Fotojämförelse: Samsung Galaxy S10 Plus möter Mate 20 Pro

Postat:
15:46 - 2019-03-18
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
29

I det här kameratestet har vi valt att ställa två av de bättre kameratelefonerna på marknaden mot varandra – Samsung Galaxy S10 Plus och Huawei Mate 20 Pro – och till skillnad från i våra recensioner där vi detaljanalyserar bilderna låter vi i det här testet istället er göra era egna analyser. Vi avser dock lämna ett kortfattat utlåtande om våra egna intryck för varje kapitel, för att se om våra intryck matchar era.

Vi ber er öppna bilderna i antingen fullskärmsstorlek (klicka) eller ännu hellre i fullstorlek (högerklick -> Öppna i ny flik, alternativt långtryck -> Öppna i ny flik) för att bilda er en bättre uppfattning om hur väl respektive kamera presterar. Att endast utgå från tumnaglarna ger inte ett rättvist resultat, då väldigt stora brister kan döljas eller helt försvinna i en kraftigt krympt bild.

Metod

Bilderna är tagna med telefonernas maximala upplösning samt autoläge aktiverat. För nattbilderna har vi använt både nattläget samt AI-bildförbättringsfunktionen i den mån funktionerna varit tillgängliga för att visa hur mycket av motiven telefonerna kan plocka fram.

I dagsljus har vi däremot inaktiverat AI-bildförbättringsfunktionen eftersom den i regel leder till en kraftig förändring av bilden i jämförelse med det ordinarie autoläget. Därutöver saknar flera telefonmodeller motsvarande funktionalitet, vilket gör en jämförelse knepigare om syftet är att i någon mån ge en uppfattning om exempelvis färgåtergivning. Varje motiv är slutligen fotograferat minst tre gånger i följd och vi har därefter valt ut den bild som visar minst tecken på rörelseoskärpa då vi fotograferat på fri hand.

Färgåtergivning

Samsung Galaxy S10 Plus mot Huawei Mate 20 Pro

Rent generellt anser vi att Samsung Galaxy S10 Plus bjuder på den bättre färgåtergivningen, trots den Samsungtypiska tendensen att vrida upp färgmättnaden ett snäpp för högt. Huawei Mate 20 Pro tar genomgående, men med vissa undantag, bilder med en lätt märklig färgton som inte matchar det våra ögon såg på plats.

Exempel på den underliga färgtonen i Mate 20 Pro hittar vi i de första två bildparen, där vi bland annat ser en blek och lätt turkos nyans på de blåmålade ytorna på huset, och i synnerhet i bildpar två där de lila blommorna i bildens överkant har fått ett kraftigt blåstick i bilden tagen med Mate 20 Pro. Märk väl att de lila blommorna i bildens överkant även i verkligheten hade en lätt blånyans, men Mate 20 Pro överdriver detta kraftigt medan S10 Plus å sin sida överdriver det en aning.

Undantag kan vi se i bilder som på de gula blommorna i bildpar tre, där Mate 20 Pro lyckas pricka färgerna mycket bra, om än lätt bleka, medan Galaxy S10 Plus har vridit upp mättnaden till 11. Det må se tjusigt ut med extrema färger, men det är inte särskilt realistiskt i just det här fallet.

Vår vinnare i ronden färgåtergivning: Samsung Galaxy S10 Plus. Håller ni med?

Bäst färgåtergivning?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Dynamik och HDR

Samsung Galaxy S10 Plus mot Huawei Mate 20 Pro

I tuffare motljusförhållanden och vid luriga ljuskontraster presterar båda dessa kameror mycket bra, snudd på fantastiskt bra. Vi ser dock en lite större tendens till ljusspill kring solen i synnerhet i bildpar ett men även i bildpar två i bilden tagen med Huawei Mate 20 Pro, medan Galaxy S10 Plus hanterar detta bättre i båda bilparen. I det sista bildparet finner vi ett dött lopp.

Vår vinnare i ronden dynamik och HDR: Samsung Galaxy S10 Plus. Håller ni med?

Bäst dynamik och HDR?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Vidvinkel

Samsung Galaxy S10 Plus mot Huawei Mate 20 Pro

Det står genast klart så snart vi tittar närmare på tumnaglarna i ovanstående bildserie att Samsung Galaxy S10 Plus har en vidvinkelkamera med noterbart vidare vinklar. Mer ryms helt enkelt i bildvyn, vilket förstås är huvudpoängen med en vidvinkelkamera. Men vi måste även titta närmare på saker som optisk förvrängning, skärpa och detalj, färgerna och dynamiken för att kunna utse en vinnare.

Samsung Galaxy S10 Plus har både en större vidvinkel och mindre optisk förvrängning än Mate 20 Pro, vilket är aningen förvånande men en samtidigt imponerande bedrift av Samsung. Vi ser dock en lätt tendens till linsblänk i S10 Plus. Vad gäller skärpa och detalj är det ett dött lopp, även om Mate 20 Pro har en högre upplösning så resulterar den högre upplösningen inte i mer detaljrikedom. Färgåtergivningen i vidvinkelkameran är bättre i Huawei Mate 20 Pro, vilket är raka motsatsen mot i huvudkameran. Samsung vrider upp färgerna till 11.

Vår vinnare i ronden vidvinkel: Samsung Galaxy S10 Plus. Håller ni med?

Bäst vidvinkel?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Teleobjektiv (zoom)

Samsung Galaxy S10 Plus mot Huawei Mate 20 Pro | 3x zoom

Huawei Mate 20 Pro bjuder på en vid maximal inzoomning på betydligt högre skärpa och detaljrikedom, medan vi i bilden tagen med Samsung Galaxy S10 Plus ser en ganska påtaglig digital zoom som inte lyfter fram mer bildinformation än vad den optiska maxzoomen tillåter. Färgerna är lite underliga i bilden tagen med Mate 20 Pro, men då det här delmomentet fokuserar specifikt på teleoptiken så lägger vi betydligt högre vikt vid detta än på färgåtergivningen som till skillnad från bristande detalj och skärpa kan redigeras i efterhand.

Vår vinnare i ronden teleoptik: Huawei Mate 20 Pro. Håller ni med?

Bäst teleoptik (zoom)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Mörkerfoto

Samsung Galaxy S10 Plus mot Huawei Mate 20 Pro

Vid mörkerfoto ser vi ett ganska blandat resultat där bildresultatet tycks handla till stor del om tillfälligheter och specifika scenarion. I ett par bilder vinner Samsung Galaxy S10 Plus och i andra vinner Huawei Mate 20 Pro. Allt som allt anser vi dock efter en närmare titt att Mate 20 Pro i regel lyckas bättre med att lyfta fram ljus i kompakt mörker, utan att för den skull nödvändigtvis fördärva bilden i form av kraftig grynighet eller urvattnade färger.

Samsungen tenderar att inte vilja lyfta fram ett naturligt ljus i mörka partier, utan vi finner att mörka delar av bilden är alldeles för mörka, betydligt mörkare än vad våra ögon såg på plats, medan Mate 20 Pro ibland blir för ivrig åt andra hållet, som i bildpar tre, med brus och grynighet som följd. Allt som allt är Huawei Mate 20 Pro den kameran vi helst bär med oss om vi skall fotografera i mörker.

Vår vinnare i ronden mörkerfoto: Huawei Mate 20 Pro. Håller ni med?

Bäst mörkerfoto?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Sammanfattning

Av de totalt fem moment vi täcker in ovan segrar i vår mening Samsung S10 Plus över Mate 20 Pro i tre av fem delmoment. Detta innebär att vi har en segrare i form av Samsung Galaxy S10 Plus. Vi är dock mer intresserade av att veta vad ni tycker. Vilken kamera är enligt er uppfattning bäst när ni synar bilderna i gallerierna ovan?

Bäst totalt?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...