Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google introducerar Android P med ny navigering

"Enklare än någonsin"

Postat:
22:02 - 2018-05-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Google har ikväll i korthet presenterat Android P för konsumenter, efter att ha släppt en alfaversion för utvecklare tidigare i år. Ryktena visade sig stämma och för första gången sedan 2011 och Samsung Galaxy Nexus har Android fått en ny systemnavigering.
Enligt Google ligger fokus på enkelhet och på att göra Android mer tillgängligt. Ett svep upp från den nya hemknappen (ett streck) längst ned i gränssnittet visar multikörningsmenyn, vilken numera är horisontell. Ännu ett svep uppåt blottar applikationslådan – oavsett var i Android du är. Det behövs alltså två svep för att nå applådan, även från hemskärmen Pixel Launcher.

With Android P, we put a special emphasis on simplicity. The look and feel of Android is more approachable with a brand new system navigation. In Android P, we’re extending gestures to enable navigation right from your homescreen.

Varje applikation i listan är live, det vill säga att det inte bara är en bild. Det innebär att du exempelvis kan markera och kopiera text i en app i multikörningsmenyn, utan att först behöva öppna den. En rullningslist längst ned (ta tag i hemknappen) gör att det går att skrolla fram och tillbaka i listan snabbare.

Klicka för att spela upp

Tillbakaknappen är för övrigt intakt, men den är kontextuell och visas endast när det faktiskt går att gå tillbaka ett eller flera steg. I första betaversionen behöver den nya navigeringen aktiveras manuellt – annars är de tre tidigare knapparna kvar. Google nämner även förbättrade snabbinställningar, nya volymreglage, samt enklare sätt att hantera aviseringar och att ta skärmdumpar.

Maskininlärning i grunden

Vad Google än gör numera tycks artificiell intelligens användas och företaget gillar att påpeka detta. Android P sägs exempelvis erbjuda en ”smartare smartphone” med maskininlärning i grunden. En funktion kallad ”Adaptive Battery” prioriterar de appar och tjänster du använder mest, för att förlänga batteritiden.

Ett bättre sätt att beskriva det på är kanske att energiförbrukningen för de appar du knappt använder begränsas. Android P innehåller vidare ”Adaptive Brightness” som ska kunna lära sig hur stark ljusstyrka du vill ha utifrån aktuell omgivning. Enligt Google kommer Android att förstå ditt användarmönster och kunna förutse din nästa handling, så att smarta kontextuella förslag kan ges.

En ny finess kallad ”App Actions” kan exempelvis föreslå din favoritspellista i Spotify när du kopplar i hörlurarna. Dessa förslag kommer att dyka upp lite här och var i systemet. Något Google kallar ”Slices” är del av samma satsning och beskrivs som att lyfta fram matnyttiga delar av appar i de lägen det behövs.

Verktyg för digital hälsa

Klicka för att spela upp

Google vill göra oss mer medvetna om hur mycket vi använder våra mobiler (vi frågade tidigare i år om smartphoneberoende). En ny instrumentpanel i Android visar information om hur du använder din smartphone, som exempelvis hur länge du använt appar, hur många aviseringar du fått och hur många gånger du låst upp mobilen.

Det går att ställa in tidsgränser för användandet av enskilda appar. När användaren passerat den angivna gränsen blir ikonen för appen grå, som påminnelse. En mycken välkommen nyhet som borde ha varit där från början är att stör ej-läget inte bara tystar ljudet utan även tar bort de visuella indikationerna.

Låt säga att du ligger och läser i sängen. Även om ljudet är avstängt har det tidigare ploppat upp potentiellt stressande aviseringar i gränssnittet, trots att stör ej-läget är aktiverat. I Android P är det frid och fröjd. Sista funktionen för digital hälsa är ”Wind Down”, varva ned, som aktiverar blåljusfiltret när solen går ned, samt slår på stör ej-läget och gör hela skärmen svartvit på den tid du angivit för läggdags.

Vi har installerat betaversionen av Android P på en Google Pixel 2 och återkommer med en mer detaljerad titt på nyheterna framöver.

Mest kommenterat

 1. Hur ofta laddar du mobilen?
 2. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 3. Google kommer få kontinuerlig skrollning på mobiler
 4. Qualcomm ogillar att Google skapat egen systemkrets
 5. Freja kan användas som legitimation vid paketutlämning hos PostNord
 6. Apple har presenterat tredje generationens AirPods

Mest läst

 1. Hur ofta laddar du mobilen?
 2. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 3. Konceptbilder på Samsung Galaxy S22 Ultra
 4. Sony tillkännager ny produkt 26 oktober
 5. Nya pressbilder på Pixel 6 visar hur mycket kamerorna sticker ut
 6. Qualcomm ogillar att Google skapat egen systemkrets

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur ofta laddar du i regel mobilen?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om