Google behöver fixa uppdateringsknappen [Opinion]

Postat:
19:01 - 2022-11-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
21

De allra flesta smartphoneanvändare bryr sig inte särskilt om uppdateringar och vet inte när uppdateringar är på gång. Men det finns samtidigt entusiaster som faktiskt är intresserade av uppdateringar och för den skaran erbjuder Android och Google ingen bra användarupplevelse.

Google släppte exempelvis novemberuppdateringen för Pixel-serien igår. Uppdateringen har varit redo i över ett dygn men kan ändå inte laddas hem till Pixel 7 Pro från inställningarna. Att telefonen säger ”your system is up to date” framstår som ett hån, för det stämmer ju inte.

Uppdateringar förbättrar säkerheten och åtgärdar buggar och problem. I det här fallet är det extra angeläget att få tag på uppdateringen, då användare exempelvis haft problem med att samtal avbryts och med bristande acceleration för scrolling och svep.

För drygt fem år sedan påstod en Google-anställd att uppdateringsknappen börjat fungera som den bör göra: ifall användaren manuellt söker efter en uppdatering, kommer uppdateringen alltid hittas oavsett vad användaren har för plats i kön. Han visade sig dock fara med osanning då uppdateringsknappen fortsatt vara verkningslös.

Det är inte rimligt att de som vill ha uppdateringar utan fördröjning måste ladda hem en manuell komplett OTA på cirka 2GB från webben, installera utvecklarverktyg, låsa upp dolda inställningar i telefonen, ansluta enheten till dator med kabel, samt utföra en serie kommandon i kommandoprompt.

Google borde göra så att uppdateringar fungerar som i IOS: att alla som vill kan ladda hem uppdateringar så fort de släppts, oavsett region och oavsett när de skulle ha aviserats om att en uppdatering är tillgänglig, genom att manuellt begära uppdateringen. På så vis slipper de som läser om tekniknyheter vänta, samtidigt som övriga användare kan få uppdateringen i den planerade ordningen.