Ger 5G några praktiska fördelar i en mobil idag?

Postat:
13:03 - 2021-09-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
62

Femte generationens mobilnätverk är här, även om tillgängligheten ännu är mycket begränsad. Operatörerna stoltserar med de högre potentiella hastigheterna och vill att kunder betalar för 5G-aktiverade abonnemang, medan smartphonetillverkare använder 5G som försäljningsargument.

Androidtillverkare anser att 5G är så viktigt att de ofta rentav har med ”5G” i produktnamnen för modeller i de lägre prissegmenten. Framsteg är alltid bra och ingen lär tacka nej till högre ned- och uppladdningshastigheter och lägre latens.

Men vilka praktiska användningsområden har 5G i en telefon idag? Vad folk använder internet på mobilen till mest är sociala nätverk, bankärenden, meddelandetjänster, lyssna på musik, poddar och ljudböcker, läsa nyheter, surfa på webben och kolla på videotjänster likt Netflix och YouTube.

För dessa användningsområden räcker i regel 4G då många kan få ut runt 100Mbit över 4G, även om hastigheterna kan vara betydligt lägre på landsbygden. Även de som vill strömma 4K-video på Netflix med mobilen som modem kan överskrida uppkopplingskravet (25Mbit) med en 4G-anslutning.

För de som spelar mycket skulle det vara trevligt att kunna ladda hem stora spel från Play Store snabbare, samt att i bästa fall få en lägre latens i PvP-spel. En 5G-uppkoppling vore även fördelaktig på mobilen i de fall enheten görs till hotspot, särskilt om flera ansluter samtidigt.

I en undersökning på Swedroid förra sommaren ansåg bara 11 procent att 5G är en mycket viktig uppgradering. Nära en fjärdedel brydde sig inte alls om 5G, medan det vanligaste svaret (34 %) var att 5G kanske blir intressant om några år.

På sikt kan 5G innebära fördelar för exempelvis sakernas internet (IoT), självstyrande bilar, VR, förstärkt verklighet, högupplösta videosamtal, videoströmning och strömmade spel. Ni som redan har 5G i telefonen: märker ni av några större fördelar gentemot 4G och finns det något ni kan göra på mobilen nu som ni inte kunde innan?