenamarsan och bernard gillar detta.
 3. F-Forward

  F-Forward Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 maj 2010
  Inlägg:
  1 991
  Mottagna gillanden:
  2 010

  MINA ENHETER

  Precis, det går att få att fungera genom att ansluta VISSA USB-modem, men det är inte helt självklart hur man konfigurerar, så skulle inte rekommendera det för dig.

  För att kunna rekommendera en annan lösning så skulle jag behöva veta följande:
  1. Behöver hon kunna ansluta något med kabel?
  2. Hur stort är utrymmet där ni vill ha Wifi-täckning?
  3. Är täckningen med Tele2 bra hos henne?
   
  Kristy, lenamarsan och bernard gillar detta.
 4. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Tack för svar.

  Hm... Pryttel....
   
 5. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  1. Det vet jag inte. Eller snarare - jag förstår inte riktigt frågan. Hon har i dagsläget 2 mobiler, 1 surfplatta och 1 dator.

  (Varje enhet har ett separat abonnemang, och jag har en diffus känsla av att hon betalar för mycket, och att hennes IT-situation behöver rensas upp och "tajtas till". Bl a har hon ett surfabonnemang på 40GB/mån till datorn, och enligt Tele2 surfar hon i snitt för 7,31GB/mån på denna.)

  Hon har även en skrivare (Epson XP-6105), som hon använder genom att ställa sin bärbara dator bredvid den, och koppla ihop dom med en sladd.

  2. Utrymmet består av mammas lägenhet, som är en 3-rummare på 83 kvadrat, belägen i Norrtälje, c:a 3 km från själva stadskärnan.

  I lägenheten bor mamma under perioden 15 oktober-15 april. Andra halvan av året bor hon i ett fritidshus på c:a 70 kvm drygt 2 mil utanför Norrtälje. Där finns det inte heller något "riktigt" bredband.

  3. På bägge ställena är det såvitt jag förstår utmärkt täckning.
   
 6. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Jag kontaktade ASUS support, som nu har svarat att routern ifråga saknar SIM-kortplats, och inte stöder mobilt bredband.

  Så trådens fråga är därmed besvarad, men alla som har några tips på bra routers för mobilt bredband, eller några förslag till alternativa IT-lösningar för en äldre dam som i nuläget betalar minst 800 kr/månad för att på dator + mobil + surfplatta mobildata-surfa för totalt c:a 50GB/mån, är mycket välkomna att bidra.

  Hon bor i en "Telia Öppen Fiber"-fastighet, och kan därmed välja en av dom internetleverantörer som finns på "Bredbandswebben", och kan då få "100/100" för 250-400 kr/mån beroende på leverantör.

  Men jag vet inte om vi går iland med det projektet. Det jag däremot vet är att det kommer att krävas specialisthjölp för att ställa in routern etc.

  Dessutom bor mamma halva året i sitt fritidshus där bredband helt saknas, och måste således ändå ha en mobildata-baserad lösning 6 månader per år.
   
 7. Miiliio

  Miiliio Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  14 sept 2012
  Inlägg:
  1 946
  Mottagna gillanden:
  1 275
  Operatör:
  Tre,Telia, Comviq
  Telefon:
  Iphone 14 Pro Max

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Tre,Telia, Comviq
  Telefon:
  Iphone 14 Pro Max
  Telefon 2:
  Galaxy Z Fold 2
  Platta:
  Ipad Mini 6
  Platta 2:
  Tab 7+

  Eftersom du vet att Tele2 funkar bra både hemma och på landet. Så hade det varit smartast att ta ett mobilt bredband från tele2, 100gb/m kostar 399kr eller obegränsat för 449kr/m just nu annars 499kr

  och en sån här router från tradera eller blocket. Finns även några äldre modeller som funkar helt oki.
  Titel: 2021 Mobilt bredband router, Huawei b535-232,4G 3 pro.

  ibland rear tele2 ut sina mobila routers. dom har kostat halva priset ett tag förut. men nu har dom höjt.

  Då kan hon ta med sig routern med simkortet till landet samt att hon kan koppla upp sig med flera saker genom wifi och även om hon vill ha nätverk genom lan.

  Ni behöver inte ställa in några lösenord eller så, då routern redan har det fixat från fabrik det det står under eller bakom routern.
   
  lenamarsan gillar detta.
 8. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Stort tack för svar!

  Det var precis så jag hoppades att det skulle funka.

  Och kan hon dessutom ta med sig routern till landet, vilket jag inte hade en aning om att man kunde, så är ju saken så gott som klar.

  Jag vill minnas att jag i nån tidigare tråd som tangerade detta ämne har frågat, vad det finns för eventuella nackdelar med att välja den lösning som du beskriver, istället för att köpa fiber 100/100 från någon operatör.

  Och jag vill minnas att svaret jag fick var, att fiber är snabbare och stabilare, och att det KAN bli problem om man t ex spelar avancerade spel eller streamar film över mobilt bredband, d v s att det då "fryser" eller "laggar".

  Det skulle jag vilja veta lite mer om. Hastigheten tror jag att vi mer eller mindre kan strunta i. Jag tror att mamma har svårt att ens föreställa sig, att internet ens KAN gå fortare, än vad det gör nu, med mobildata från Tele2.

  Och några spel lär mamma aldrig spela (utom Wordfeud). Däremot är det inte omöjligt att tänka sig att hon skaffar sig ett Netflix-abonnemang, och kollar på en och annan film eller serie.

  Hur stor är risken att det blir olidligt att göra det, med en "mobilt bredband med router"-lösning?

  Finns det andra nackdelar, eller saker som man ska ha i åtanke?
   
 9. Zooklubba

  Zooklubba Android Medlem

  Blev medlem:
  10 jul 2010
  Inlägg:
  6 361
  Mottagna gillanden:
  2 101

  MINA ENHETER

  Jag älskar trådstarten.

  Hur mycket använder hon surfplattan, datorn och den andra telefonen? Anledningen att jag frågar är om det skulle vara enklare att bara dela internet från en av telefonerna.
  Lägga till en genväg på hemskärmen som startat hotspoten (att telefonen delar med sig av sitt mobila nät via wifi). Drar mer på batteriet men du slipper införskaffa mer pryttlar.

  Tror egentligen en 4G router är enklast. Mitt förslag är mer av brainstorming karaktär.
   
  lenamarsan och Kristy gillar detta.
 10. Asawi

  Asawi Android Apprentice Medlem

  Blev medlem:
  6 jul 2012
  Inlägg:
  4 263
  Mottagna gillanden:
  4 437
  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Mi11 Lite

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Mi11 Lite
  Platta:
  iPad Air 2 LTE
  Den lite större router som Tele2 säljer (Huawei 535) är mycket bra. de senaste åren har de haft kampanj på våren där de sålt sin router till halva priset. De har en kampanj nu också men med mycket liten nedsättning av pris.
  Routern är av typen "sätt in SIM kort och sätt in i vägguttaget och kör".
  Har ställt in en sån router hos en extremt oteknisk 70+ dam i bekantskapskretsen och den bara står och går och gör sitt jobb.
  något som jag uppskattar med den är att den inte är så ruskigt ful som många andra teknikprylar. Kanske en fånig notering men ska den stå framme i till exempel hallen tycker jag att det är trevligt om det inte ser för jäkligt ut.
   
 11. Asawi

  Asawi Android Apprentice Medlem

  Blev medlem:
  6 jul 2012
  Inlägg:
  4 263
  Mottagna gillanden:
  4 437
  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Mi11 Lite

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Mi11 Lite
  Platta:
  iPad Air 2 LTE
  Nu vet jag inte hur täckning och fart är där din mor bor, men jag har denna lösning i mitt fritidshus som ligger i ett gruvområde in the middle of nowhere (Värmland) och kan streama utan några som helst problem.

  Har du någon aning om vilken fart hon får hemma respektive i stugan?

  Innan den mast jag är uppkopplad mot byggdes ut i höstas fick jag ut kanske 8-10 MB/s vilket inte är jätte imponerande men som faktiskt ändå funkade med med till exempel SVT Play och och lite annat som jag streamar i och med att att det är bara jag själv som är uppkopplad. (Efter utbyggnad i höstas har farten hoppat upp rejält och ligger oftast någonstans mellan 20-50 och då känns det ju nästan som att vara hemma i stan med 100/100 fibern)
   
  Kristy gillar detta.
 12. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Jag är som sagt både trögfattad och okunnig, men jag vet att det finns nåt som kallas hotspot. Min andra mamma, pappas fru, brukar ha sin mobil som "hotspot" för sin surfplatta, men jag har aldrig fattat hur, eller varför.

  Alla idéer är välkomna, så jag låter denna marinera i bakhuvudet ett tag.

  När det gäller användarmönster tänkte jag göra ett separat inlägg, där jag beskriver det och några andra faktorer, som kanske påverkar vad vi ska välja för lösning.
   
  Zooklubba gillar detta.
 13. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Ytterst användbar information!

  Både angående routern, och att det verkar vara enkelt att installera den.

  Är alla routers för mobilt bredband sådär "plug and play"-betonade? I så fall är bara det i sig ett argument för att välja mobilt bredband, istället för fast bredband, där jag föreställer mig att Ownit, eller vilken leverantör det nu skulle bli, skickar henne en router med en invecklad manual, och att döma av diverse kundrecensioner så krävs det ofta ändå några samtal till supporten för att få igång det hela, och sedan vet man inte om man uppnår den hastighet man betalar för..... (spekulation från min sida).

  Och ser routern dessutom trevlig ut så lär mor bli mer än nöjd!
   
 14. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Hm...

  Den här tråden borde kanske byta namn till "Hur lenamarsans snart 80-åriga mamma ska få en optimal och behovsanpassad IT-miljö hemma och på landet", och flyttas till någon annan avdelning...?

  Eller är det OK att tråden successivt går alltmer off-topic, så länge det är jag som trådstartare som har initierat "sabotaget"?
   
 15. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Mycket intressant, än en gång!

  Jag håller på och filar på ett inlägg med lite fakta om mors användarmönster, vilken hastighet hon får ut och lite annat.

  Återkommer
   
 16. marr

  marr Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 nov 2010
  Inlägg:
  920
  Mottagna gillanden:
  416
  Operatör:
  Telenor
  Telefon:
  Nord

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telenor
  Telefon:
  Nord
  ROM:
  Stock
  Telefon 2:
  S9
  Platta:
  M5
  Platta 2:
  Nexus 7
  Men du har simkort i surfplattan. Vad mer ska mor ha internet till?
   
 17. Kristy

  Kristy Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  14 jul 2017
  Inlägg:
  393
  Mottagna gillanden:
  1 146
  Operatör:
  Fello, Halebop
  Telefon:
  Pixel 7 Pro

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Fello, Halebop
  Telefon:
  Pixel 7 Pro
  Platta:
  Samsung Galaxy Tab S8
  Ja, den kostnaden går att få ned betydligt, speciellt om man är villig att byta operatör. Billigast kommer man nog undan om man tar så mycket som möjligt på samma abonnemang, dvs tar ett abonnemang till telefonen med mycket data och sedan använder ett extra SIM-kort till wifin och eventuellt ett till surfplattan om hon vill ha det. Datakort till surfplattan är dock inte säkert att hon ens behöver - hemma använder hon sig av wifin så det är bara om hon brukar ta med den ut som den behöver ett eget kort. Den lösningen går att få till på Tele2 om hon helst vill ha dem, men betydligt billigare blir det med exempelvis Karma Mobil: Mobilabonnemang - Din ålder i rabatt i 2 månader! - Karma Mobil .

  Där kostar ett mobilabonnemang med 40 GB 239:-/månad och sedan tillkommer ett eller två extra datakort för 29:-/månad, dvs max 297:-/månad, och då har hon surf till både dator, surfplatta och telefon samt fria samtal, SMS och MMS. Med den dataförbrukning hon har i dag kanske hon t.o.m. klarar sig på 25 GB för 199:-, men skaffar hon Netflix drar förbrukningen iväg snabbt så hon kanske behöver gå upp till 100 GB a 299:-. Hur mycket data hon behöver är dock ingenting hon behöver fundera på i förväg, vare sig Tele2 eller Karma har någon bindningstid så det är bara att byta vid behov (max en gång per månad), men jag tar upp det för prisjämförelsens skull.

  Karma använder samma nät som Tele2 och Telenor, så har hon täckning med Tele2 har hon det med Karma också. Deras kundtjänst är öppen vardagar fram till 19 och hon kan både ringa, chatta och mejla, precis som med Tele2. De har i dagsläget inte inte tillgång till 5G, men det har inte hennes telefoner stöd för ändå så det spelar ingen roll. eSIM (elektroniskt SIM) har de inte heller men det tror jag inte hon saknar.
  De enda nackdelarna jag kan komma på jämfört med Tele2 är att de saknar fysiska butiker där man kan få hjälp, de har ingen support på helgerna och de verkar inte ha VoLTE/VoWifi (Samtal över 4G resp WiFi) ännu, men det är inte heller troligt att hon kommer att sakna.

  Reservmobilen förmodar jag att hon inte kommer att använda så mycket, så där rekommenderar jag ett kontantkort. Halebop Go Kontantkort med eller utan mobil | Halebop.se är mycket bra eftersom man kan ladda med valfritt belopp och detta gäller tills man gjort slut på pengarna, så länge man bara ringer eller skickar ett SMS minst en gång per år. Perfekt för en reservtelefon som sällan används alltså! Surf köps separat om man behöver det och är rejält dyr, men det kanske hon inte behöver på en reservtelefon? Jag har det inte i alla fall.
  Halebop använder Telias nät så hon får kolla att hon har täckning, men det brukar sällan vara något problem med dem.

  Edit: En tråd om Karma finns här: [Karma Mobil] Tråden om Karma Mobil
   
  lenamarsan och F-Forward gillar detta.
 18. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Hon har, förutom surfplattan, två mobiler och en dator, och vill kunna surfa på alla fyra.

  Jag har just räknat ut att hennes genomsnittliga förbrukning ligger på 43GB surf per månad. Den lär inte minska, däremot är det ganska sannolikt att den ökar.

  Jag förbereder ett inlägg med lite mer fakta; vilka abonnemang hon har idag etc.
   
 19. Asawi

  Asawi Android Apprentice Medlem

  Blev medlem:
  6 jul 2012
  Inlägg:
  4 263
  Mottagna gillanden:
  4 437
  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Mi11 Lite

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Mi11 Lite
  Platta:
  iPad Air 2 LTE
  Vad är detta för något? HUR surfar hon från datorn med detta abonnemang? torde väl vara något sim-kort inblandat och det sim-kortet kan lika gärna sätta sig in i en router och då kan denna surfmängd användas av vilken enhet som helst så länge hon är på samma plats som routern (lägenhet eller fritidshus).
  (Kan det vara så att hon har en "surfsticka" till datorn? Den innehåller i så fall ett sim-kort som lika gärna kan sättas i en router.)
  Jag skulle vilja säga att hon har nytta av följande abonnemang (eller abonnemang med extrakort)

  1. Abonnemang till huvudmobilen. Behöver möjligen inte har särskilt stor surfmängd om det inte är så att hon surfar mycket på annan plats än hemma/fritidshus.
  2. Kontantkort typ Halebop go till reservmobilen. (skulle det vara så att olyckan är framme och reservmobilen behöver förvandlas till huvud mobil är det bara att flytta över simkortet dit.)
  3. Någon form av mobilt bredband med större datamängd (40-50 någonstans verkar vara lämpligt idag men kan ju alltid ändras längre fram. Nuvarande abonnemang hos Tele2 kanske kan vara lämpligt till detta, men jag skulle nog kolla över pris då det möjligen är onödigt dyrt om det har några år på nacken)
  4. Eftersom hennes surfplatta har möjlighet att ha sim-kort är det alldeles utmärkt att ha som hon har det nu: ett kort med med en mindre mängd surf så hon kan använda plattan även utanför hemmet. (Till exempel när pandemin lugnat ner sig och hon vill visa väninnorna något.)

  Routern ger henne ett wifi-nät och när hon väl loggat in med sina enheter på det nätet (baggis!) ansluter de automatiskt dit i fortsättningen vare sig hon är hemma eller i fritidshuset (alltså på den plats där routern står för ögonblicket)

  Vad gäller skrivare ser jag ingen större anledning att ändra arrangemanget om inte hon tycker att det är besvärligt eller har behov av att skriva ut från sina mobila enheter.
   
 20. lenamarsan

  lenamarsan Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 apr 2019
  Inlägg:
  423
  Mottagna gillanden:
  104
  Ursäkta sent svar.

  Stort tack för ditt informativa inlägg!

  Vissa saker hänger jag inte riktigt med på eftersom jag är så okunnig, men jag återkommer om dessa senare, om det inte har klarnat när jag har fått "marinera" detta ett tag.
   
  Kristy gillar detta.