1. Registrera ett konto och bli del av Sveriges förmodligen trevligaste och mest hjälpsamma community.
  Stäng notis

Problem med VPN när jag byter från Wifi till mobilnät och vice versa

Diskussion i 'Allmänt' startad av N6290, 10 okt 2019.

 1. N6290

  N6290 Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 sept 2012
  Inlägg:
  843
  Mottagna gillanden:
  312

  MINA ENHETER

  Jag skaffade "Integrity VPN" nyligen, en tjänst med koppling till 5 juni-stiftelsen och Bahnhof. VPN-tunneln fungerar utmärkt, förutom när jag på telefonen övergår från Wifi till mobildata eller tvärtom. Då slutar uppkopplingen genom VPN-tunneln att fungera. Om jag öppnar Open VPN-appen och startar om tunneln så funkar det igen omedelbart. Hur kan det komma sig? Blir ju jobbigt i längden att behöva göra en sådan manöver varje gång.
  När jag säger att uppkopplingen slutar fungera så menar jag följande: Det går inte att surfa till några webbsidor i webbläsaren, DNS-uppslagningen verkar inte fungera. Men Google-tjänster och flertalet appar på telefonen fungerar fortfarande. Jag kan göra Google-sökningar (men inte trycka på resultatet, då funkar det inte), jag kan skriva meddelanden i Facebook Messenger osv. Jag tolkar detta som att IP-adresserna är hårdkodade i Googles och Facebooks appar, de vet redan vilken IP-adress de ska ansluta till varför det fortsatt går att använda dessa appar, medan någonting är fel med DNS-tjänsten varför inga webbsidor går att besöka när man skriver in en adress som börjar på www. Sen någon gång fungerade ingenting alls, men de flesta gångerna var det som jag just beskrivit.

  Teorier/förslag?
  Jag använder Googles DNS-tjänst, vilket jag har angett både i min router och i min telefon. (Routerns inställning borde inte spela någon roll om VPN är påslaget). Kan Googles tjänst orsaka felet? Har svårt att se varför. Men ska testa att byta till min ISP:s DNS-tjänst och kolla.

  En annan fråga. Jag har läst att det är bra att starta om VPN-tunneln, då rensas de kortvariga loggar som förs eller något liknande. Men när jag startar VPN-tunneln, sker då någon form av handräckning av krypteringsnycklar, som skulle gå att snappa upp av en angripare? Eller kan jag känna mig helt säker om jag startar om VPN-tunneln på ett osäkert nätverk? Jag tänker att handskakningen som sker med ett WIFI-nätverk är osäker och kan uppsnappas av en angripare, om angriparen redan är inne på nätet, medan handskakningen som sker för HTTPS är säker och kan avlyssnas i klartext av en angripare utan att det spelar någon roll, eftersom det används assymetrisk kryptering med betrodda certifikat osv. Har jag rätt om jag påstår att VPN-uppkopplingen använder den senare, säkra tekniken för utbyte av krypteringsnycklar?