Tillverkare plagierar varandra

Diskussion i 'Off Topic' startad av kallo, 24 jul 2019.

  1. kallo

    kallo Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    2 dec 2009
    Inlägg:
    119
    Mottagna gillanden:
    69

    MINA ENHETER

    Att tillverkare av smartphones plagierar varandra är uppenbart. Någon tillverkare visar upp en revolutionerande tekniknyhet och vips följer andra tillverkar efter, kanske framför allt de kinesiska. Exempel på detta kan vara notch, pop up kamera, edge skärm, fingeravtrycksläsare under glaset o.s.v.

    Vad som slagit mig är att det går oftast väldigt fort att någon annan visar upp eller marknadsför samma teknik. Det kan faktiskt ske bara efter någon vecka. Så frågan är: Hur är det egentligen möjligt?

    Är det alltid en slump att det sker och har tillverkarna utan vetskap av varandras innovationer slumpmässigt knåpat ihop samma design? Eller är det industrispionage det handlar om? Eller har fabrikerna där komponenter tillverkas en standardkatalog och att dessa fabriker driver en egen produktutveckling. Exempelvis komponent 3.4.1.a - pop up kamera. Bra säger säga 4 smartphone företag och erbjuder det ungefär samtidigt världen över.
     
    bernard gillar detta.
  2. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 712
    Mottagna gillanden:
    44 706
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Samsung är ett rätt bra exempel. De är ensamma om att ligga i framkant med AMOLED-tekniken för mobila enheter, men det är väldigt dyrt att bygga OLED-fabriker och inte minst bekosta utvecklingen från första början.

    De blir helt enkelt dyrt om de väljer att ensamma sitta på tekniken i förhållande till vad de kan tjäna om de säljer till andra, varför tillverkare kort efter att Samsung introducerade välvda paneler snabbt kunde haka på. Samsung sitter dock med få undantag på de allra bästa panelerna själv, och speciellt de ljusstarkaste (1000+ nits). Det brukar släpa efter någon generation mellan vad övriga får använda och vad Samsung på egen hand använder.

    Bara för att nämna ett exempel vill säga. Det finns många fler exempel, som tex Sony med kamerasensorerna. I teorin hade de kunnat sitta på de bästa sensorerna själva (i viss mån reserverar de vissa serier till sina egna produkter, speciellt bland de spegellösa kamerorna), men på det stora hela gör de så mycket pengar på den divisionen att de i princip säljer det stora flertalet modeller till vem som helst. Just nu är det ju hett med quad bayer-sensorer, som bla Huawei och Xiaomi använder, och dessa tillverkare säljer ju mycket större upplagor än vad Sony Mobile gör.


    Man får kanske skilja lite på små och stora innovationer också. Viss typ av teknik är oerhört kostsam att utveckla (speciellt halvledare och bildskärmar) och kan kosta mångdubbelt vad de mindre tillverkare omsätter att ta fram. Det blir svårt att försvara sådana utgifter om komponenterna sedan inte kan säljas i enorma upplagor.

    Pop-up-kameran kan nog beskrivas som en mindre innovation, som till och med mycket små aktörer som OnePlus kan konstruera på egen hand från grunden. För teknik som är lätt att kopiera är det nog bara en fråga om att tillverkarna är angelägna om att följa vad som trendar, varför det sprider sig snabbt.


    Fast sedan är det klart att tillverkarna sneglar på varandra som du säger och plockar ned varandras produkter i beståndsdelar för "inspiration". Det är säkerligen en bidragande faktor, speciellt för teknik i stil med pop-up-kameran, men det gäller nog inte riktigt i samma omfattning för mer komplexa delar. Xiaomi kan inte slänga ihop ett systemchipp bara för att de röntgat den senaste Snapdragon-kretsen.
     
    Last edited: 24 jul 2019
  3. kallo

    kallo Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    2 dec 2009
    Inlägg:
    119
    Mottagna gillanden:
    69

    MINA ENHETER

    Ahh OK, det var en bra förklaring. Tackar för det!

    Det svarar ju också på frågan varför och hur det är möjligt att så snabbt efter en release andra tillverkare har samma eller liknande teknologi i pipen inom veckor. I grova drag utvecklas tekniken av en part och säljs på licens till andra att nyttja med vissa restriktioner.