Google Home med skärm – En närmare titt på Lenovo Smart Display 10

Postat:
20:15 - 2018-08-31
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
18

Google Assistant har under de gångna åren blivit allt mer kompetent och mer användbar, och har genom enheter som Google Home och Google Home Mini samt genom Androidtelefoner letat sig in i mängder av hem. En svensk utrullning av Google-assistenten ligger dessutom i startgroparna.

Länge har dessa röstassistenter varit begränsade till just röster; röststyrning och röstsvar. Kommandon ges i röstform och svaren man fått har varit i form av ljud och inget annat. Lenovo vill med den smarta bildskärmen ’Smart Display’ ändra på detta.

Smart Display säljs i två olika versioner, Smart Display 8 med 8-tumsskärm och 1 280 x 800 pixlar (pris från cirka 200 dollar i USA) och Smart Display 10 med 10,1-tumsskärm med 1 920 x 1 200 pixlar (cirka 250 dollar i USA). I den här artikeln tittar vi närmare på Smart Display 10.

Specifikationer

SpecifikationerSmart Display 8Smart Display 10
ReleasedatumSommaren 2018Sommaren 2018
ProcessorOcta-Core A53 1,8 GHz, 14 nmOcta-Core A53 1,8 GHz, 14 nm
PlattformQualcomm Snapdragon 624Qualcomm Snapdragon 624
GrafikkretsAdreno 506Adreno 506
RAM-minne2 GB LPDDR32 GB LPDDR3
Lagringsminne4 GB4 GB
Skärm8,0", 1280 x 800 px10,1", 1920 x 1200 px
SkärmtypIPS LCDIPS LCD
Kamera5 MP / 720p5 MP / 720p
Högtalare1,75" 10W Full Range Speaker​, 2 x Passive Tweeters2,0" 10W Full Range Speaker​, 2 x Passive Tweeters
Mikrofon2 x 2 Dual Microphone Arrays2 x 2 Dual Microphone Arrays
Vikt1 kg1,2 kg
Höjd och bredd
142,2 x 263,2 mm173,9 x 311,4 mm
Djup12,5 till 111,4 mm12,5 till 136,0 mm
KommunikationWLAN 2 x 2 WiFi 802.11 ac, 2.4G/5G, MIMO, Bluetooth BLE v4.2WLAN 2 x 2 WiFi 802.11 ac, 2.4G/5G, MIMO, Bluetooth BLE v4.2
Knappar1 x Microphone-Mute, 1 x Camera Shutter, 1 x Volume +/-1 x Microphone-Mute, 1 x Camera Shutter, 1 x Volume +/-
PrisCirka 200 USDCirka 250 USD
ÖvrigtVitt chassi, grå baksida, svart skärmramVitt chassi, bambuimitation på baksida, svart skärmram


Kort beskrivet är Lenovo Smart Display en Google Home, eller en Google-assistent, med en inbyggd skärm. Man kan således få såväl ljud- som bildfeedback, exempelvis i form av att spela upp YouTube-videor, se väderprognoser, se kommande kalenderhändelser och ringa telefonsamtal, inklusive videosamtal via Duo. Det hela bygger på Googles Android Things-mjukvara som presenterades på I/O-konferensen för tre år sedan och som är framställd med just smarta skärmar i åtanke.

Ljudet i den inbyggda högtalaren är tyvärr av monotyp, men ljudet i sig håller god kvalitet med en i relation till prislappen ganska bra definition. Lite mer bas och lite högre maxvolym hade inte skadat, men jämfört med Google Home och i synnerhet Google Home Mini är det ändå ett klart steg framåt.

På maxvoym upplever vi ett visst skrålande i vissa intensiva ljudspår och vi föredrar därför ofta att undvika att vrida upp volymen till mer än 8 av 10. Volymen kan för övrigt justeras antingen via volymknappen, via pekskärmen eller – om man castar – via volymknappen på den castande enheten.

Smart Display kan styras på tre olika sätt; via röstkontroll som vilken Google-assistent som helst, via en telefon eller platta på samma Wi-Fi-nätverk eller, dock med en del begränsningar, via den kapacitiva pekskärmen.

Videouppspelning via exempelvis YouTube kan startas via röstkommando, men här är man ganska begränsad såvida man inte nöjer sig med det videoklippet assistenten väljer ut åt oss. Att specificera exakt vilken video man vill se är via röstassistenten ganska svårt, i synnerhet om det är en sökning som resulterar i hundratals olika snarlika videor. Musikvideor är i regel ganska enkla att lyckas med, men försök hitta precis rätt chilireceptvideo med röststyrning så går du sannolikt bet.

Likaså är pekskärmsgränssnittet mycket begränsat och man kan på skärmen inte via pekskärmen besöka YouTube som sajt och fritextsöka efter videor, exempelvis, utan man är begränsad till någon handfull förslag som assistenten ger. Vill man se en specifik video är det helt enkelt styrning via telefon eller platta som gäller, och sedan casta klippet till Smart Display.

Bildkvaliteten i den integrerade 10-tumsskärmen av LCD-typ är bra, men vi noterar att betraktningsvinklarna inte är av allra högsta klass. Färgerna blir tämligen bleka ur vinklar större än uppskattningsvis 45 grader, och svärtan blir även den lidande.

I övrigt är svärtan riktigt skaplig och vi imponeras av den maximala svärtan när skärmens ljusstyrka dras ned maximalt. Smart Display blir mörk nog att, trots att skärmen är igång konstant och inte kan stängas av annat än genom att dra ur strömsladden, även fungera i ett mörkt sovrum utan att lysa upp rummet som ett fyrtorn. Detta kan inte sägas om alla LCD-skärmar som ofta är alldeles för ljusa även med ljusstyrkan neddragen så långt det går.

På tal om ljusstyrkan så är även den maximala ljusstyrkan ytterst imponerande och enheten kan med lätthet användas utomhus i fullt dagsljus, dock helst ej direkt solljus. Då enheten inte drivs av batterier utan via elnätet behöver tillverkaren inte oroa sig för att en ljusstark skärm skall dränera batteriet. Vidare har Smart Display utrustats med en ljussensor på fronten vilket innebär att enheten själv kan justera ljusstyrkan baserat på rådande ljusförhållanden.

Enheten är utformad på så vis att man kan välja om man vill ha den liggande i landskapsläge eller stående i porträttläge. Det senare läget är framför allt avsett för videosamtal – enheten är utrustad med en frontriktad 720p-kamera – medan landskapsläget är mer lämpat för allt annat. Bokstavligen allt annat; Smart Display kan nämligen, och smått ofattbart, inte själv känna av och rotera skärmens innehåll beroende på om den ligger ned eller står på högkant, och det finns heller inga knappar för skärmrotation i gränssnittet.

Vill man efter avslutat videosamtal i porträttläge se på ett videoklipp via YouTube så tvingas man helt sonika lägga Smart Display ned, annars kommer videon spelas upp stående på högkant. Obegriplig miss, oavsett om det är en hårdvarubrist eller om det är en mjukvarubrist.

En annan miss är att det inte tycks gå att inleda ett röstkommando på något annat vis än att säga ”Hey/OK Google”. Ingen fysisk knapp för att aktivera assistenten, ingen knapp i gränssnittet. Vad är fel med att helt sonika säga ”Hey Google”, då? Inget, förutom att man på så vis riskerar att väcka varenda röstassistent inom hörhåll, på en och samma gång. Vi föredrar i våra Google Home-belamrade hem att aktivera assistenten manuellt, för att undvika trafikstockning.

På tal om knappar: vi finner blott tre knappar/reglage på enheten. Volymknappen (+/-) samt två skjutreglage för kameran respektive mikrofonen. Den som är orolig eller lätt paranoid kan alltså med ett fysiskt skjutreglage inaktivera kameran och/eller mikrofonen. Knapparna är av plast, precis som enheten i övrigt, men håller en solid och god kvalitet med utmärkt motstånd och i fallet med volymknappen en tydlig klickkänsla. Plast, visst, men ändå bra.

När Smart Display inte aktivt används fungerar skärmen precis som en TV-apparat med Chromecast. Roterande bakgrundsbilder, aktuell tid, väder/temperatur och en kort informationssnutt om aktuell bakgrundsbild. Man kan genom att svepa till höger eller vänster på bakgrundsbilden manuellt växla till nästa eller föregående bild.

Efter en längre tids inaktivitet går enheten automatiskt in i ett standbyläge där skärmen är helt svart förutom aktuell tid i digitalt format och med vit text nere i det vänstra hörnet. Den som så vill kan även svepa till höger på skärmen och manuellt aktivera standbyläget.

Standbyläget inaktiveras automatiskt när närhetssensorn noterar rörelse på någon meters avstånd, såvida enheten inte har gått in i ett djupare standbyläge (sker efter flertalet timmars inaktivitet – oklart exakt hur länge) i vilket fall man tvingas röra vis på pekskärmen varpå man tas tillbaka till ”Chromecast”-skärmen.

Ytterligare ett pek på skärmen och man tas till väderskärmen samt saker som kommande kalenderhändelser rekommenderad musik via Play Musik, rekommenderade videor på YouTube, en genväg till trafikförhållanden och en rad andra saker.

Ett svep upp från skärmens absoluta nederkant öppnar en meny där man kan ställa in skärmens ljusstyrka, volymen, aktivera eller inaktivera mikrofonen samt nå enhetens inställningar, vilka dock är begränsade till information om aktuellt Wi-Fi-nätverk, ”Om Enheten” som visar kort mjukvaruinformation samt ett val för att lämna feedback om Android Things, det vill säga enhetens operativsystem.

I mångt och mycket är Smart Display mycket lik en Chromecast, men dessvärre saknas ännu stöd för en del olika strömmade videotjänster, kanske mest notabelt Netflix. Netflix-stöd ryktas vara på väg, och konstigt vore det annars, men det är ett ganska stort avbräck för Smart Display att inte vara kompatibel med den största videoströmningstjänsten i världen.

Andra tjänster som exempelvis Google Play Movies, Play Music, Spotify, Hulu, Tubi TV och HBO fungerar precis som vanligt, men i vanlig ordning saknas stöd för Amazons Prime Video då Google och Amazon ständigt tycks ligga i fejd med varandra.

Våra första intryck av Smart Display är övervägande positiva och vi är övertygade om att smarta skärmar är här för att stanna, men samtidigt kan vi inte blunda för missar som avsaknad av stöd för skärmrotation, enbart monohögtalare och frånvaro av Netflix-stöd. Med lite mer tid att räta ut och åtgärda barnsjukdomar och brister, mer konkurrens och mer tid för både assistenten och Android Things att mogna mer.

Vi kommer utan tvekan behålla vårt exemplar av Lenovo Smart Display 10 som en utmärkt kompanjon i exempelvis köket för saker som musiklyssnande, telefonsamtal, kalenderpåminnelser och som en simpel äggklocka. Kort sagt samma uppgifter som vår Home Mini hittills har utfört åt oss, men nu även med bild- och videofunktionalitet och en, i synnerhet i jämförelse med Home Mini, vida överlägsen ljudupplevelse som bonus.

Vi ser efter vår testkörning av Lenovo Smart Display ljust på framtiden för smarta bildskärmar.

Styrkor och svagheter

Styrkor

  • Utmärkt bildskärm.
  • Bra ljud.
  • Bra byggkvalitet plastkonstruktionen till trots.
  • Röstassistent med bildskärm! Detta är framtiden.
  • Rimlig prisnivå.
  • Frontriktad kamera och närhetssensor.

Svagheter

  • Ännu relativt primitiv mjukvara (Android Things).
  • Ingen automatisk rotation mellan landskapsläge och porträttläge.
  • Netflix är ännu inte kompatibel med Lenovo Smart Display.
  • Monoljud och relativt svag basåtergivning.