Som jag förstått det så innebär Honeycomb en förändring i hur Android-enheter dyker upp i datorn. Tidigare handlade det om USB Masslagringsenhet, medan man nu förlitar sig på MTP (Media Transfer Protocol). Under Linux är stödet för MTP ännu inte det bästa. Det fungerar bra om du ska föra över musik med någon musikspelare du använder, men för vanlig filöverföring är det värre. Enheten dyker inte upp i filhanteraren så som är brukligt med USB-minnen och dylikt.
Följande beskriver hur du får din Asus Transformer att dyka upp automatiskt i filhanteraren när du pluggar in den, samt försvinna när du tar ur den. Observera att det här är mitt första försök att skriva udev-regler och jag kan inte garantera att jag följer bästa praxis, eller att det kommer fungera helt felfritt för dig. Du gör detta på egen risk!
För mig har det fungerat bra, men rapportera gärna här hur det går för dig. 
Ok, så följande är testat på Ubuntu 11.04 men bör fungera på Debian-baserade distributioner så som Linux Mint och självklart Debian (åtminstone senare versioner som har udev).
Första steget: Installera mtpfs
Installera paketet mtpfs som behövs för att kunna läsa och skriva till enheten. Via kommandoprompten är det
Kod:
sudo apt-get install mtpfs
men du kan även söka efter det i Synaptic eller valfri pakethanterare.
Andra steget: Förbereda rättigheter
Du behöver lägga till din användare i den grupp som har rätt att använda sig av något som kallas FUSE, Filsystem in Userspace. Starta Users and Groups från menyn i Ubuntu/Linux Mint/etc. Välj användare och Advanced Settings, sedan fliken User Privileges. Kryssa för Mount user-space filesystems (FUSE). Spara ändringarna och avsluta programmet.
Nästa steg är att ställa in FUSE så att vanliga användare kan montera dessa. I kommandoprompten eller Körrutan (Alt+F2) skriv
Kod:
gksudo gedit /etc/fuse.conf
I textfilen som öppnas ska du ta bort "staketet" # på raden user_allow_other, dvs avkommentera. Spara filen.
Tredje steget: Skapa udev-regler
Sista steget är att skapa de udev-regler som hanterar plattan. Udev är ett system som sköter vad som ska hända när du sätter in USB-minnen och annat i datorn. Reglerna matchar mot enheten och utför sedan ett kommando om det visar sig att det är rätt enhet.
I kommandoprompten eller Körrutan (Alt+F2) skriv
Kod:
gksudo gedit /etc/udev/rules.d/51-android.rules
Detta öppnar en textfil som vi ska lägga till reglerna i. Det är möjligt att du redan har denna fil, i så fall lägger du till raderna i slutet. Vet du med dig att du har någon rad relaterat till Transformer så byt helst ut dessa. Fråga i tråden om du är osäker!
Lägg till följande två rader:
Kod:
ACTION=="add", SUBSYSTEM=="usb", ENV{ID_MODEL}=="MTP", ENV{ID_MODEL_ID}=="4e0f", MODE="0666", RUN+="/bin/bash -c 'mkdir -p /media/Transformer && mtpfs /media/Transformer -o allow_other'"
ACTION=="remove", SUBSYSTEM=="usb", ENV{ID_MODEL}=="MTP", ENV{ID_MODEL_ID}=="4e0f", RUN+="/bin/bash -c 'fusermount -u /media/Transformer && rmdir /media/Transformer'"
Den första raden kontrollerar vad som händer när plattan kopplas in. Den söker efter ett MTP-system och idProduct = 4e0f. Dessa ska vara samma siffror som du får via lsusb när plattan är inkopplad. När en enhet som kopplas in matchar detta så utför den kommandot /bin/bash -c 'mkdir -p /media/Transformer && mtpfs /media/Transformer -o allow_other', som först skapar katalogen /media/Transformer och sedan använder mtpfs för att montera enheten där med rättigheter för dig som vanlig användare.
Den andra raden kör kommandot /bin/bash -c 'fusermount -u /media/Transformer && rmdir /media/Transformer' när plattan tas ut. Kommandot avmonterar först plattan (något som dock inte behövs med MTP, en av fördelarna) och tar sedan bort katalogen /media/Transformer.
Observera att du i det här läget bör starta om din dator! Vid omstart kommer två saker att ske: udev-reglerna aktiveras och din användare har fått rättigheter att använda sig av FUSE. När du sedan kopplar in plattan så ska den dyka upp i Nautilus sidofält som Transformer, och du kan komma åt den via /media/Transformer.
Reglerna kan med mindre ändringar även fungera med Motorola Xoom och andra Honeycomb-plattor. Ändra idProduct med det du får ut av lsusb (formatet är idVendor:idProduct) i reglerna.