Recension:FreshFace [Recension]

Postat:
18:02 - 2009-07-29
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
30

freshfaceTitel: FreshFace
Testversion: 1.1.1
Testtelefon: HTC Magic
Utvecklare: mAPPn, T-mobile
Tillgänglighet: Android Market (FreshFace på AndroLib)
Pris: Gratis

***

Det finns många olika home-applikationer som ändrar på gränssnittet i din Android-telefon, vad merparten av dessa har gemensamt är dock att de ofta gör telefonen segare samt kräver att man hämtar hem teman och widgets separat genom market eller någon hemsida.

FreshFace är en sprillans ny home-applikation som bygger på aHome och är framtagen av T-mobile i samarbete med mAPPn Inc  (mAPPn står även bakom aHome).  Vad som gör denna home-applikation unik, det är enkelheten vad berör att hämta hem teman och widgets, allting går att göra direkt genom applikationen som därmed inte kräver några större ansträngningar av användaren.

När applikationen väl är installerad möts man av ett konfigurationsgränssnitt, här kan man välja tema eller låta programmet slumpa fram ett tema, man kan även ladda hem nya teman eller välja att göra ett tema själv. Bland de andra alterantiven kan man välja att spara sitt befintliga skrivbord som ett eget tema eller  finjustera inställningarna för applikationen under ”settings”.

screenshot1248879140697

FreshFace konfigurationsgränssnitt

***

Under settings kan man bland annat ställa in om man automatiskt vill byta bakgrund, ändra teckensnitt och färg, välja hur många skrivbord man vill ha etc.

screenshot1248879332273

Settings i FreshFace

***

Klickar man på ”Pick From a List” så dyker nedanstående vy fram, du ges här möjlighet att välja bland de teman du har installerade. Det ni ser i listan är vad som följer med applikationen i grundutförandet.

screenshot1248879172735

Gränssnitt för att välja bland installerade teman

***

Klickar man på ”Download More” ges man möjlighet att välja bland ”Theme” eller ”Widget”, varje alterantiv erbjuder olika kategorier.

screenshot1248881855763

Vy över nedladdningsbara teman

screenshot1248881919738

Vyn över nedladdningsbara widgets

***

Här har jag valt att jag vill ladda hem ett tema under kategorin ”Misc” och därefter ”Art”.

screenshot1248879291444

Tema-katalogen under Misc -> Art

***

Hur ser då skrivbordet ut efter att man valt ett tema? I nedanstående exempel används temat ”News Junkie”, en RSS-widget och post-it-widget följer med som standard,  applikationshanteraren har fått en ny knapp och ovanför den ser man fem punkter. De olika punkterna representerar antalet home screens och den vita punkten anger vilket av dessa skrivbord du för närvarande befinner dig på. Här kan vi också se att det tillkommit ytterliggare två skrivbord, utöver de tre som följer med Android Cupcake i standardutförandet.

Klickar man på en rubrik i RSS-läsaren ges man alterantivet att uppdatera RSS-flödet eller att öppna länken man klickat på i webbläsaren, man kan även välja hur mycket utrymme RSS-läsaren skall ta i anspråk och hur ofta den skall uppdatera flödet.

screenshot1248878893129

Homescreen med FreshFace-temat "News junkie"

***

Det följer även med en utmärkt widget för att bevaka aktiekurser, som ni ser har den även stöd för nordiska OMX-börsen, du kan här justera hur ofta den skall uppdatera samt om värden skall visas i procent eller inte . På detta skrivbord har jag också lagt in en  medföljande fotoram-widget, här ser ni för övrigt en bild på huskatten och dess avkomma.

screenshot1248878918067

FreshFace-skrivbord med nordiska aktiekurser och fotoram

***

Bland övriga widgets märks en Twitter-klient för er som snabbt vill kunna uppdatera er Twitter,  därtill ingår en väder-widget och klocka som erbjuder grundläggande funktionalitet.

screenshot1248881101298

Medföljande väder-, twitter- och klockwidget.

***

Jag kan starkt rekommendera denna applikation, utöver att vara extremt användarvänlig så är den snabb. I förhållande till exempelvis dXtop går det undan, inte sagt att Freshface är lika snabb som defaultskrivbordet , det kan uppstå fördröjningar då och då som jag inte erfar med standardskrivbordet, dessa fördröjningar är dock korta och väldigt få till antalet.

Senast jag testade aHome led den av många fördröjningar som gjorde att gränssnittet inte kändes vidare bekvämt att arbeta med, något som rimligtvis bör ha ändrats på senare tid då FreshFace som sagt känns rappt. I annat fall är FreshFace ensamt om ett par optimeringar trots att den är baserad på aHome.

Prova gärna applikationen själva och rapportera era fynd i forumet eller i kommentarsfältet.

Betyg: Betyg 4/5

Plus för:
* Gratis.
* Användarvänligheten.
* Praktiska och välfungerande widgets.
* Tillhör de snabbaste home-applikationer på Market.

Minus för:
* Kan trots allt göra telefonen aningen slöare i vissa situationer.
* Fler inställningsmöjligheter hade inte skadat.
* Konfigurationsgränssnittet är inget man gärna vilar ögonen på.