Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Gartner: Android går från sistaplats till andraplats på ett år

Postat:
04:39 - 2011-02-10
Skribent:
Manny B
Kommentarer:

Statistik kan som bekant vridas och vändas och vinklas så att den pekar på, och därmed ger stöd till, i stort sett vad som helst, vilket är orsaken till att vi i allmänhet undviker att skriva om lejonparten av alla undersökningar som vi tipsas om. Då och då kan det emellertid vara kul att skriva några rader och vi valde den här gången ut Gartners senaste rapport gällande smartphone-operativsystem och deras uppskattade marknadsandelar.

Gartners undersökning summerar det totala antalet enheter med respektive operativsystem som har sålts, dels under 2009 och dels under 2010, och sedan har de helt sonika jämfört dessa totaler med varandra. Under 2009 så uppskattades det totala antalet enheter med Android under skalet utgöra låga 3.9% av den totala smartphonemarknaden, vilket placerade Android absolut sist på listan (operativsystem under kategorin ”Other” undantaget) – långt efter konkurrenter som Symbian, iOS och RIM (Blackberry).

Under 2010 så har dock användandet av Android, som gissningsvis få av er har undgått att notera, formligen exploderat. Då Gartner summerar fjolåret kan vi se att Android nu, med en marknadsandel på 22.7%, är det näst mest använda smartphone-operativsystemet – slaget endast av ett snabbt fallande Symbian som dock fortfarande, med 37.6%, har en betryggande ledning.

Om den här trenden håller i sig så gissar vi att Android vid den här tiden nästa år, enligt Gartners sätt att räkna, kommer vara snubblande nära att gå ikapp och förbi Symbian, vilket i sådant fall vore betydligt tidigare än tidigare spekulationer om att paradigmskiftet skulle ske runt 2013-2014.

Vi vill dock slutligen återigen påpeka att det här, trots allt, bara är statistik och man kan hitta statistik som stöder nästan vad som helst. Vad vi emellertid kan konstatera bortom allt rimligt tvivel är att Android går framåt med en ruskigt hög fart… men det kunde vi ju konstatera även utan Gartners hjälp.
 

Gartner via phandroid.
 

Lägsta pris på LG Optimus 2X på Prisjakt just nu:


Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:


 

Mest kommenterat

 1. Galaxy S8 och framåt får februaris säkerhetsuppdatering
 2. Har Androiduppdateringar blivit tråkiga?
 3. Rykte: Galaxy S20 kommer stödja 120Hz i kombination med högsta upplösningen
 4. TCL tycks arbeta på mobil med utfällbar skärm
 5. Rykte: Google förlorar sitt viktigaste operatörssamarbete i USA, bakslag för Pixel
 6. Skärmen i Galaxy Z Flip repas lika lätt som plast i tålighetstest på YouTube

Mest läst

 1. Kommer du skaffa någon av Samsungs nya toppmodeller?
 2. Xiaomi presenterar flaggskeppen Mi 10 och Mi 10 Pro med 108MP-kameror
 3. Rykte: LG och Samsung kommer släppa portabla monitorer för smartphones
 4. Huawei påstås ha tillgång till bakdörrar avsedda för rättsväsende
 5. Har Androiduppdateringar blivit tråkiga?
 6. Långsmala Essential Gem visas upp i videor – telefonen som övergavs

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Kommer du skaffa någon av Samsungs nya toppmodeller?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey