Google inkräktade på Sonos patent enligt preliminärt domslut

Postat:
12:38 - 2021-08-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
4

Teknikföretag brukar käbbla med varandra om påstådda patentintrång. Ett företag anser att de var först med en viss patenterad teknik och att andra företag har använt tekniken utan tillstånd.

Vissa har rentav gjort att stämma företag baserat på patent till själva affärsidén, så kallade patenttroll. En av alla dessa aktiva lagliga strider är mellan Sonos och Google. Sonos anser att Google inkräktar på fem patent som har med smarta högtalare att göra.

Rättstvisten inleddes i januari 2020. Enligt Sonos stal Google teknik som de hade tillgång till efter ett samarbete mellan företagen, vilken Google påstås ha använt i sina egna konkurrerande högtalare. Sonos vill med detta som grund införa ett försäljningsförbud för Google-hårdvara likt Nest Hubs, Chromecasts och rentav Pixel-telefoner.

Google svarade med en motstämning. Nu har en domare för USA:s International Trade Commission preliminärt givit Sonos rätt i saken. Domslutet anser att Google inkräktade på alla fem av Sonos patent. Det är dock som sagt endast ett preliminärt beslut som kan hinna ändras.

Google säger i en kommentar att de inte använder teknik från Sonos och att de konkurrerar genom sina idéer och produkternas kvalitet.

We do not use Sonos’ technology, and we compete on the quality of our products and the merits of our ideas. We disagree with this preliminary ruling and will continue to make our case in the upcoming review process. – Google