Google arbetar på transparens – presenterar fem integritetsprinciper

Postat:
11:10 - 2010-01-28
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
10

httpvh://www.youtube.com/watch?v=5fvL3mNtl1g

Google har sedan Kina-affären åter fått utstå en del kritik för sin insamling av data om sina användare och de frågetecken som finns kring hur dessa data används. Det finns de som vill gå så långt som att hävda att Google i detta avseende i själva verket påminner om Kina och att företaget i det närmaste framstår som hypokrater om man inte anser sig kunna verka i landet på etiska grunder.

I ett försök att bli mer transparenta och i vad som verkar vara en motreaktion, så har Google släppt ovanstående video vilken redogör för företagets fem grundpelare vad berör hanteringen av användardata:

  • Use information to provide our users with valuable products and services.
  • Develop products that reflect strong privacy standards and practices.
  • Make the collection of personal information transparent.
  • Give users meaningful choices to protect their privacy.
  • Be a responsible steward of the information we hold.

I videon understryker man också att användare i dagsläget kan styra sina Google-tjänster själv och i mångt och mycket välja att göra data privat genom tjänsterna Googles Dashboard och Ads Preferences Manager.  Det framgår också av videon att man arbetar på att göra tjänsten Data Liberation Front än bättre, så att användare kan migrera data från Googles tjänster om man så skulle önska.

Kan man lita till ovanstående punkter och tror ni att Google kommer bli mer transparenta med vilken information man lagrar, hur länge den lagras samt vad den används till? Kan Google göra mer för att värna om användarnas integritet och samtidigt leva upp till sin ambition om att vara en personligt orienterad sökmotor/informationstjänst?

Genom Googles Blogg