Google gör ”app bundles” till krav i augusti

Postat:
13:02 - 2021-06-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

De som kör både Android och IOS har kanske märkt att app-uppdateringar är betydligt mindre för Android överlag. Anledningen är delvis att ändringarna mellan versioner identifieras, så att bara de nödvändiga delarna laddas hem.

Den typen av uppdateringar implementerades redan 2012 och Google lyckades minska storleken för uppdateringar ytterligare år 2016, med upp till 65 procent. En liknande åtgärd som berör nedladdningar av nya appar och inte av uppdateringar, är något kallat ”app bundles”.

Dessa app-knippen ersätter traditionella APK-filer. Apparna optimeras baserat på enhetskonfigurationer och språk, vilket i snitt krymper storleken för nedladdningen med 15 procent. Tekniken har även fördelar för utvecklare, gällande bland annat signering och enhetsspecifika konfigurationer.

Från och med augusti kommer ”app bundles” bli ett krav för alla nya appar. Google skriver att över en miljon appar redan använder ”app bundles”. En nackdel för de som ibland lägger in appar manuellt från andra källor än Play Store är att filerna blir krångligare att installera.