GameFace är ett Androidbaserat alternativ till Oculus Rift

Postat:
13:15 - 2014-01-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

Vi står sannolikt inför en spelrevolution i och med nästa generations virtuell verklighet som är på gång från många håll och kanter. Mest omskrivna satsningen är Oculus Rift, men företag som Valve utvecklar liknande teknik. Rykten menar att även Sony tänker ge sig in i leken med egen lösning för virtuell verklighet som ska fungera med PlayStation 4.

Android får vara med på ett hörn – Oculus Rift kommer exempelvis vara kompatibel med Googles plattform. Ett annat headset med VR är GameFace Mark 4 som visade upp under CES tidigare i januari (se bild ovan).

GameFace är en Androidbaserad enhet som till skillnad mot Oculus Rift inte behöver anslutning till PC för att fungera. Den 3D-utskrivna prototypen på mässgolvet hade utrustats med Tegra 4, samt en 5,2-tums LED-panel med 1920 x 1080 pixlar. För styrning användes en DualShock 3-kontroll från Sony.

Carmack och Oculus Rift

Carmack och Oculus Rift

Enligt de som testat GameFace är det både häftigare och framförallt mer desorienterande att stå upp och använda virtuell verklighet utan sladdar, än att sitta ner kopplad till en dator som med Oculus Rift. De som haft möjlighet att prova virtuell verklighet vet säkert att världen runtomkring försvinner och ersätts av en digital motsvarighet, till skillnad mot att titta på innehåll på en skärm eller TV då uppfattningen av omvärlden fortfarande är mer eller mindre intakt.

Hela tanken med virtuell verklighet är förstås att öka inlevelsen och känslan av att befinna sig någon annanstans. Istället för att ta del av en låtsasvärld på en skärm i verkligheten uppfattas låtsasvärlden som verkligheten. Användaren kan först och främst helt enkelt inte se något annat och det går att titta runt i den virtuella världen precis som vi gör i verkligheten, genom att vrida på huvudet.

GFL planerar att släppa GameFace framåt slutet av året, tillsammans med en särskild Androidbutik med spel som anpassats till enheten. Företaget kommer eventuellt använda Tegras nya värstingchipp Tegra K1, vilket skulle bjuda på grafikfördelar som OpenGL 4.4, DirectX 11 och Unreal Engine 4.