Google introducerar Project Starline: videosamtal i 3D

Postat:
11:45 - 2021-05-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
12

Google har offentliggjort satsningen Project Starline – en ny typ av videosamtal i 3D där det känns som personen faktiskt är närvarande och sitter i samma rum. Företaget har arbetat på tekniken i flera år.

Starline kombinerar framsteg i hårdvara och mjukvara för att ro hem konststycket. Google beskriver det hela som ett magiskt fönster och bakom det magiska fönstret sitter en person, i naturlig storlek och i 3D.

Det går att prata som vanligt, gestikulera och ha ögonkontakt. Resultatet ska få det att kännas som personen faktiskt sitter mitt emot och är på plats. Tekniken kräver varken särskilda glasögon eller headset, men bygger på avancerad och kostsam hårdvara.

I dagsläget finns Project Starline endast i ett fåtal av Googles kontor. Google hoppas kunna göra tekniken billigare och mer tillgänglig i framtiden. Fokus ligger på företag och sjukvård inledningsvis, även om det det är möjligt att vi får se en konsumentversion längre fram.

To make this experience possible, we are applying research in computer vision, machine learning, spatial audio and real-time compression. We’ve also developed a breakthrough light field display system that creates a sense of volume and depth that can be experienced without the need for additional glasses or headsets.