Gingerbread-baserade ROM:en CyanogenMod 7 släpps i skarp version

Postat:
11:04 - 2011-04-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
139

Gingerbread-baserade ROM:en CyanogenMod 7 släpps i skarp version

CyanogenMod är en av världens största och mest populära skräddarsydda versioner av Googles operativsystem; ett slags fristående firmware som är baserat på källkoden Google tillhandahåller av Android. Ett community av entusiaster med utvecklaren Cyanogen i spetsen har alltså tagit Androids källkod, anpassat den och lagt till egna funktioner. Alla kanske inte är bekanta med begreppet rooting, så här följer en kort förklaring.

Android är ett Linux-baserat operativsystem med öppen källkod, vilket gör att vem som helst kan ladda hem koden och de filer som utgör plattformen. Inom Linux, och alltså även Android, finns något som heter rootaccess, vilket enklast kan beskrivas som ett slags konto för administratörer. När man rootar en Android-enhet får man full kontroll över systemet, vilket bland annat gör att man kan använda en hel uppsättning systemapplikationer i Market som bara är tillgängliga för rootanvändare. Rootaccess är inget krav men ett vanligt inslag vid installationen av helt nya Android-versioner på telefoner – så kallade ROM:ar.

CyanogenMod är som sagt en av de mest populära av dessa ROM:ar, och efter fyra månaders arbete och diverse alfa- och betareleaser, har nu Gingerbread-baserade CyanogenMod 7 till sist släppts i skarp version. För närvarande stödjer communityn med det något infantila namnet Team Douche hela 30 olika Android-enheter. Cyanogen meddelar att det dock fortfarande kan finnas vissa buggar, men att arbetet med CyanogenMod aldrig upphör och att de ska försöka få ROM:en så stabil som möjligt.

Är det några av er läsare som kör CyanogenMod på era telefoner, eller tycker ni ROM:en är överskattad och föredrar releaser släppta av mindre utvecklare? De som har en rootad Android-telefon och vill prova på CyanogenMod, kan med fördel besöka den officiella hemsidan.

 

Tipstack till Jens och Jan-Olof!

Lägsta pris på HTC Desire på Prisjakt just nu:

Lägsta pris på Samsung Galaxy S på Prisjakt just nu: