Varför uppdatera!

Diskussion i 'Allmänt' startad av QV_, 28 okt 2020.

 1. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Jag blir ju idiotförklarad på detta forum för att jag inte uppdaterar telefonen. Det verkar nästan vara en region att uppdatera så fort något kommer ut. Det pratas om säkerhetspatchar och annat.

  Eftersom jag använder min telefon som en ”telefon” (varför jag gör det ingår inte i tråden)

  Så min Androidtelefon har för närvarande ver 10 om det spelar någon roll.

  Jag ringer på den
  Jag sänder SMS/MMS
  Använder den som kalkylator ibland
  Surfar och hotspot med 0,5 gig i månaden
  Inget WIFI aktiverat
  Händer att jag surfar in på one.com, Tradera, Blocket, PS online, PN trading samt 2-3 fordonsrelaterade forum
  Inget Googelkonto
  Inget kreditkort inlagt
  Så facebook och dyligt används alltså inte.
  Inte heller som plånbok, netflix eller annat.

  Så vad kan gå fel?
  I min fantasi så skulle man kunna ringa utlandssamtal/betalnummer med den.
  Jag blir också ”upplyst” om att man inte behöver använda kontot J.

  I min värld gör ett konto telefonen mera sårbar eftersom då finns det ju en ”registrerad” ägare till telefonen.Fast det är inget jag har funderat mig sömnlös på.

  Så jag vill gärna bli upplyst om vilka faror jag utsätter mig för med en telefon utan Googlekonto och kreditkortsinformation. Vad kan en hacker göra?

  Skulle jag använda telefonen som plånbok med kreditkort så visst skulle jag uppdatera, så den delen kan vi också släppa.
   
 2. wmb

  wmb Android Hedersmedlem

  Blev medlem:
  19 okt 2009
  Inlägg:
  6 073
  Mottagna gillanden:
  1 164
  Operatör:
  Fello

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Fello
  Så, uppdatera inte då?

  Fanns det någon frågeställning i ditt inlägg?
   
  Nihliuz, Lias08, discomega och 1 annan gillar detta.
 3. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Men jag undviker uppdateringar så långt det är möjligt, fast ibland (när batteritiden minskar) hjälper det praktiskt att uppdatera för att återfå batteritid. Varför det är så vet jag inte.
   
 4. Zooklubba

  Zooklubba Android Medlem

  Blev medlem:
  10 jul 2010
  Inlägg:
  5 978
  Mottagna gillanden:
  1 383

  MINA ENHETER

  I värsta fall, tveksamt om det sker dock. Så skulle din telefon bli hackad och tex du blir av med alla dina konton (Tradera etc). Det är verkligen worst case scenario men kanske ganska osannolikt.
   
 5. Asawi

  Asawi Professional Droid Medlem

  Blev medlem:
  6 jul 2012
  Inlägg:
  3 165
  Mottagna gillanden:
  2 641
  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Redmi Note 6 Pro

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Redmi Note 6 Pro
  Telefon 2:
  Xiaomi Mi 9 lite
  Platta:
  Samsung Note 2014
  Och där har du ju din anledning att uppdatera. Mobilen funkar helt enkelt bättre för dig då. Säkerhetsaspekten är ju knappast något du behöver bekymra dig nämnvärt över.
  Det gör inte jag heller. Men jag uppdaterar ändå bara för att jag är nyfiken på att se eventuella märkbara förändringar.
   
  discomega gillar detta.
 6. bernard

  bernard Droidmin Moderator

  Blev medlem:
  14 maj 2009
  Inlägg:
  31 617
  Mottagna gillanden:
  28 989
  Operatör:
  Vimla!
  Telefon:
  Google Pixel 3

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla!
  Telefon:
  Google Pixel 3
  ROM:
  Stock
  Platta:
  IPad Pro 12.9
  ROM:
  IOS 14
  Övrigt:
  Huawei Watch GT (2019)
  Men vad finns det för nackdel med att uppdatera? Visst kan en enstaka uppdatering göra något sämre, men generellt sett fixas det till vid nästa uppdatering i sådana fall. Man behöver ju inte uppdatera varje månad om man inte vill heller.

  De flesta vill ju ta del av nya funktioner också. Handlar inte enbart om säkerhetsaspekten, även om den är viktig. Oftast handlar det inte om kritiska säkerhetsluckor i varenda månadspatch, men när det dyker upp en, så vill man ju gärna patcha telefonen så fort som möjligt.

  Ett exempel som var rätt allvarligt i nära tid är följande lucka i Bluetooth: Critical Bluetooth bug leaves Android users open to attack | WeLiveSecurity.

  Om det inte finns några känsliga uppgifter på din telefon kan den fortfarande användas som en del i ett botnätverk exempelvis, för att utföra olika typer av attacker eller bedrägerier. Ett vanligt exempel är att skicka SMS eller e-post till kontaktlistor om att du befinner dig i nöd och behöver pengar eller dylikt.
   
  Last edited: 28 okt 2020
  Lias08, discomega, Rospigg och 1 annan gillar detta.
 7. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Där skiljer vi oss åt. Jag har köpt en produkt och är nöjd med hur den fungerar. Önskar inga förändringar. I de fall jag har uppgraderat så har fler funktioner (utan intresse hos mig) laddats ner och saker som jag använder har försämrat (enligt mig då). Överväger ett emigrera till /e/ men det kommer ta många timmar framför datorn vilket jag inte igentligen har någon lust med. Vet ej heller var jag kan köpa tjänsten.
   
 8. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Ja SMS skulle de ju kunna få iväg. Om de kan använda "telefondelen" Är ju inte insatt i hur integrerade "datordelen" är med "telefondelen". Att de har samma UI är ju klart. Jag har på skoj satt en varning när jag använt 1 Gig av min 25/mån och den varningen har aldrig larmat. Fast sedan så vet jag ju inte hur mycket ett botnätverk skulle använda av min datamängd. epostadresser finns inte i kontakten.
   
 9. F-Forward

  F-Forward Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 maj 2010
  Inlägg:
  1 386
  Mottagna gillanden:
  1 273

  MINA ENHETER

  Om man alltid har WiFi och BT avstängt, inte installerar några tveksamma appar och bara besöker större kända sidor från en uppdaterad webbläsare så har du helt rätt, säkerhetsriskerna är minimala.
   
  Gorgeous, Rospigg och bernard gillar detta.
 10. discomega

  discomega Youth Droid Medlem

  Blev medlem:
  14 feb 2013
  Inlägg:
  231
  Mottagna gillanden:
  121
  Telefon:
  OnePlus 6

  MINA ENHETER

  Telefon:
  OnePlus 6
  ROM:
  Android 9 beta version
  Telefon 3:
  HTC M8
  ROM:
  Lineage OS 16
  Funderade på att inte svara i denna tråden. Du har redan bestämt dig att inte köra uppdateringar och accepterat risken och som wmb säger, "Vad är din frågeställning?".

  Risken att bli hackad är säkert försvinnande liten. Ger mig inte in hur liten den är då jag inte jobbar med säkerhet direkt men har ett jobb som kommer i kontakt med säkerhetsinc regelbundet. Det är naivt att tro att "Jag kommer inte bli drabbad då risken är så liten." För varje säkerhetsuppdatering du ignorerar desto större chans är det att just du blir utsatt. Det är inte så att en hackare sitter och letar personligen efter utsatta enheter utan de har program som gör det åt dem. Så om du blir hackad så är det en del av en större attack.

  Så vad kan hända då? . Du klickar på en länk och sen smsar du hela din telefonbok grovt kränkande SMS, du signar upp ditt telefonnummer på tvivelaktiga siter alternativt så märker du ingenting vilket är farligast. De mest sofistikerade hackarna jobbar i tysthet och följer dig i månader till de hittar något som är intressant. De kan vara bankdetaljer, kreditkortsuppgifter (för du skulle bara betala en gång på cdon.se och aldrig mer...) osv. Och hade du accepterat säkerhetsuppdateringen så kanske den där länken som du klickade på täppts till...Sen kan folk säga att "Jag klickar aldrig på några länkar i SMS eller mejl.". Säg det till Gunnebo...

  Sorry for svammel. Kontentan:
  • Acceptera säkerthetsuppdateringar.
  • Måste du uppgradera OS för att fortsätta få säkerhetsuppdateringar. Gör det.
  Sen kan man köra living on the edge. Men det är givetvis upp till var och en.

  Intressant bonusläsning om hur en hacker attack kan få långt gående konsekvenser: 2018 Atlanta cyberattack - Wikipedia
   
  Leo83, Heleg och Nicole gillar detta.
 11. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Vist har jag "bestämt mig" men frågan ställs för att alla beslut man tar kan ju omvärderas. Ibland i tid och ibland försent. Att det vart en tråd är mera för att en del blir så grovt provocerade av kommentaren "jag gillar inte uppdateringar" så jag tyckte att den skulle upp på agendan.

  Ser man till windos så kan man välja säkerhetsuppdateringar och skippa resten.
  Så vore det bara uppdateringar för säkerheten, så vore det ju mera av en icke fråga.


  I läge Samsung (som jag då har) så vill de ju in och pilla i allt. Som användare uppskattar jag inte deras programförändringar. Nu har jag lärt mig hur man får en app att vara inaktiv även efter en uppdatering. Tar man bara bort en app (ex facebook) så lägger telefonen tillbaka den i läge "aktiv". Det är 46 appar uppstartade idag varav hälften kräver ett aktiverat konto för att användas, vilket jag då inte har.

  Min grundinställning till mobiler är ju inte så positiv. De stör ju arbetstakten! Håller på att undervisa mina kunder i att e-post blir besvarad på kvällen :-) Inte 5 sekunder efter att de sänt e-posten. För då har jag inte tid. Sen så har jag ju inte e-post aktiverat i telefonen.

  Sen drar jag kasinosajter och telefonbolag över samma kam. I slutändan så vill de bara åt mina pengar! Tele2 sänder ju en räkning var månad så det är ju rätt OK. Det är Samsungs inställning som är problemet.

  Nu har jag ju ingen koll på om /e/ är bättre eller sämre, men med min användning av telefonen skulle jag kunna gå tillbaka till en "knapptelefon" om jag slutade med SMS/MMS då.
  Skall börja använd mig av fjärrstyrning av instrument men då får telefonen agera hotspot i min ände för en telefons skärm är praktiskt för liten.

  Som lite mera svammel så har min e-post adress gillats av spamsändare. Ett tag så var den svartlistad men nu så är spamprogrammen bättre på att skilja på mina e-brev och spammarnas e-brev. Men det kommer en del autoreplay.
   
 12. OneBlue

  OneBlue Adult Droid Medlem

  Blev medlem:
  28 jan 2017
  Inlägg:
  557
  Mottagna gillanden:
  379
  Här skiljer nog din och min upplevelse. Tycker det är ofta telefonen kommer med någon småbugg eller liknande när de nyss släppts. Brukar ibland komma uppdateringar som fixar stabiliteten hos bluetooth och andra buggar de upptäckt allt eftersom.

  Vissa tillverkare (ganska många) brukar till exempel släppa uppdateringar med tiden för att göra kameran bättre med nya inställningar och funktioner.
  Min mors Samsung s10plus kamera tycker jag är bättre nu än när jag provade den för något år sedan.

  Även Apple och Google brukar presentera funktioner när de släpper en telefon som de sedan skriver kommer i en framtida uppdatering.

  Vi ser nog olika på saken. Om du helt nöjd med hur telefonen funkar efter dina behov så kör på.
  Men för min egen del så är fördelarna mycket större än eventuella nackdelar, vad det nu kan vara och tycker telefonerna oftast blir bättre med uppdateringar.
   
 13. Heleg

  Heleg Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  5 feb 2016
  Inlägg:
  1 085
  Mottagna gillanden:
  487
  Jag tror att de flesta knapptelefoner idag har möjlighet att både sända och ta emot sms och mms så varför ska du då krångla till livet med en smart mobil om du ändå bara är ute efter de enklaste funktionerna?
   
  Helge67 gillar detta.
 14. Helge67

  Helge67 Youth Droid Medlem

  Blev medlem:
  18 jan 2019
  Inlägg:
  182
  Mottagna gillanden:
  60

  MINA ENHETER

  Bra svar!! Han behöver egentligen bara en vanlig knapptelefon. Många appar slutar fungera efter en viss tid när man inte uppdaterat som bankid exempelvis. Går ju inte ens att förnya recept hos vårdcentralen utan bankid eller logga in på sin bank osv. Förstår att man inte behöver uppdatera allt. Exempelvis har du en fungerande blocket app så brukar jag behålla den och inte uppdatera då jag på tidigare lurar upplevt blocket appen sämre efter uppdatering.
   
 15. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Har jag inte skrivit "inget konto" alltså inga appar.
  Har jag bank ID på telefonen ?
  Har jag blocket app?

  Så om en app slutar fungera vore ju bara bra. Då borde den försvinna. :-)
   
 16. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Jo men (har nog inte skrivit det här) SMS på en knapptelefon är inget för mig, Jag behöver ett qwerty tangentbord. Kontakthanteringen är också bättre. Har jag ingen "smart phone" så åker jag ytterligare en router vid fjärrstyrning av instrument. För jag har inte sett hotspot på en "knapptelefon"

  Men tråden är inte mitt användande, utan uppdatering eller inte.
  Man kan väl sammanfatta det med att de som svarat här använder "alla" funktioner inklusive plånbok och då skulle även jag uppdatera. Så den delen är ju också en ickefråga.
   
 17. Helge67

  Helge67 Youth Droid Medlem

  Blev medlem:
  18 jan 2019
  Inlägg:
  182
  Mottagna gillanden:
  60

  MINA ENHETER

  Nej men det kan vara bra att tänka på. Du behöver bara en vanlig knapptelefon.
   
 18. QV_

  QV_ Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  26 jun 2015
  Inlägg:
  58
  Mottagna gillanden:
  5
  Vi får alla ha våra synpunkter. Än så länge är det ju ett fritt land.
   
 19. tag

  tag Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  29 jul 2013
  Inlägg:
  1 321
  Mottagna gillanden:
  762
  Operatör:
  Fello
  Telefon:
  Google Pixel 4 XL

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Fello
  Telefon:
  Google Pixel 4 XL
  ROM:
  Egen bygd
  Uppdaterade telefon flera gånger om år förr i tiden, nu har jag inte uppdaterad den på flera år vänner mina sitter skrattar åt mig som vet inkomsten på mig det alltid och frågar hur jag kan sitta med sådan gammal telefon som är typ 3 år gammal med sådan inkomst man har.

  Finns inte längre någon anledning uppgradera den dessa är så pass stabila idag, dagens telefoner är som datorer typ 6GB ram, 128GB lagring finns ingen anledning till ha det på en telefon, när 99.9% av all jobb sker på andra enheter, har som obegränsad lagring med bilder och videon via Amazon Prime, har 1TB på OneDrive kan knappt ens fylla 10GB på telefonen hur än mycket jag trycker på skulle ju princip krävas att nästa Android version är typ 60-70GB stort om man behöver en 128GB modell.

  Fast smaken är som den är men för mig blir det väl köpa ny telefon någon nästa år för det börja kännas som det är dags titta på ny telefon nu när batteri håller på bli lite skräp på den, och sådan.

  Uppgraderar ju annat snarare än telefonen nu för tiden då processen på övriga saker går snabbare i skillnad än på telefoner.

  Telefoner har ju typ i princip uppnått PC fasen när man var tvungen köpa typ ny dator varje år för utvecklingen gick kanon sedan när den nått toppen så har det inte varit lika aktuellt uppdatera.

  Det är ju bara skit i folk som skulle garva åt dig om du har gammal telefon, du känner ju själv bäst när telefonen börja göra sitt.
   
 20. Asawi

  Asawi Professional Droid Medlem

  Blev medlem:
  6 jul 2012
  Inlägg:
  3 165
  Mottagna gillanden:
  2 641
  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Redmi Note 6 Pro

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  Xiaomi Redmi Note 6 Pro
  Telefon 2:
  Xiaomi Mi 9 lite
  Platta:
  Samsung Note 2014
  Det verkar som du missförstår vad tråden handlar om. Det handlar inte om att byta telefon utan att installera uppdateringar som erbjuds den mobil man har.
  (Men jag håller med om mycket du säger. Sitter själv med en två år gammal Xiaomi Redmi Note 6. Så inte ens en en top of the line mobil. Duger fint åt mig.)