Geststyrning via ultraljud kommer till Android nästa år

Postat:
15:48 - 2014-10-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
25

Utvalda smartphones, framförallt de från Samsung, har i viss utsträckning gått att styra utan att röra skärmen en längre tid nu. Galaxy S4 och S5 har exempelvis stöd för att svara i telefon genom att vifta med handen och användare av Note-enheter kan låta pennan sväva ovanför skärmen och på så vis interagera med gränssnittet.

Nästa år ser de beröringsfria kontrollerna ut att tas till nästa nivå. Elleptic Labs har utvecklat en teknik som bygger på ultraljud, vilken kommer till Androidbaserade smartphones under första halvan av 2015. Utöver svepgester för bilder, spel och navigering kan tekniken även känna av rörelser ”i lager”.

Olika kommandon utförs beroende på hur nära skärmen användaren håller sitt finger. Det kan exempelvis användas till att snegla på aviseringar på låsskärmen. Ultraljud sägs ge högre precision och större kontroll än andra motsvarigheter. En annan fördel är att enheten känner av rörelser i 180 grader.

Vad ska då detta vara bra för när det är så enkelt att bara röra skärmen? I videon ovan tar Elleptic Labs upp några exempel. För att ta en titt på låsskärmen (och nya meddelanden) behöver användaren exempelvis bara sträcka handen mot telefonen. Gesterna kan även används till att låsa upp telefonen genom ”dubbeltryck” eller viftningar i luften, eller till visa information under videouppspelning.

Är det här något ni vill ha i er nästa smartphone?