Google förvärvar SlickLogin i jakt på modernare inloggningar

Postat:
13:37 - 2014-02-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

Redan i början av 2013 berättade Google om sin ambition att förpassa traditionella lösenord till historien – en inloggningsform som många menar blivit förlegad och osäker. Nu har sökjätten förvärvat amerikanska SlickLogin som specialiserat sig på just alternativa inloggningsmetoder, bara fem månader efter att företaget bildades.

SlickLogin har en rätt nyskapande idé: för att verifiera en användares identitet skickar hemsidan ett unikt ljud till din smartphone, med en frekvens som det mänskliga örat knappt kan uppfatta. En app på mobilen fångar ljudet, analyser det och bekräftar sedan att du är du (eller i alla fall någon med din telefon). Tekniken fungerar alltså ungefär som Mobilt BankID men utan kravet på att mata in PIN-kod.

SlickLogin ser det här systemet som antingen en ersättning för lösenord, eller som en tvåstegsverifiering som komplement till lösenord. Utöver dessa särskilda ljud kan SlickLogin även använda sig av Wi-FI, Bluetooth, NFC, QR-koder och GPS. Det återstår att se hur Google kommer använda kompetensen i SlickLogin, men alternativa autentiseringsmetoder är i vilket fall på gång.