Tips: Sveriges kinesiska läxa

Diskussion i 'Off Topic' startad av Tripod, 21 jun 2019.

  1. Tripod

    Tripod Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 maj 2019
    Inlägg:
    18
    Mottagna gillanden:
    23

    MINA ENHETER

    Utmärkt essä av Ola Wong i Kvartal.

    Sveriges kinesiska läxa

    Om protektionismen:
    Om "konkurrensen":
    Om skillnader:
    Det är så frestande - kortsiktigt - att få tillträde till marknaden att man är beredd att göra bort sig totalt långsiktigt. På samma sätt som det kan vara frestande att köpa en vara av ett helkinesiskt märke, den är ju trots allt lite billigare.

    Pris att betala nu kontra pris att betala sedan ...

    Tja, om man inte förstår vad som har byggt, och bygger, välstånd, då riskerar man att förlora det utan att begripa varför. Så snopet.
     
  2. N6290

    N6290 Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    12 sept 2012
    Inlägg:
    3 361
    Mottagna gillanden:
    1 720

    MINA ENHETER

    "På senare tid har den naivitet som länge kännetecknade Sverige bytts ut mot något som liknar ressentiment."

    "Sverige framstår som ett närmast perfekt mål för industrispionage med sina innovativa bolag, öppna och transparenta samhälle och ett i internationell jämförelse mycket svagt cyberskydd där folk har en allmänt naiv inställning till det mesta. Genom företagsförvärv och cyberspionage kan Folkrepubliken spara in på utgifter för forskning och utveckling och komma ikapp andra industrinationer."

    "USA:s politiker gör name and shame, åtalar och efterlyser. Amerikanska bolag klagar numera högljutt. Sverige och europeiska bolag mumlar i skägget för att man är rädd att provocera partistaten. Men erfarenheten från andra områden visar att om man inte pratar om problem så växer de, så länge det finns kvar något värt att stjäla vill säga."


    En bra och tänkvärd artikel. Man bör läsa hela artikeln för att förstå vilka poänger författaren vill få fram, det är inte helt tydligt i citaten du gjort ovan vad han anser om Kinas utveckling.

    Även om det sällan sägs uttryckligen, så är det i huvudsak en negativ ton mot Kina som förs fram, vilket är oerhört befriande se i Sverige och i en svenskspråkig tidning. Alltför ofta är vi dumma idioter och köper alla möjliga kinesiska produkter utan eftertanke, vilket citaten ovan kan visa.
     
  3. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 630
    Mottagna gillanden:
    44 567
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Wong är mycket bra. Johan Nylander som skriver för DI och som sedan många år bor i Hongkong, har skrivit en artikel på samma tema/ställer sig frågan om Sverige/Europa varit en aning naiva (OBS! Betalvägg): https://www.di.se/nyheter/de-skratt...ie9GRfSsTeH45cjWBIhYmdZJCqOf9T66HS1tztgTOhf0s

    Det finns förstås exempel där EU valt att införa höga tullavgifter för att stoppa Kina från att köpa markandsandelar med hjälp av aggressiv prisdumpning. Ett exempel är elcyklar och ett annat solceller (fast den avgiften försvann 2018 då efterfrågan spikat), men det är reserverat för områden där Kina ännu inte kommit till att bli en dominerande aktör.
     
    Last edited: 22 jun 2019
  4. Tripod

    Tripod Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 maj 2019
    Inlägg:
    18
    Mottagna gillanden:
    23

    MINA ENHETER

    Det är sant, man bör definitivt läsa hela. Wong har alltid varit nyanserad, men visst finns där en tydlig kritik.

    Valde några, kanske för många, citat, delvis på måfå, då enbart en länk, med en ev. kort kommentar från en ny medlem, kanske inte skulle locka till läsning (bland de som inte känner till Wong, Kvartal etc.). Dina valda citat är mycket bra.

    Spåret de följde innan ledde som bekant till fattigdom; när de öppnade upp, något, för utländska företag ökade välståndet. Det är odiskutabelt att detta har hjälpt att lyfta företag i flera led; underleverantörer till tillverkare av vad som från Europa utkontrakterats har fått lyfta sig i kragen, kan jag föreställa mig, om det så blott handlar om material som används som förbrukning under tillverkningen, emballage etc. Detta lyft skulle alltså skett oavsett ev. industrispionage etc. Som förr i andra länder, Sydkorea m.fl. Men att utvecklingen gått så snabbt beror på att man accepterat deras protektionism, inte skyddat sig bättre, inte protesterat mer. Nu, när de har den ekonomiska styrkan blir det självspelande. De vill förstås ha inflytande över standarder m.m.
     
  5. Johnh3

    Johnh3 Android Medlem

    Blev medlem:
    14 aug 2016
    Inlägg:
    7 107
    Mottagna gillanden:
    4 809
    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Motorola Edge 40 Neo

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Motorola Edge 40 Neo
    Telefon 2:
    Google Pixel 7a
    Platta:
    iPad
    Kina har sin långsiktiga plan Made in China 2025:
    Made in China 2025 - Från kvantitet till kvalitet

    Fast redan långt innan har de dammsugit teknik runt omvärlden. Ofta i form av Joint Venture (Samriskbolag) bolag. Sverige har varit godtroget tyvärr.
    Utlokaliserat industri utan större eftertanke på att vi förlorar kompetens.

    Industrimannen Björn Wahlström sa i nåt sammanhang att ett land ska ha högteknologi men även industri att tillverka skruvar och spikar ungefär, en bra blandning av båda.

    Vad man än tycker om Trump så försöker han ändå få tillbaka lite av den industrin de har släppt till andra länder.
    Även Foxconn ska bygga en fabrik i USA:
    Bloomberg - Are you a robot?

    Hur det blir får man se. Jag tror ändå USA och Kina klarar sig hyfsat, Europa är ett stort frågetecken, vi har inget Microsoft, Google, Apple, Facebook eller Amazon.

    Dock har Sverige en fördel i rätt kallt klimat, bra strömförsörjning och lockar till sig datacenter och batterifabriker.
    En nisch vi bör ta vara på.

    Sen har vi haft företrädare i landet som var ointresserade eller inte förstod industrin:
    Reinfeldt saknar intresse för industrin - Dagens Arbete
     
    Last edited: 23 jun 2019
  6. Tripod

    Tripod Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 maj 2019
    Inlägg:
    18
    Mottagna gillanden:
    23

    MINA ENHETER

    Jo, de har en förmåga att tänka långsiktigt, som är långt mindre vanlig här.

    Reuters gör en genomgång av Cloud Hopper, som är väl känd och avslöjades 2017, och kan berätta något om drabbade företag och hur man arbetade med undersökningarna, däribland Ericsson och SKF.

    Inside the West’s failed fight against China’s ‘Cloud Hopper’ hackers

    Sedan litet nytt, dock inga direkt uttalade kopplingar till Kina:
    China's Hackers Accused Of 'Mass-Scale Espionage' Attack On Global Cellular Networks
    What the cell...? Telcos around the world were so severely pwned, they didn't notice the hackers setting up VPN points

    Jag kan inte begripa hur folk i allmänhet, utan väldigt specifika krav eller önskemål, kan återkommande ägna sig åt att köpa helkinesiska varor. Vuxna som beter sig som barn som har upptäckt en ny godisaffär i kvarteret, precis allt nytt godis måste provas.
     
  7. tag

    tag Professional Droid Medlem

    Blev medlem:
    29 jul 2013
    Inlägg:
    2 501
    Mottagna gillanden:
    1 568
    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Google Pixel 8 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Fello
    Telefon:
    Google Pixel 8 Pro
    ROM:
    Egen byggt.
    Europiska företag blir aldrig så stora att de kommer in på världsmarknaden innan det blir uppköpta, Europa håller ständigt låga räntor och dålig valutakursförändringar, vilket gör är rena guldet och handla upp europiska marknad och företag, byggnader.

    Då kineser inte heller kan köpa fastigheter i Kina eller ens mark i Kina utan när du köpet en villa i Kina så betalar du egentligen för en licens av den kinesiska staten för 7 år, sedan behöver den köpas igen på nytt. Vilket gör att Kinesier istället investerar i utländska företag och fastigheter, där de faktiskt är möjligt köpa upp grejerna permanent och ge avkastning när de inte fungera i Kina.

    Medans USA gör det oftast för att få bort konkurrenter som anses kunna utgöra ett hot och istället stärka sitt eget varumärke genom slå ihop dem.

    Sverige ligger sämst till i Europa som även har minus ränta i högkonjunktur vilket gör det skit billigt och handla upp Sverige.

    Tech företagen skulle exploderad sönder i Europa om vi höll en 20-45% räntesats i Europa, vilket gör det extremt dyrt att ta lån, eller flytta in pengar till Europa för köpa upp europiska företa.

    Men Europa bryr sig varken om folket eller företagandet i Europa, de är mer globalisera, som är även villig på offra arbetsmarknaden för så basala saker som energi brist.

    Det bådar inte gott för Europa i framtiden, ännu värre när vi går in i robot tiderna där robotarna tar över allt fler jobb, vilket krävs mer energi, medans Europa minskar sin energi ökar Asien sin energi av kolkraft, liksom Ryssland, Mellanöstern etc.

    Så allt mer kommer behöva utföras i Asien, Ryssland, och Mellanöstern i framtiden för klara av produktionen då Europa kommer lida av allvarlig energibrist, där produktionerna tillverkning blir mer miljöskadligt än dagen produkter då det byggs ut från sämre EL försörjning.

    Så fort Europa får Tech företag som sticker upp så köps dem upp, och företagen är också delvis villiga på sälja, det är billigt för investerna köpa upp i Europa, samt så är europa tech företag så utspridda att de blir också ett argument till sälja för få komma till en mer lokaliserad plats med fler företag i ett och samma område.

    Skulle Europa ha eget IT centrum där alla Europiska företag flyttar in som silicon valley, så skulle även uppstikarföretag få starkare känsla av försöka finnas kvar också, då det är lättare boosta varandra om man i princip sitter under samma tak i princip.