Fråga: "Google One" och "Drive".

Diskussion i 'Allmänt' startad av geobjork, 15 sept 2022.

  1. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 391
    Mottagna gillanden:
    1 740

    MINA ENHETER

    Lösenorden sparas genom Google Chrome, som har en egen backupfunktion/synkronisering, knuten till Google-kontot. Den backupfunktionen/synkroniseringen i Chrome är helt separat och har ingen koppling med Google Drive/Google One, vars backupfunktion du tidigare varit inne och kollat på. Jag vet, något förvirrande, men Google-tjänster kan alltså använda olika slags backupfunktioner.

    På varje enhet där du loggar in i Chrome, t.ex. dator och mobil, så kommer lösenorden att finnas. Du behöver inte göra något särskilt för att ordna det, utan det sköts automatiskt. På så sätt är Google Chrome-backupen egentligen bättre än Google Drive-backupen. Google Chrome-datan kan användas på samtliga dina enheter samtidigt, och synkroniseras mellan dina enheter ögonblickligen. Alltså: Lösenorden finns på alla dina enheter, lokalt, och i molnet, på samma gång. Även på en nyköpt telefon kommer lösenorden att finnas, utan att du behöver göra något aktivt val. Det laddas ner helt automatiskt utan att du behöver välja att återställa något.
    Medan Google Drive-datan (vad gäller enhetsbackup) bara kan användas på en enhet åt gången, och inte synkroniseras mellan dina enheter (utan bara mellan enheten och molnet), samt att säkerhetskopiering bara sker en gång per dygn typ förutsatt att telefonen laddas och inte används under några timmar. Med Google Drive-backupen måste du också manuellt när du börjar använda telefonen första gången återställa kopian, annars får du ingen data nedladdad.
    Google Drive-datan i molnet (enhetsbackup) kan raderas efter typ 60 dagar, om din telefon inte varit uppkopplad under den perioden. Så om man hamnar på sjukhus eller något så kan data försvinna, så ingen särskilt bra backup av det skälet (men datan finns fortfarande kvar på telefonen såklart). Men jag tycker backupfunktionen är bra ändå, även om man ska vara medveten om dess brister.
    (Förtydligande: Detta med att data raderas efter 60 dagars inaktivitet gäller bara enhetsbackup till Google Drive, dvs säkerhetskopering från telefonen av appdata/inställningar. Det gäller inte dina vanliga filer i google drive. Dina vanliga filer i Google Drive kan däremot raderas efter två års av inaktivitet, om du inte varit inloggad på kontot under den perioden. Om du däremot betalar för lagringsutrymme hos Google så försvinner ingenting efter två år, utan finns kvar så länge prenumerationen är aktiv åtminstone).

    I korthet:
    Lösenorden finns INTE i kopian som du kan återställa från Google Drive/Google One till en ny telefon. Vilket i detta fall är en fördel, för de finns ju i Google Chrome-datan istället.
    Google Drive-backupen kan ställa till med problem, där bör man vara vaksam och se till så allting är påslaget och fungerar, och när man byter enhet så gäller det att vara noggrann och se över så allting flyttas över korrekt.
    Google Chrome-backupen sköts helt automatiskt och brukar aldrig ställa till med några problem. Det är samma synkronisering/säkerhetskopiering som används för t.ex. dina bokmärken i webbläsaren med mera.
     
    geobjork, svenix, BrorSnor och 2 andra gillar detta.