Google kommer fortsätta sälja enheter direkt från Play Store

Postat:
17:42 - 2013-02-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
22

Inte för att det fanns några direkta tvivel eller för att sökjätten indikerat motsatsen men Jamie Rosenberg, chef för Google Play, har konstaterat att modellen att sälja hårdvara direkt från egna butiken är här för att stanna.

Den första enheten Google sålde direkt till konsumenter var Nexus One, vilket var tämligen rebelliskt med tanke på hur stor makt operatörer har USA:s smartphonemarknad. Där är det inte alls lika vanligt att köpa olåsta telefoner och bara flytta över SIM-kortet som i Sverige. 

Första försöket att sälja telefoner innebar i stort sett en flopp för Google, eftersom företaget efter en tid (den 14:e maj 2010) slutade saluföra Nexus One eftersom knappt någon köpte enheten. Andy Rubin sa vid den tidpunkten att egna hårdvarubutiken blev en nischad kanal för de som tidigt anammar ny teknik, men att det var uppenbart att många kunder vill känna på en telefon innan de köper den och kunna välja mellan ett stort antal olika abonnemang.

”It’s remained a niche channel for early adopters, but it’s clear that many customers like a hands-on experience before buying a phone, and they also want a wide range of service plans to chose from.”

USA var kanske inte redo helt enkelt för tre år senare när LG Nexus 4 började säljas i Play Store blev det istället huggsexa och underskott. Även Nexus 7 och Nexus 10 har sålt bra i Googles enhetsavdelning i Play Store. Google säljer för närvarande enheter i sju länder och när, eller om, internetgiganten börjar med samma verksamhet i Sverige lär det sannolikt bli en succé (förutsatt att priserna blir lika förmånliga som i övriga länder).