Google ger en pedagogisk förklaring till hur deras sökmotor fungerar

Postat:
14:50 - 2019-10-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Hur fungerar egentligen Googles sökmotor? I en video som Google laddade upp häromdagen ger företaget en grundläggande och pedagogisk förklaring till hur sökmotorn arbetar och hur resultaten rankas.

Ända sedan starten 1998 har Google kartlagt och indexerat webben med hundratals miljarder hemsidor. Google beskriver det som ett enormt bibliotek som vi letar i när vi söker efter något på webben.

Som exempel ges ”lasagne”. För att ge relevanta resultat och sålla alla miljontals träffar används en algoritm för att ranka sidorna. Först försöker koden förstå vad användaren är ute efter, så att även felstavningar kan ge rätt träffar och likaså rena beskrivningar istället för själva orden.

Videon nämner att hundratals faktorer spelar in i rankingen, men väljer att fokusera på fem av dem. Först och främst visas förstås sidor som innehåller text som matchar vad användaren sökte på: inte bara baserat på att orden finns på sidan utan även på var de finns och hur de anges.

Sajter som andra liknande och pålitliga sidor länkar till har större chans att hamna högt upp i resultaten. Algoritmen ser detta som ett tecken på att sidan är etablerad och att den håller hög kvalitet, vilket ger sidan en högre pagerank.

En annan faktor är användarens fysiska plats. Personer i Italien kanske exempelvis letar efter information om den årliga lasagnefestivalen och inte efter recept på lasagne. Andra faktorer som spelar in är när hemsidan publicerades, vilket är särskilt viktigt för nyheter. Google filtrerar även bort alla skadliga sidor från resultaten.

En av sju sökningar är sådant ingen någonsin har sökt efter förut, det vill säga en unik sökning. Därför uppdaterar Google sökmotorn med tusentals ändringar varje år för att hålla sig ajour. För att utreda huruvida dessa uppdateringar faktiskt ökar relevansen betygssätts förändringarna av människor varje dag. De följer angivna riktlinjer för att se om uppdateringarna innebär en förbättring.

De som är nyfikna kan med fördel kika på videon nedan.