Google introducerar musiktjänsten Google Music

Postat:
01:11 - 2011-11-17
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
70

httpvh://youtu.be/NI8rQEHoE24

Google lanserade i samband med ett pressevent under onsdagskvällen svensk tid musiktjänsten Google Music. Flertalet läsare har troligtvis redan hört talas om tjänsten som sedan tidigare funnits tillgänglig i begränsad upplaga för de med en inbjudan. Utöver möjligheten att ladda upp och sedan strömma upp till 20 000 Mp3-låtar till praktiskt taget valfri webbläsare eller androidenhet har Google förbättrat Music med en rad nyheter.

För det första har Android Market, dels Android-klienten och dels webbklienten, begåvats med en musikavdelning som erbjuder 8 miljoner låtar från en rad skivbolagsjättar från start – med ytterliggare 5 miljoner låtar runt hörnet. All musik publiceras i MP3-format med en bithastighet på 320kbit/s. Vidare kan användare dela med sig av varje köpt låt till bekanta upp till en gång genom Google Plus – något skivbolagsjättarna hoppas skall bidra till att stävja piratkopieringen.

httpvh://youtu.be/3lv1xras-zM

Utöver samarbetet med stora skivbolag satsar Google också på indieartister som genom tjänsten Artist Hub ges möjligheten att publicera musik på Market. Det kostar 25 USD att upprätta en artistprofil och därefter är det avgiftsfritt med undantag för de 30% som Google tar för varje genomförd försäljning – i ilkhet med vad som gäller för utvecklare/applikationer på Android market. Artisterna kan på egen hand sköta prissättningen och eftersom Google Music integrerar med både Google Plus samt YouTube finns flera kanaler för marknadsföring att välja på.

Tyvärr är tjänsten endast tillgänglig i USA och Google nämnde inget om en lansering i övriga världsdelar under presentationens gång. Utifrån de erfarenheter vi har från andra musiktjänster och det krångel vad gäller kanske främst den juridiska biten vore vi förvånande om det inte dröjer minst ett år, om inte mer, före dess att Google Music dyker upp i Norden i en fullfjädrad variant. Till de goda nyheterna hör att tjänsten fortsättningsvis blir gratis att använda med undantag för musikinköpen. Den som vill ladda upp det privata musikarkivet kan alltså göra så utan några avgifter under förutsättning att det inte överstiger 20 000 låtar.

[Google Music]

Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola RAZR på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy Note på Prisjakt just nu: