Google avtäcker Nexus One – en sammanfattning av presskonferensen

Postat:
22:21 - 2010-01-05
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
66


Googles presskonferens gick som väntat av stapeln 19:00 svensk tid och vi fick bekräftat att Nexus One lanseras i dag och går att beställa genom google.com/phone i följande länder: USA, England, Singapore och Hong Kong. Dessutom erbjuder Google gratis ingravering på telefonens baksida vid beställning.

Mario Caros, vice president på Google, inledde konferensen med att berätta om fördelarna med Android och open source samt att kostnaderna blir låga om man väljer Googles plattform eftersom fler kan utveckla tillsammans. Caros berättade också att Android nu finns på 20 olika enheter under 59 olika telefonoperatörer i 48 länder och på 19 olika språk.

Peter Chou tog sedan över och talade om samarbetet HTC och Google sinsemellan vilket sträcker sig närmare två år tillbaka i tiden, det vill säga långt innan dess att man lanserat HTC Dream/G1. Chou säger att man är mycket stolt över att kunna visa upp Nexus One – den bästa Android-telefon hittills.

Erik Tseng, senior product manager på Google, som ofta syns i sammanhang där Google presenterar nya tjänster, introducerde själva telefonen och talade dels om dess hårdvara och dels om nya funktioner i Android 2.1. Bland annat fick vi reda på att Google utvecklat ett helt nytt bildgalleri för Android med fokus på både snabbhet och översikt, dessutom att gränssnittet blivit tillputsat och att användare nu har möjlighet att visa interaktiva och animerade 3D-bakgrunder på sina hemskärmar, vilka dessutom blivit utökade till totalt fem stycken.

Tseng sade också att Google Voice Search numera blivit en molntjänst och att man därmed lyckats förbättra precisionen avsevärt, dessutom lär sig tjänsten ständigt att bli bättre ju mer data den blir matad med. Vad berör telefonen nämndes speciellt den högupplösta skärmen, den ringa tjockleken och möjligheten att gravera in text på baksidan om man så önskar helt gratis under beställningsprocessen. Till andra tjänster som presenterades hörde Google Earth med tillhörande 3D-vy samt en ny väderwidget med stöd för Google News.

Sedan blev det dags för en liten frågestund och här inledde Andy Rubin med den goda nyheten att vi inom en snart framtid kommer att kunna installera applikationer även på minneskortet, detta som svar på frågan kring varför Nexus One blott blivit utrustad med 512MB ROM och inte mer.

Det framgick även att Nexus One kommer levereras olåst om man beställer den med ett mobiltelefonabonnemang och som exempel nämnde Vodafone för oss i Europa. Huruvida telefonen skulle levereras olåst med den amerikanska operatören Verizon verkade dock vara oklart.

Rubin förklarade också att man kommer saluföra fler telefoner i framtiden med flera olika operatörsalterantiv till allt fler och fler marknader genom google.com/phone.  Google kommer dock att vara oerhört selektiva med vilka telefoner man erbjuder och endast så kallade ”superphones”, det vill säga telefoner som har det senaste i hårdvaruväg och därmed möjliggör nya innovationer på mjukvarufronten, blir aktuella.

Andy Rubin och Motorolas VD förklarade slutligen varför uppdateringar av Android blivit en komplicerad fråga. I fallet Android 2.0 berättar man att de förbättringar som ägt rum kring gränssnittet kräver att telefonen har en godtagbar grafikprestanda och finns ingen sådan kan man inte heller vänta sig en uppdatering. Man menar att det är svårt att behålla full bakåtkompatibilitet om man samtidigt vill vara innovativ och introducera nya funktioner, däremot lovar man att göra sitt bästa på denna front och Motorlas VD hävdar att man så långt det går kommer släppa Android-uppdateirngar för sina telefoner.

[Google Nexus One]

[Nexus One 3D-demo]

[Nexus One tekniska specifikationer]