Garmin presenterar Varia Vision, ett Google Glass-alternativ för cyklister

Postat:
20:07 - 2016-01-05
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
4

CES pågår för fullt i Las Vegas i USA och det ena företaget efter det andra presenterar sina nya, och nygamla, produkter i en strid ström. Amerikanska Garmin, som historiskt sett kanske främst är känd som en tillverkare av navigationsutrustning, presenterade på mässan något de kallar Varia Vision, ett glasögontillbehör som bygger vidare på vad Google startade med Glass.

Enheten är främst avsedd för cyklister och presenterar relevant information såsom navigering, puls, hastighet, tid, distans, bakåtriktad radar (genom tillbehör) och andra notifikationer såsom avisering om inkommande telefonsamtal genom en så kallad Head-Up Display (”HUD”) utan att användaren behöver ta blicken från vägen framför sig.

Olyckligtvis tycks en kamera saknas, något som annars säkerligen skulle uppskattas av många cyklister som vill kunna spela in och dokumentera sina rundor, men detta skulle samtidigt öka priset och sannolikt kapa batteritiden kraftigt. Garmin uppger att vikten är låga 29 gram, har en batteritid på 8 timmar, och är ”väderresistent”.


Varia Vision är som vi nämner några stycken upp ett glasögontillbehör, inte ett par smarta glasögon, och skall gå att fästa på antingen höger- eller vänstersidan av de flesta redan existerande glasögon. Varia Vision ansluts via Bluetooth till en kompatibel parenhet.

Enligt Garmin är Varia Vision endast kompatibel med Garmins egna produkter ”Edge 1000”, ”Edge 520” och ”Varia Rearview Radar”. Detta begränsar den potentiella marknaden kraftigt, och vi hoppas att Garmin framöver utökar kompatibiliteten till att inkludera alla telefoner med en Garmin-app installerad.

Produkten skall vara redo för försäljning under det första kvartalet i år, med en prislapp på 400 amerikanska dollar.

Garmins pressinformation finner ni här.