Google bekräftar att Pixel 7 är först att endast stödja 64-bitarsappar, berättar om fördelarna

Postat:
10:54 - 2022-10-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
16

Google har i ett inlägg på utvecklarbloggen bekräftat att Pixel 7 och Pixel 7 Pro är de första telefonerna som kör en ren 64-bitarsversion av Android, utan stöd för 32-bitarsappar. Enligt Google minskar 64-bitarsexklusiviteten RAM-användningen, samtidigt som prestandan och säkerheten ökas.

Att ta bort stödet för 32-bitarskod frigör upp till 150MB RAM som användes av systemet fastän 32-bitarsappar inte kördes för tillfället. Google skriver att 64-bitarsappar körs snabbare för att de har tillgång till extra ”registers” och instruktioner, samt att nya processorer levererar upp till 25 procent högre prestanda när de kör 64-bitarskod eller släpper 32-bitarsstödet helt och hållet.

Pixel 7 and Pixel 7 Pro are the first Android phones to support only 64-bit apps. This configuration drops OS support for 32-bit code, reducing memory usage, improving performance, and enhancing security.

Over time, we expect this device configuration to become commonplace.

Inlägget tar även upp att säkerheten kan förbättras tack vare ett större adressutrymme som gör försvar likt ”address space layout randomization” (ASLR) mer effektiva och att de överblivna bitarna kan användas för att skydda kontrollflödesintegriteten.

Android fick 64-bitarsstöd år 2014 och sedan 2019 måste alla app-uppdateringar i Play Store stödja 64-bit. Google räknar med att det kommer bli vanligt att telefoner och plattor endast kan köra 64-bitarsappar i framtiden.