1. Registrera ett konto och bli del av Sveriges förmodligen trevligaste och mest hjälpsamma community.
  Stäng notis

Mobilnät, frekvenser och lite annat

Diskussion i 'Allmänna diskussioner' startad av Cupcakes, 12 mar 2014.

 1. Cupcakes

  Cupcakes Android Expert Hedersmedlem

  Blev medlem:
  14 jan 2011
  Inlägg:
  11 735
  Mottagna gillanden:
  3 502
  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB
  Platta:
  iPad Pro 10,5
  Platta 2:
  iPad Mini 4
  Hej,

  den tidigare tråden (https://swedroid.se/forum/showthread.php?t=17243) började bli föråldrad och trådskaparen har blivit bannad vilket har gjort att den inte har blivit uppdaterad sedan 2010 - vilket betyder att informationen i huvudinlägget är gammalt. Därför tänkte jag nu komma med lite ny och uppdaterad information!

  Längst ner finns lite frågor och svar.

  Nätoperatörer i Sverige
  I Sverige finns det idag fyra mobiloperatörer som erbjuder mobilnät för våra telefoner att ansluta till. Ytterligare en finns, Net1, de erbjuder dock endast mobilt bredband så den kommer jag inte ta upp. Här tänkte jag sammanfatta lite kring operatörerna.

  Telia
  Sveriges störa mobiloperatör, även operatören med största 2G-nätet i dagsläget. Telia har idag två egna nät - 2G och 4G-näten som de erbjuder delas inte med någon annan operatör. 3G-nätet som de har i dagsläget delas med Tele2 av den anledningen att Telia inte fick någon licens för att bygga 3G från början. Inom kort kommer Telia också att börja med 3G på 900MHz i egen regi.

  Tele2
  Sveriges näst största mobiloperatör, en av operatörerna med störst 4G-nät. Tele2 har idag inget helt eget mobilnät. Alla delas med någon annan operatör - 2G och 4G med Telenor samt 3G med Telia.

  Telenor
  Den andra operatören med störst 4G-nät. Telenor har idag endast ett eget mobilnät i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona där de bygger ut 3G själva. I övriga Sverige delar de 2G och 4G med Tele2 samt 3G med Tre.

  Tre
  Sveriges minsta nätoperatör. Tre har idag Sveriges största 3G-nät. Tre har två 3G-nät, ett som delar med Telenor på 2100MHz som byggs ut i hela Sverige förutom i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona där de själva ansvarar för utbyggnaden på den frekvensen. Tre bygger utöver detta även ut 3G på 900MHz i hela Sverige. 4G-nätet är deras egna och delas inte med någon annan operatör.

  Frekvenser
  Som ni säkert redan vet finns det flera olika frekvenser idag, hos olika operatörer har de även ofta olika användningsområden. Här är en beskrivning om vad varje operatör använder de olika frekvenserna till.

  Tele2 och Telenor
  800MHz (B20) 4G. Kommer om ett antal år att nå samma yttäckning som deras 900-nät.
  900MHz (B8) 2G och 4G. Detta är även deras huvudnät, som finns på de allra flesta ställen där de har täckning idag. 2G och 4G körs från samma basstationer utanför städerna. Väldigt ensamma om att ha 4G på denna frekvens i världen.
  1800MHz (B3) 2G och 4G. I städer för att erbjuda ökad kapacitet för 2G-nätet används 1800MHz. I de centralaste delarna i Stockholm, Göteborg och Malmö har man även 4G på 1800MHz. Byggs ut väldigt lite.
  2100MHz: 3G. Tele2 bygger 3G med Telia i hela Sverige och Telenor bygger 3G med Tre i hela Sverige förutom Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona.
  2600MHz (B7) 4G. Används för att kunna erbjuda de högsta hastigheterna i 4G-nätet. Finns i städer och orter för att kunna erbjuda bättre kapacitet i nätet.

  Telia
  800MHz (B20) 4G. Används för att erbjuda större yttäckning. Används nästan aldrig i städer och orter, vilket gör att Telias inomhustäckning för 4G ofta är bristfällig.
  900MHz: 2G och inom kort 3G. Används för att erbjuda stor yttäckning och bra inomhustäckning.
  1800MHz (B3) 2G och i framtiden 4G. Används för att ge högre kapacitet i 2G-nätet. I framtiden ska Telia även bygga 4G på denna frekvens.
  2100MHz: 3G. Byggs gemensamt med Tele2.
  2600MHz (B7) 4G. Används i städer och orter för att kunna erbjuda 4G-tjänster.

  Tre
  800MHz (B20) 4G. Används för att erbjuda stor yttäckning för 4G-nätet. Grundfrekvensen i Tres 4G-nät, ger även bra inomhustäckning.
  900MHz: 3G. Används för att kunna erbjuda stor yttäckning och bra inomhustäckning för sitt 3G-nät. Byggs nu ut samtidigt som 4G på 800MHz från samma basstationer.
  2100MHz: 3G. I Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona bygger de ut 3G själva på denna frekvens. I övriga Sverige delas nätet med Telenor.
  2600MHz (B38) 4G, TDD. Används i de flesta städer för att kunna erbjuda högre kapacitet för mobila bredband och för att skilja de mobila bredbandskundernas användande från mobilkundernas användande.
  2600MHz (B7) 4G, FDD. Används för att kunna erbjuda högre kapacitet för 4G-nätet. Används främst i storstäderna.

  Förtydligande: Det är bara Tre som har både FDD och TDD i sitt 4G-nät på 2600MHz. De andra operatörerna kör uteslutande med FDD. Vill ni veta mer om skillnaden, googla!

  Symbol på displayen
  Olika mobiltillverkare har valt att det ska visas lite olika saker på displayen när man är ansluten till olika nät. Här är de vanligaste:
  GSM-näten, även kallat 2G
  2G/G/E: Du är ansluten till ett GSM-nät med GPRS eller EDGE aktivt. Lite skillnad i surfhastigheten.

  UMTS-näten, vanligtvis kallat 3G
  3G: Du är ansluten till ett 3G-nät. Lite olika mobiltillverkare visar endast denna oavsett vilken teknik som används i nätet, alltså kan maxhastigheten variera från 0,384Mbit/s till 42Mbit/s.
  H: Du är ansluten till ett 3G-nät med HSPA (High Speed Packet Access). Visas för hastigheter från 7,2Mbit/s till 42Mbit/s beroende på tillverkare.
  H+: Du är ansluten till ett 3G-nät med HSPA och ibland DC-HSPA. Visas vanligtvis för maxhastigheter från 14,4Mbit/s till 42Mbit/s beroende på tillverkare.

  LTE-näten, vanligtvis kallat 4G
  4G/LTE: Visas för maxhastigheter upp till 100Mbit/s, ibland även för hastigheter upp till 150Mbit/s beroende på tillverkare.
  4G+: Kan ibland visas för anslutning till ett LTE-nät med hastigheter upp till 150Mbit/s.

  Operatörernas täckning
  Här är länkar till operatörernas täckingskartor:
  Tele2: http://www.tele2.se/kundservice/drift-och-tackning/tackningskarta.aspx
  Telenor: http://217.174.67.234/coverageportal/home/small
  Telia: http://www.telia.se/privat/support/tackningskartor
  Tre: http://80.251.200.40/coverageportal_se

  Nedan förklarar jag lite hur man kan veta vilken frekvens som används var.

  Frågor och svar
  Här försöker jag svara på några vanliga frågor som rör mobilnät och mobilens uppkoppling. Om flera frågor kommer upp i tråden kan jag nog lägga till dem här.

  Vilken operatör tillhör nätnamnet?
  När man söker nät manuellt brukar det komma upp en lista med lite olika namn. Här är vilken operatör de tillhör. Det kan skilja sig lite mellan olika mobiler också, om en mobil är köpt från Telenor kan det bli så att Telenors nätnamn visas istället för Tele2s om man har ett Tele2-kort i och är ansluten till 2G eller 4G-nätet.

  Namn man kan hitta vid en sökning:
  SWE24, Sweden Mobile: Tele2s och Telenors gemensamma 2G-nät.
  TELIA S: Telias 2G- och 4G-nät

  SWEDEN: Telenors och Tres gemensamma 3G-nät.
  Sweden 3G: Tele2s och Telias gemensamma 3G-nät.
  3: Tres egna 3G- och 4G-nät.

  Tele2, Comviq: Tele2s 4G-nät, ibland även 2G-nätet
  Telenor SE: Telenors 4G-nät, ibland även 2G-nätet
  TELIA S: Telias 2G- och 4G-nät
  3: Tres egna 3G- och 4G-nät

  Vilka namn som tillhör operatören:
  Tele2
  2G: SWE24, Tele2, Telenor SE (2G), Sweden Mobile
  3G: Sweden 3G, Comviq, Tele2
  4G: Comviq, Tele2

  Telenor
  2G: SWE24, Telenor SE, Tele2 (2G), Sweden Mobile
  3G: SWEDEN, Telenor SE (i enstaka fall kan det även stå 3 3G)
  4G: Telenor SE

  Telia
  2G: TELIA S
  3G: Sweden 3G, Comviq (3G), Tele2 (3G), TELIA S
  4G: TELIA S

  Tre
  3G: 3, 3 (3G), SWEDEN (i enstaka fall kan det även stå Telenor SE)
  4G: 3

  Varför får jag ingen datauppkoppling på min mobil?
  Om du fortfarande kan ringa och SMSa bör du första han kontrollera så att din telefon har data aktiverat. Om du har det, kontrollera så att du har korrekt APN inställt, här finns en lista med APN-inställningar: https://swedroid.se/wiki/index.php?title=APN-inställningar

  Varför står det ett R ovanför mina täckningsstaplar?
  Det finns där för att du "roamar", alltså är ansluten till ett mobilnät som ditt simkort inte menar är ditt hemmanät. I utlandet är detta vanligt. Händer det i Sverige, kolla vilket nät du är ansluten till. Befinner du dig nära en landsgräns kan du ibland kopplas upp på ett utländskt mobilnät.

  Vilken frekvens använder min operatör på en viss plats?
  Detta är en fråga som är ganska svår att svara på då det kan skilja sig ganska mycket då operatörerna har tillgång till flera frekvenser. Om vi utgår från täckningskartorna jag länkat ovan, är det som följer.

  De ställen som Telia har 4G upp till 50Mbit/s är det 800MHz som används. På de ställen där det visas 4G upp till 100Mbit/s så är det 2600MHz som används. Dessa kombineras väldigt väldigt sällan.

  På de ställen där Telenor och Tele2 visar 4G upp till 60Mbit/s använder de främst 900MHz - men på vissa ställen även 800MHz. På de ställen där de visar 4G upp till 80Mbit/s används 2600MHz. Var de har 1800MHz-täckning visas ej.

  Tre visar endast en hastighetsgrad på sin täckningskarta. Överallt i 4G-nätet använder de 800MHz. I städer, på semesterorter och andra platser där det ofta är mycket folk kompletteras det med främst TDD 2600 men även FDD 2600 på vissa platser. För 3G så finns det idag inget riktigt bra sätt att skilja på frekvenserna - men överallt där 4G finns, har de även byggt ut med 3G på 900MHz - på de flesta platser finns också 3G på 2100MHz.

  Det var väl det för nu!
  Jag ska göra allt jag kan för att hålla tråden uppdaterad så bra som möjligt. Om ni tycker att jag ska lägga till något, rätta till något eller undrar något är det bara att hojta till.
   
  Last edited: 4 dec 2014
 2. dragontrumpetare

  dragontrumpetare Android Apprentice Medlem

  Blev medlem:
  18 maj 2010
  Inlägg:
  3 551
  Mottagna gillanden:
  270
  Telefon:
  SONY Xperia 10

  MINA ENHETER

  Telefon:
  SONY Xperia 10
  ROM:
  Original Stock ROM
  Bra initiativ cupcake!

  Skickat från min LT25i via Tapatalk
   
  Evino gillar detta.
 3. teal

  teal Teen Droid Medlem

  Blev medlem:
  1 jul 2010
  Inlägg:
  299
  Mottagna gillanden:
  69

  MINA ENHETER

  Otroligt bra!
   
 4. knox

  knox Infant Droid Medlem

  Blev medlem:
  15 maj 2013
  Inlägg:
  4
  Mottagna gillanden:
  0

  MINA ENHETER

  Imponerande!

  Skickat från min D5503 via Tapatalk
   
 5. Hunter78

  Hunter78 Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  6 aug 2010
  Inlägg:
  1 201
  Mottagna gillanden:
  280
  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone X & Samsung Galaxy S8+

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone X & Samsung Galaxy S8+
  Najs

  Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk
   
  Evino gillar detta.
 6. F-Forward

  F-Forward Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 maj 2010
  Inlägg:
  823
  Mottagna gillanden:
  661

  MINA ENHETER

  Kanske lägga till virtuella operatörer och varumärken/systerföretag?

  Varumärken/systerföretag:
  Comviq = Tele2
  Hallon = Tre (Ej 4G)
  Halebop = Telia
  Bredbandsbolaget = Telenor

  Virtuella operatörer:
  AllTele/Universal Mobiltelefoni och mobilt bredband förutom 100: Telia. Surf 100 = Telenor.
  Glocalnet = Telenor
  Com Hem = Tre
  Bredband2 = Tre
  Wifog = Tre

  Kanske inkludera något om Net1 också, att man inte kan använda det i telefoner/plattor?
   
  Last edited: 25 mar 2014
 7. Cupcakes

  Cupcakes Android Expert Hedersmedlem

  Blev medlem:
  14 jan 2011
  Inlägg:
  11 735
  Mottagna gillanden:
  3 502
  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB
  Platta:
  iPad Pro 10,5
  Platta 2:
  iPad Mini 4
  Hej,

  jag kan absolut lägga till operatörernas olika varumärken och dotterbolag. Virtuella operatörer skulle bli en väldigt lång lista, dessutom går det även att hitta många av de virtuella operatörerna här: http://www.mvnodynamics.com/mvno-companies/eu-mvno-companies/sweden-mvno-companies/

  Sen finns det även vissa MVNOs som endast riktar sig till företag, försvinner ganska snabbt osv.

  Eller tycker du att det borde finnas med ändå?

  Skickat från min iPad.
   
 8. F-Forward

  F-Forward Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 maj 2010
  Inlägg:
  823
  Mottagna gillanden:
  661

  MINA ENHETER

  Kanske bättre att göra en wiki av det så fler kan uppdatera? Tyckte bara att det var sjukt svårt att hitta vilka nät som användes när jag letade efter bästa mobila bredbandet för ett tag sedan. Sidan du länkar till säger tyvärr inte så mycket tycker jag.
   
 9. Cupcakes

  Cupcakes Android Expert Hedersmedlem

  Blev medlem:
  14 jan 2011
  Inlägg:
  11 735
  Mottagna gillanden:
  3 502
  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB
  Platta:
  iPad Pro 10,5
  Platta 2:
  iPad Mini 4
  Det får du ta upp med Swedroid isf eller lösa själv. Målet med denna tråd tänkte jag var för att man ska förstå lite mer om mobilnäten, vilka som bygger ut tillsammans osv.

  Att hitta vilket nät en virtuell operatör använder sig utav kan deras kundtjänster svara på. Ibland finns det tydligt på deras hemsida, om inte så är det svårt för mig att sammanställa informationen också.

  När man letar mobilt bredband bör man börja med att kolla upp hur operatörerna fungerar - då de stora. Det kan man göra genom att skaffa ett mobilt bredband kontant. Därefter får man fortsätta att kolla vilka operatörer som använder det nätet för att se om det går att hitta något mer prisvärt erbjudande.


  Skickat från min iPad.
   
 10. Buzz

  Buzz Professional Droid Medlem

  Blev medlem:
  14 maj 2010
  Inlägg:
  2 921
  Mottagna gillanden:
  584

  MINA ENHETER

  Går det att lista de olika nätnamnen också? T.ex. "Telia" är förstås uppenbar men "SWEDEN", "Sweden Mobile" mfl är inte lika tydliga med vilken/vilka operatörer det tillhör.
   
 11. jnsson

  jnsson Operatörsnörd Moderator

  Blev medlem:
  9 jun 2011
  Inlägg:
  15 295
  Mottagna gillanden:
  5 988
  Operatör:
  Tele2, Telia
  Telefon:
  Xiaomi Redmi Note 5

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Tele2, Telia
  Telefon:
  Xiaomi Redmi Note 5
  ROM:
  Pixel Experience
  Telefon 2:
  OnePlus 3
  Platta:
  Huawei MediaPad T5 32GB 4G
  Platta 2:
  Chuwi Hi10 Plus
  Övrigt:
  Chromecast 2nd Gen, Mi Band 4, Google Home, Chromecast Audio
  SWEDEN= 3s och Telenors gemensama 3G nät
  3=3s egna 3G nät
  SWEDEN 3G (Kan också stå Comviq om man använder ett Comviq simkort på vissa telefoner)=Tele2 och Telias 3G nät
  Telenor SE= Telenors egna 2G nät
  Sweden Mobile (Kan ibland också stå Tele2, Telenor eller Comviq istället för Sweden Mobile)= Tele2 och Telenors 2G och 4G nät
  Tele2 (Kan också stå Comviq om man använder ett Comviq simkort på vissa telefoner)=Tele2s 2G nät
  Telia S=Telias 2G nät
   
  Last edited: 23 mar 2014
  Evino gillar detta.
 12. Cupcakes

  Cupcakes Android Expert Hedersmedlem

  Blev medlem:
  14 jan 2011
  Inlägg:
  11 735
  Mottagna gillanden:
  3 502
  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB
  Platta:
  iPad Pro 10,5
  Platta 2:
  iPad Mini 4
  Nu är det tillagt!

   
  Last edited: 23 mar 2014
  Buzz och svenix gillar detta.
 13. Tokas

  Tokas Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  13 jun 2010
  Inlägg:
  523
  Mottagna gillanden:
  179

  MINA ENHETER

  Bredband2 = Tre
   
 14. Hunter78

  Hunter78 Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  6 aug 2010
  Inlägg:
  1 201
  Mottagna gillanden:
  280
  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone X & Samsung Galaxy S8+

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone X & Samsung Galaxy S8+
  Det tror jag inte, har du beläg för detta påstående?

  Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk
   
 15. darkshippo

  darkshippo Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  4 feb 2011
  Inlägg:
  1 110
  Mottagna gillanden:
  271
  Operatör:
  Tre
  Telefon:
  iPhone 6S

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Tre
  Telefon:
  iPhone 6S
  Telefon 2:
  HTC 10
  Det stämmer att det är bredband2 kör med Tre:s nät. De försökte kränga på mig ett bredbandsabb, och säljaren sa att de körde på Tre.

  Skickat från min Nexus 4 via Tapatalk
   
  Hunter78 gillar detta.
 16. Hunter78

  Hunter78 Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  6 aug 2010
  Inlägg:
  1 201
  Mottagna gillanden:
  280
  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone X & Samsung Galaxy S8+

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia
  Telefon:
  iPhone X & Samsung Galaxy S8+
  Okej

  Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk
   
 17. Tokas

  Tokas Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  13 jun 2010
  Inlägg:
  523
  Mottagna gillanden:
  179

  MINA ENHETER

  Då jag jag relativt nyligen jobbat som säljare åt Bredband2 på deras mobila marknad så är jag ganska säker. ;)
  Men de är sjukt otydliga om vilket nät de använder, men det är Tres 3G nät, och inte deras 4G nät. Om de inte ändrat det nyligen.

  Inget att rekommendera dock, då de är både dyrare och långsammare (bristen av 4G) än Tre, plus att ingen hårdvara ingår.
   
 18. Cupcakes

  Cupcakes Android Expert Hedersmedlem

  Blev medlem:
  14 jan 2011
  Inlägg:
  11 735
  Mottagna gillanden:
  3 502
  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telia, Tre
  Telefon:
  iPhone 11 Pro 256GB
  Platta:
  iPad Pro 10,5
  Platta 2:
  iPad Mini 4

  Det är endast 3G-nätet de har tillgång till.

  Precis som du säger, inte alls lila prisvärt som att skaffa ett mobilt bredband direkt från 3!


  Skickat från min iPhone 5s.
   
 19. Kate

  Kate Professional Droid Medlem

  Blev medlem:
  20 okt 2011
  Inlägg:
  2 453
  Mottagna gillanden:
  602

  MINA ENHETER

  Kanske kan du fylla på lite med räckvidd för olika tekniker och frekvenser? 3G har ju t.ex. den otrevliga egenskapen cellandning som gör att räckvidden sjunker med hög belastning. Du skulle också kunna fylla på med det faktum att högre frekvenser ger kortare räckvidd och att TDD ger kortare än FDD.

  En del kanske även är intresserade av att veta mer om hur mobilnäten fungerar rent tekniskt, men vet inte om det passar i denna tråd direkt. Hade eventuellt tänkt skriva ihop en separat sådan vid tillfälle.
   
 20. droidsmurf

  droidsmurf Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  10 sept 2012
  Inlägg:
  1 955
  Mottagna gillanden:
  985
  Operatör:
  Telenor
  Telefon:
  Oneplus 7 Pro

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Telenor
  Telefon:
  Oneplus 7 Pro
  ROM:
  OOS
  Jag försöker förstå problematiken som kan upplevas vid något sämre täckning på låt säg 4G, och personen som ringer till dig får bara signaler och ev. röstbrevlåda efter en stund. Allt detta utan att din mobil ger notis om att det faktiskt ringer. Du blir först varse om det efter att a) personen som försökt nå dig påtalar detta senare b) du får ett röstmeddelande.

  Jag tänker mig att detta såklart kan hända på 2,3 och 4G. Men att det är mer uttalat när du ligger på de lägre frekvenserna av 4G alt. lägre täckningen av 4G.

  Någon som har kläm på hur det funkar här ?