VPN - hur använder ni det?

Diskussion i 'Off Topic' startad av Viking69, 2 mar 2021.

 1. Viking69

  Viking69 Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  30 dec 2016
  Inlägg:
  78
  Mottagna gillanden:
  101
  Köpte en prenumeration på NordVPN och det funkar ju över all förväntan. Men jag undrar lite hur man ska konfigurera det på bästa sätt. Det är ju enkelt att ställa om land beroende på om vill åt Netflix amerikanske utbud t.ex, men är det någon ide att välja en svensk server om man skulle råka dra igång IP-TV (host) eller är det bättre att välja någon utomlands?
  Hastigheten är ju förstås bättre om man väljer en svensk, men säkerhetsmässigt kanske inte det bästa? eller det kanske är lika säkert?
   
 2. Android2015

  Android2015 Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  20 jun 2015
  Inlägg:
  1 585
  Mottagna gillanden:
  576
  Telefon:
  nokia rm-1190,nokia 4.2,

  MINA ENHETER

  Telefon:
  nokia rm-1190,nokia 4.2,
  ju mer sevrar dess sämmre säkerhet

  använder vpn endast på trådlösa näteverk som jag inte litar 100% på
   
 3. N6290

  N6290 Professional Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 sept 2012
  Inlägg:
  2 177
  Mottagna gillanden:
  924

  MINA ENHETER

  Ett viktigt skäl till att använda VPN är ju att slippa få din trafik datalagrad av svenska myndigheter. Utan VPN kan polisen och Säpo gå tillbaka och se exakt vilka webbsidor du besökt (närmare bestämt vilka ip-adresser du kopplat upp dig emot), tror 6 eller 9 månader tillbaka i tiden. De kan se ATT du besökt t.ex. Aftonbladet, när och hur ofta - men de kan inte se exakt vad du gjort på varje webbsida, de kan inte se vilken URL du besökte (alltså vilken artikel du läste om vi tar Aftonbladet igen som exempel), de kan bara se Aftonbladets ip-adress, loggat vid varje besök du gör. Samma för andra webbsidor, de kan se att du besökt Swedroid men inte vad du gjort på Swedroid. Samma för Pornhub och allt annat känsligt du gör...

  Om du väljer en svensk VPN-server så kommer den trafik som bara sker internt inom Sverige ej att kunna avlyssnas av FRA. Nu är ju Internet globalt och många svenska webbsidor du besöker leder ändå till att innehåll hämtas från servrar i andra länder, men jag tycker det känns bra att använda en svensk VPN-server, åtminstone lite av min trafik skyddas då från inhämtning av myndigheter.

  Säkerhetsmässigt tror jag inte det spelar så stor roll vilket land du väljer, men av ovan angivna skäl tycker jag Sverige är ett bra val. Också bättre hastigheter i regel då.
   
 4. pitrus-

  pitrus- Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  4 sept 2011
  Inlägg:
  1 009
  Mottagna gillanden:
  749
  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  OnePlus Two

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  OnePlus Two
  ROM:
  Cyanogenmod 13
  Eftersom allt vi gör ändå går att spåra via djupkorrelation genom t.ex Google:s och Facebook:s API:er så gör VPN-tjänster föga lite för att obfuskera din identitet. Isåfall ska du undvika allt vad dessa gäller i form av Android-baserade mobiler eller Chrome webbläsare. Men å andra sidan så skrattar jag lite åt folk som tror att nån över huvuddragen bryr sig om att du tittar på laglig porr via Pornhub, det är annat om du har en snedvriden läggning och egentligen inte borde vara ansluten till internet utan snarare bo på en öde ö men låt oss inte ta det längre än så i denna diskussion.

  Den enda egentliga skäligt giltiga anledningen till att använda en VPN-tjänst är för att komma runt gränsbaserade utbudsfilter. Allt annat är antingen olagligt eller foliehattsfilosofi. [emoji4]

  Försäljning av VPN-tjänster för data-obfuskering är att jämföra med vitamintillskottsförsäljning. De som säljer dessa lever på att tuta i oss att vi behöver dem, fastän vi till största del inte har någon större nytta av dem förutom några enstaka fall där det möjligtvis kan vara nödvändigt.
   
  Last edited: 3 mar 2021
 5. Oceanic

  Oceanic Android Medlem

  Blev medlem:
  26 dec 2010
  Inlägg:
  7 466
  Mottagna gillanden:
  2 796
  Operatör:
  FELLO
  Telefon:
  Huawei Mate 40 Pro Plus

  MINA ENHETER

  Operatör:
  FELLO
  Telefon:
  Huawei Mate 40 Pro Plus
  För den omedvetna ja.. sedan har inte alla facebook.. jag använder ublock origin och privacy badger.. det hjälper till... det är främst amerikanska myndigheter dock som har backdörrar till facebook alla andra sociala media företag.. sverige kan nog helt få tillgång.. om de är viktigt nog.. det här med djupkorrelation... tror jag de bara gör i enskilda fall alltsåp inte en del av FRAs massövervakning..

  Främst skälet för min del är bit torrent..

  Men det är till stor viktt att använda verktyg som blockerar alla trackers och 3e parts cookies osv som myndigheter kan använda...

  Så länge man inte loggar in nånstanns är man dock säker.. sedan beror det ju på vad för konto man loggar in på och hur mkt det kontot säger om din riktiga person... så jag tycker du går lite väl långt när du idiot förklarar användandet av VPN... Det är ett hjälpmedel men du kan fortfarande bli avslöja din identitet...
   
  eastbound gillar detta.
 6. pitrus-

  pitrus- Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  4 sept 2011
  Inlägg:
  1 009
  Mottagna gillanden:
  749
  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  OnePlus Two

  MINA ENHETER

  Operatör:
  Vimla
  Telefon:
  OnePlus Two
  ROM:
  Cyanogenmod 13
  Om du läser mellan raderna på det jag skriver så märker du nog att jag bara är så j...vla less på glorifieringen av VPN-tjänster och att det har blivit en sådan big business där tjänsteleverantörerna tjänar pengar på att sälja detta till människor som inte ens behöver det. Jag blir så lack på att se att folk ger ifrån sina pengar i onödan som de kan lägga på bättre saker som friluftsprylar eller annan hobby, eller varför inte en legit streaming-tjänst istället för att hålla på med olagligheter och inte våga stå för det utan att gömma sig bakom en målvakt.
   
 7. Oceanic

  Oceanic Android Medlem

  Blev medlem:
  26 dec 2010
  Inlägg:
  7 466
  Mottagna gillanden:
  2 796
  Operatör:
  FELLO
  Telefon:
  Huawei Mate 40 Pro Plus

  MINA ENHETER

  Operatör:
  FELLO
  Telefon:
  Huawei Mate 40 Pro Plus

  Jo jag förstår vart du kommer ifrån...

  VPN leverantörerna hade sin storhetstid runt 2007-2009 i och med IPRED och datalgaringsdirektivet. Under den tiden var Bit torrent fortfarande stort detta var innan streaming tjänsternas intåg, det var rent av farligt att använda bit torrent utan vpn, det var inte ovanligt att få så kallade utpressnings mail från copyright trollen.

  Spolar vi fram till nutid, finns de fortfarande gammla rävar från samma generation som inte glömt IPRED och fortfarande använder VPN, men 99% av den yngre generationen och även till viss del den äldre generationen som anpassat sig till tiderna använder VPN för att komma runt GEO blockeringen...
  För att komma åt tex amerikanska Netflix... detta är ju givetvis idiotiskt men... så är det...
  Så för att komma runt geo block fyller helt klart VPN sitt syfte.

  Som nämts tidigare kan ens identiet bli avslöjad.. om man använder internet på ett sådant sätt som härleder till konton där du är öppen med din identiet... ditt antangade gäller dock att alla är drabbade av detta.. alla använder inte social media... Vissa använder krypterade epost tjänster så som protonmail.

  Sedan finns det olika nivåer så klart hur djupt myndigheterna kan gräva... SÄPO som har störst auktoritet och det ska mycket till för att hamna under deras radar... alltså inte i första taget... att ha SÄPOS underlag i domstolsförhandlingar kan nog vara till stor nackdel... VPN fyller fortfarande sitt syfte i domstolsförhandlingar, då man på bra VPN tjänster inte loggar trafik och det faktum att de kan vara 1000 användare eller mer som delar på ett och samma IP address gör det svårt för polisen även om dom tros räknat ut 1+1 att vara helt och hållet säkra om de digitala spåren då de kan vara väldigt många som använder samma IP nummer samtidigt.

  Långt ifrån allt på internet kräver inloggning. Tex google gör inte det.. här fyller VPN sin funktion.. genom att maskera vad man söker på och vilka sidor man är inne på, att blockera kakor, trackers och fingerprints är också ett måste så klart.. detta är dock inte helt vattentätt men det försvårar spårningen enormt mkt och de andel digitala fotspår man lämnar efter sig blir en bråkdel vad man ananrs får. Mer och mer på webben använder HTTPS/Kryptering, många av ens chatt appar man använder via vpn använder end to end kryptering.

  Finns olika skäl att använda VPN, geo blockering är ingen stor grejj för mig, är bara ett fåtal gånger... beställde tex riedel glas här om dagen och de kunde man bara göra från ett UK IP nummer.
  Men för mig det mer av principiella skäl det känns olustigt att mina data samlas in och analyseras och profileras.. nu får vi ju inte se bakom kulisserna men man kan ju föreställa sig hur datan används..

  Jag är emot massövervakning som sådant utan de ska vara som förut att de ska finnas legitima skäl för att man ska kunna övervaka och samla in data om en viss person, de är väldigt integritetskränkande.

  Övervakningen ska fokusera på externa hot först och främst, men sedan tycker jag de är bra å andra sidan att de finns system som är "redo" att samla in data när det behövs detta för att stärka internets infrastruktur och skydd mot cyberattacker, men att systemet ska samla in all data om all användare finns det ingen anledning till.. Framförallt inte om man sedan tidigare är odömd eller inte misstänkt för brott... all övervakning av personer bör godkännas i domstol... och dokumenteras.

  Det är en balansgång... man kan självklart inte vara naiv och släppa internet helt fritt... det funkade en gång i tiden men det är en annan verklighet nu. Men att ha ett samhälle där alla medborgare är utsatta för massövervakning är inget samhälle jag vill bo i iallafall.

  Sverige ville aldrig införa datalagringsdirektivet, vi fick till och med böter från EU pga detta.. till slut fick vi krypa till korset... här är ett bra exempel på att EU är en överstat... och vi en lydstat.

  På sikt kan jag se framför mig att VPN leverantörer kommer bli reglerade, de kanske lyckas få till att datalagringsdirektivet bör även omfatta VPN leverantörer... Och Då försvinner ju lite poängen med VPN.. Enda fördelen isåfall är väl isåfall att VPN leverantören kan ta fighten i domstol istället för personen som använt ett specifikt IP hos leverantören

  Globalt sett fyller VPN en viktig funktion för att kringgå censur och förtryck och förföljelse.
   
  Cocacolisten och michael.f8 gillar detta.
 8. michael.f8

  michael.f8 Kid Droid Medlem

  Blev medlem:
  15 sept 2014
  Inlägg:
  82
  Mottagna gillanden:
  45

  MINA ENHETER

  Men bara det att trunkera mitt ip-nummer när man skickar e-post eller besöker en sida, är det inte skäl nog att höja sin vardags-säkerhet?

  Jag vet inte vad ni/man kan göra med ett ip-nummer till en användare i dags?
   
 9. Oneplus2

  Oneplus2 Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  14 sept 2015
  Inlägg:
  1 188
  Mottagna gillanden:
  893
  Telefon:
  iPhone 8 plus

  MINA ENHETER

  Telefon:
  iPhone 8 plus
  Telefon 2:
  iPhone X
  Telefon 3:
  Mi max 3
  ROM:
  EU
  Platta:
  Ipad 2018
  Själv använder jag VPN av 3 olika anledningar.

  1. Reser mycket och sitter på osäkra nätverk med min dator. Då känns det bättre att köra med VPN för att "skydda" sig iaf lite.

  2. Jag vill kunna se vissa saker som inte fungerar i hela världen. Dels från utlandet till Sverige och hemma i Sverige.

  3. Om jag laddar ner från Usnet eller Torrent känns det lite säkrare. ( väldigt sällan nu för tidenn iof )
   
  michael.f8 gillar detta.
 10. N6290

  N6290 Professional Droid Medlem

  Blev medlem:
  12 sept 2012
  Inlägg:
  2 177
  Mottagna gillanden:
  924

  MINA ENHETER

  Så du är helt bekväm med att det finns ett enormt register i statlig regi (upprättat av internatleverantörerna, men tillgängligt för staten), där de när som helst kan plocka fram alla webbsidor du besökt de senaste nio månaderna? Du behöver inte ens ha begått ett brott för att datan ska plockas fram, att du är laglydig räcker således inte för att skydda dig. Det är tillräckligt att du är misstänkt för brott eller att någon i din närhet är misstänkt för brott för att de ska få plocka ut datan. Om jag är sur på dig och skickar ett anonymt brev till myndigheterna så kan det räcka för att du ska bli misstänkt. För att inte tala om integritetsaspekten i stort, att sådan enorm datainsamling kan hamna i fel händer, antingen om någon internetleverantör utsätts för it-angrepp eller om vi i framtiden får en ny regim som använder datan på ett sätt som inte var tanken från början.

  Ja, Aftonbladet, Swedroid eller Pornhub var inte speciellt pinsamt, inte heller för mig, det var bara tre exempel. (Nog för att det kan vara pinsamt för vissa om det kommer fram precis hur ofta och hur länge de sitter på Pornhub...). Men det finns nog massor av webbsidor som du/ni besöker som du inte vill att grannen eller farbror staten ska veta om. Inte för att det är olagligt, utan helt enkelt för att det inte angår någon annan.

  Svar till annat inlägg:
  EU tvingade oss att införa datalagringsdirektivet på tidigt 2000-tal, det stämmer. Men sen har EU börjat inse att rättigheter är något viktigt, t.ex. är EU-stadgan en tydlig signal på att EU har vänt riktning. Nu har EU tagit bort det tvånget, och EU-domstolen har rent av förklarat att den svenska datalagringen är olaglig så som den är utformad idag, och att vi inte kan ha kvar den på nuvarande sätt. Så nu är det EU som försöker skydda oss, och den svenska staten och svenska myndigheter som envist vill lagra all denna information om oss.
  Sen är jag inte emot datalagringen i alla avseenden. Jag anser tvärtom att datalagringen i andra avseenden är väldigt bra. Det är otroligt viktigt - och ett skydd - att t.ex. platsuppgifter om mobiltelefoner sparas. Det är ett skydd, säg att jag försvinner, kidnappas eller liknande - då går det att spåra var jag har varit. Just platsuppgifter för telefoner har även visat sig väldigt viktigt för polisen när det gäller att utreda grova brott. Däremot att datalagringen även ska avse ren internettrafik tycker jag inte alls om, det räcker med telefondata.
   
 11. Oceanic

  Oceanic Android Medlem

  Blev medlem:
  26 dec 2010
  Inlägg:
  7 466
  Mottagna gillanden:
  2 796
  Operatör:
  FELLO
  Telefon:
  Huawei Mate 40 Pro Plus

  MINA ENHETER

  Operatör:
  FELLO
  Telefon:
  Huawei Mate 40 Pro Plus
  Finns för mycket saker som kan trigga igång systemet, tex om man söker på sådant som har med terrorism att göra i rent utbildande syfte man msn trigga igång systemet och man blir flaggad som terrorist... Vpn försvårar helt klart mkt profilering... Av svenska staten.

  Vill man bara helt vattentät får man tänka efter hur man använder Internet... Vilka konton du är inloggad till vilka mail servrar/konton osv du är ansluten till... Men. Även om man inte är helt vattentät blir det svårare att koppla ip till abnonent. Blir betydligt enklare om man kör utan vpn då kan de se direkt vem det är via ispn.

  Sedan när dom profilerar vill dom ju göra det utan rimlig tvivel.. Med vpn tjänsterns delar man flera tusen på ett ip... Viket försvårar arbetet.

  Med det sagt blir det allt svårare att vara anonym... Mkt kräver tex att man kopplar till ett telefon nummer..
   
 12. Android2015

  Android2015 Senior Droid Medlem

  Blev medlem:
  20 jun 2015
  Inlägg:
  1 585
  Mottagna gillanden:
  576
  Telefon:
  nokia rm-1190,nokia 4.2,

  MINA ENHETER

  Telefon:
  nokia rm-1190,nokia 4.2,
  provat cyberghost vpn enligt deras tos så kan dom lämmna ut data på connection
  sammt cyberghost ägs av ett företag som håll på med skapa malwaer
  så tog bort mitt konto hoss cyberghost