Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google kringgår de amerikanska mobiloperatörerna, aktiverar RCS för alla i USA

Postat:
00:20 - 2019-11-15
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
RCS (”Rich Communication Services”) är ett meddelandeprotokoll som såg dagens ljus första gången redan 2007 och som genom åren har utvecklats med ett specifikt syfte: att ersätta eller komplettera det föråldrade, primitiva och mycket begränsade SMS-protokollet.

Även om RCS som sådan alltså har över 12 år på nacken så har väldigt lite hänt för att ersätta SMS-standarden av flera skäl, men spekulationerna tenderar att framför allt landa i att många mobiloperatörer är rädda att RCS kan komma att minska deras vinster, då SMS-standarden än idag är mycket lukrativ för operatörerna. SMS har en mycket liten åverkan på operatörernas nät och bandbredd, skickas i enorma mängder varje dag, och används som ett säljargument för att förmå kunderna att teckna dyra abonnemang.

Detta till trots har de fyra stora operatörerna i USA; Verizon, AT&T, T-Mobile och Sprint enats om att rulla ut CCMI, en egen satsning som nyttjar RCS-protokollet, med start någon gång under 2020. Det är oklart varför de fyra operatörerna har valt att gå sin egen väg med RCS, utan Google, men kanske känner de att Google skulle ges för stor kontroll om standarden rullades ut som en del av Googles Android, eller en specifik Google-app.

Google gjorde det oavsett vilket i oktober möjligt för användare av Messages att oberoende av operatörerna aktivera RCS, ett steg som av många tolkades som att Google inom kort planerade att rulla ut RCS med eller utan operatörernas stöd. Idag ger Google dessa spekulationer rätt, då de meddelar att de rullar ut och aktiverar RCS i Messages för alla i USA.

Det är oklart om eller när Google ämnar rulla ut RCS i andra regioner, som i Europa, men den som redan idag vill använda RCS kan som vi skrev om för några veckor sedan manuellt aktivera funktionen. Den som vill läsa mer om protokollet kan med fördel ta en titt på vår RCS-genomgång där vi försöker bringa ljus till det hela.
 

Mest kommenterat

 1. OnePlus 8 påstås erbjuda trådlös laddning
 2. Vilket virtuellt tangentbord använder du idag?
 3. Pressbilder på Galaxy S20-serien: så här ser Samsungs nya flaggskepp ut
 4. Anti-5G-påståenden saknar vetenskapligt stöd enligt professor
 5. OnePlus 7- samt 7T-ägare: vilka är era synpunkter på telefonen?
 6. Whatsapp Beta erbjuder nu mörkt tema

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S20 Ultra ut enligt senaste ryktena
 2. Rapport: PostNord kan gå i konkurs utan stöd
 3. Pressbilder på Galaxy S20-serien: så här ser Samsungs nya flaggskepp ut
 4. BankID kommer släppas för Huaweis app-butik
 5. OnePlus 8 påstås erbjuda trådlös laddning
 6. OnePlus släpper OyxgenOS 10.3.1 för 6 och 6T med en rad åtgärder

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket tangentbord använder du för Android [2020]?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey