Fråga: Novis behöver hjälp; taklampor, lampor och högtalare

Diskussion i 'Smartprylar och det smarta hemmet' startad av Sengångarn, 27 mar 2021.

  1. Sengångarn

    Sengångarn Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    27 mar 2021
    Inlägg:
    5
    Mottagna gillanden:
    2
    Hej!

    Jag har börjat intressera mig för det här med smarta hem och då även kommit i underfund med vilken djungel det kan vara för en total novis som mig. All hjälp mottages tacksamt då jag ogärna köper produkter som skickas fram och tillbaka eller behöver köpa till fler för att jag missförstått vad det är jag behöver eller inte för mina aktuella önskemål.

    Helst vill jag beställa allt/det mesta från webhallen även om det kanske inte är mest optimalt alla gånger, men är trogen kund där.

    Det jag önskar åstadkomma med mitt smarta hem är att ha det röststyrt vad gäller högtalare samt belysning. Det är en liten lägenhet, så vad jag tror ska täcka de få rum och utrymmen så behövs det:

    2st taklampor, helst plafond-liknande modeller där jag önskar möjlighet till fler färgnyanser än bara vitt. RGB som jag förstår det.

    3st högtalare, för att täcka hall, vardagsrum och kök. Lite oklart för mig om alla smarta högtalare har röststyrning, tänker typ google nest.

    Ett antal E27 lampor, gärna med stark vit belysning men möjlighet till RGB färgjustering.

    Jag har en androidtelefon, om det spelar någon roll. Men frågan är ju, vad behöver jag mer? Behöver jag något mer? Behöver jag en hubb för att lösa mina behov? Borde jag införskaffa fjärrstyrda uttag? Skulle det gå att koppla röststyrningen så jag kan starta tvn och spela musik via mitt Logitech Z-906 system i vardagsrummet?

    Förstår att det är en något rörig frågeställning då jag som frågeställare haft lite svårt gällande smarta hems vara och icke vara. Även om jag förstår att man nästintill kan göra allt med rätt tid, kunskap och ekonomi vad gäller smarta hem.

    Tack så mycket på förhand för att du tog dig tid att läsa.
    Mvh
    Sengångarn
     
  2. Leo83

    Leo83 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    5 jan 2012
    Inlägg:
    4 833
    Mottagna gillanden:
    4 918

    MINA ENHETER

    Hej Sengångare (underbart nick) och välkommen till Swedroid [emoji4]

    Som du säger så kan det var lite av en djungel i början. Och det finns väl inte så mycket man kan göra än att läsa på, titta på Youtube och ställa frågor i något forum.

    När det kommer till smarta hem så ska man först förstå att det finns olika system, standarder eller protokoll som det heter för att styra saker. Tex zigbee, zwave, 433 mhz, WiFi, Bluetooth. Varje protokoll kräver en hub för att kunna kommunicera med prylen som man har köpt.

    Så har man olika smarta prylar som följer olika standarder kan man antingen ha en hub för varje typ eller ha en hub som klarar av flera (Homey, Animus, SmartThing, Home Assistant). Fördelen med en multihub är att man kan skapa mer avancerad automation där flera saker kan triggas samtidigt eller i serie och framförallt kan olika prylar som använder olika protokoll trigga varandra.

    När det kommer till smarta högtalare så kan nog någon annan svara bättre då jag själv inte använder det. Man har ju faktiskt en assistent i telefonen, Google Assistant i Android, och det räcker för mig för att fråga efter vädret, starta dammsugaren och släcka lamporna. Men det är klart vill man spela musik över hela huset och vill kunna styra det så kan jag förstå behovet.

    Tips på vad du ska använda, ja det beror på... Det kan bli dyrt att snöa in sig på en typ och sen behöva ersätta allt. Samtidigt är det smidigt med hubbar som kan styra flera protokoll som sagt.

    När det kommer till lampor så är Philips Hue väldigt populära, dem är dock dyrare än alternativen. Sen finns det Ikeas Trådfri serie som är billigare men stödet för smarta funktioner har väl inte varit den bästa dock har det blivit mycket bättre på sistone plus att Ikea verkar komma ut med andra smarta prylar hela tiden. Sen finns det också xiaomi som har en uppsjö med smarta prylar eftersom de samarbete med olika tillverkare och gör det kompatibelt mellan dessa. Det krångliga med xiaomi är att vissa saker är gjorda för endast Kina marknaden och då kan det vara trixigt om man redan har något som är uppsatt mot europa.
     
    Last edited: 27 mar 2021
    Sengångarn gillar detta.
  3. geobjork

    geobjork Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    25 jan 2013
    Inlägg:
    1 542
    Mottagna gillanden:
    1 106

    MINA ENHETER

    @Sengångarn@Sengångarn
    Kan vara lite svårt att ge dig ett exakt svar då det beror på dig själv och dina krav, men jag kan skissera vad jag själv gjorde i min egen lilla, 45m² lägenhet.

    Började med en Google Nest Mini i vardagsrummet och en Nest Hub i sovrummet, utan tanke på smart hem planer, enbart som röststyrda högtalare och klockradio i sovrummet.

    Så småningom kom interesset för några smarta lampor, dock var jag helt grön (oerfaren) i den frågan, så det blev ett par Deltaco E27 WiFi lampor och två Deltaco WiFi smartpluggar.Dessa gick fint att konfigurera med Android telefonen, och integrera med Google Home. Behöver ingen extra komponenter, och kostade inte skjortan om det skulle gå åt skogen.
    Allt funkade perfekt som jag ville ha det.

    Sen blev det en billg Ikea golvlampa kombinerat med läslampa. Satt in en E27 och en GU10 Deltaco WiFi lampa og spärrade den fysiska brytaren. Några fler Deltaco smartplugs som styr ljuset i hallen, bokhyllan och balkongen. Styr också elförsörjningen till datorn, en extern harddisk och en Western Digital MyCloud Nas.
    Har en hög med rutiner, 14 styck, och flera automatiseringer. Röststyrningen och rutinerna funkar 100 via Google Nest enheterna.

    Det är inte något fancy med mitt setup annat än det är enkelt och billigt. Som du själv nämnar så är det en djungel av produkter som skall vara kompatibla med varann. Det jag har nämt här funkar utan något extra, och kostar inte en förmögenhet. Sen kan man utöka eftersom man lär sig vad som är vad.
     
    Sengångarn gillar detta.
  4. Sengångarn

    Sengångarn Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    27 mar 2021
    Inlägg:
    5
    Mottagna gillanden:
    2
    Tack så jättemycket Leo83! Har lurkat här ett tag nu men nu var det dags. :)

    Det här gav mig väldigt mycket mer insikt i specifikt VAD jag ska forska lite mer inom. Då jag tänker mig ett, initialt om inte annat, smart hem som inte ska vara så begränsat vad gäller vilken typ/märke/serie av produkter. Eller om jag förstår det helt korrekt, ett hem som klarar av att köra flera olika standarder och protokoll. Spännande!

    Låter änsålänge som att det måste bli en investering i en hub. :) För att vara kostnadseffektivt om jag behöver göra förändringar i framtiden.

    Ja jag har förstått att Philips Hue verkar vara relativt stort inom detta, men att Yeelight och dyl kanske är mer kostnadseffektivt i vissa fall. Beroende på vad man är ute efter då. Men tack så mycket för en pedagogisk förklaring! Det underlättade väldigt mycket i hur jag ska söka efter vidare information. :) Uppskattas!
     
  5. Sengångarn

    Sengångarn Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    27 mar 2021
    Inlägg:
    5
    Mottagna gillanden:
    2
    Åh, en nest hub, ska jag tolka det som produkten som har en bildskärm? Fungerar den som en hub som kan köra flera olika protokoll/standarder? Om du kollar på mitt svar ovan till Leo83 så är tyvärr inte så insatt i vad som är vad.

    Som jag förstår det så agerar google nest enheterna som en "hub"? Stämmer det? Tänker med tanke på att du blandar produkter från såväl Ikea och deltaco. Kör de olika protokoll eller ligger de inom google-assistentens egna standard?

    Fancy behöver det ju inte vara, huvudsaken är ju att det funkar och är lätt känner jag som total novis. :) Det låter ju som ett billigt och smidigt sätt att komma igång som du beskriver så kan man ju ta det därifrån. Tack så jättemycket för att du tog dig tiden att förklara för mig! :)
     
    geobjork gillar detta.
  6. Leo83

    Leo83 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    5 jan 2012
    Inlägg:
    4 833
    Mottagna gillanden:
    4 918

    MINA ENHETER

    Lätt hänt [emoji2960]

    Det absolut billigaste är kanske en Home Assistant, den kan köras på en Raspberry pi och sen köper men usb stickor med stöd för olika protokoll.

    Ytterligare en fördel med denna typ av hubb är att man styr alla saker från en och samma ställe. Man behöver inte hoppa in i olika appar.

    Samtidigt om prylarna har Google Assistant stöd så kan man styra allt via den vägen. Det ska sägas att det är mer begränsat med kommandon som funkar den vägen men basala saker som av/på och höj/sänka finns.
    Jag kör själv med Hue då jag upplever det som bra, hade tidigare några Xiaomi lampor som körde via Bluetooth men kände jag ville uppgradera.
     
    Last edited: 27 mar 2021
    Sengångarn gillar detta.
  7. Leo83

    Leo83 Android Apprentice Medlem

    Blev medlem:
    5 jan 2012
    Inlägg:
    4 833
    Mottagna gillanden:
    4 918

    MINA ENHETER

    Angående Nest Hub
    Webhallen.com

    Tror inte hen blandar ikea med Deltaco, det var armaturen som var från Ikea sen hade hen Deltaco glödlampa som styrs via wifi
     
    Sengångarn gillar detta.
  8. geobjork

    geobjork Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    25 jan 2013
    Inlägg:
    1 542
    Mottagna gillanden:
    1 106

    MINA ENHETER

    Om du har Nest Hub ellet Mini, så konfigureras dessa med din mobiltelefon till din router. Dessa har et antal radiostationer och musiktjänester förinställda, som kan röststyras. Sen installerar du Google Home appen, och Hub och Nest ansluts till Google Home.
    När du så köper en smart produkt, typ Deltaco, så laddar du ner en tillhörande app från Play Store, (Android), och konfigurerar smartenheterna via den. Sen har Google Home appen en lista med flera hundra olika smartprodukter som är kompatibla, och din produkt väljs då för att integrera det i Home appen. Du kan då röststyra enheten gjenom antingen Nest Mini eller Nest Hub.
    Om du inte har Nest Hub eller Mini så kan du fortfarande styra enheterna med mobiltelefon, dock inte lika smidigt.

    Jag vet det hörs bökigt ut det hela, men det är inte så kompliserad när man kommer igång och får se i praktiken hur det funkar.
    Sen kör man huvudet i väggen en gång ibland, men då finns det många att fråga om spsifika problem, båda här på Swedroid och ett par andra forum som är spcialiserad på automatisering och smarta hem. Huvudsaken är att man inte startar upp för dyrt och komplicerad ifall man finner ut att detta inte är interessant.
    Jag kan se att du har en bra start, du är medveten om vad du skall vara uppmärksam på innan du går i gång. Jag hadde inte en susning när jag började...
     
    Sengångarn gillar detta.
  9. Sengångarn

    Sengångarn Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    27 mar 2021
    Inlägg:
    5
    Mottagna gillanden:
    2
    Sakta men säkert så tror jag att jag börjar greppa det här mer. Känns som att jag gjorde helt rätt i att komma till detta forumet för att ställa frågor.

    Så spontant, om jag skulle köpa det här:
    Animus Heart = Multihub som jag förstår det.
    Google Nest Audio + Google nest mini = Röstassistent
    2st Philips Hue taklampor
    Deltaco/433mhz Smartplugs/wifi-kontakt= smartplugs till vägguttag
    Smartbulbs från antingen Philips hue eller Deltaco

    Så borde sakerna vara kompatibla med varandra/gå att styra centralt med Animus heart som har protokoll för såväl Google assistant, Hue och 433mhz? Bara så att jag fått ett grepp om teorin här. :)

    Åh, det är självklart rätt av dig. Jag som missförstod!
     
  10. geobjork

    geobjork Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    25 jan 2013
    Inlägg:
    1 542
    Mottagna gillanden:
    1 106

    MINA ENHETER

    Just det! Not lampa Ikea m.pris.png
     
    Sengångarn gillar detta.
  11. Sengångarn

    Sengångarn Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    27 mar 2021
    Inlägg:
    5
    Mottagna gillanden:
    2
    Tack så jättemycket för utförliga förklaringar från såväl dig som Leo83 ! Tack för att du delar med dig av dina egna erfarenheter också. Det låter ju onekligen som att jag skulle föredra att ha en röstassistent snarare än att köra allt genom enbart mobilen. Är ju handsfree känslan jag lite är ute efter. :)

    Känns som att det blir lite lättare när man väl fått förklarat hur saker hänger ihop och hur de kopplas. Så bara på inläggen i denna tråd så har jag ju kommit oerhört mycket längre i tanken om att etablera ett smartare hem, om än på liten skala. :)
    Även om du inte hade koll när du började så har du ju onekligen mycket mer koll nu! Är verkligen tacksam över att du/ni vill dela med er av era kunskaper. :)

    EDIT: Tack för den pedagogiska bilden! Trodde först att armaturen** var smart som du kanske förstod av tidigare svar, hehe
     
    Last edited: 27 mar 2021
    geobjork gillar detta.
  12. geobjork

    geobjork Senior Droid Medlem

    Blev medlem:
    25 jan 2013
    Inlägg:
    1 542
    Mottagna gillanden:
    1 106

    MINA ENHETER

    Jag gissar att de flesta kommer till en konklusion efter en stund, antingen är det python att hålla på med eller så är det jätteroligt. Om det är pyton så ger man upp. Om det är jätteroligt, så är det också beroendeframkallande, och då lär man det som är nödvändigt "no matter what"!
     
    Sengångarn gillar detta.