Google lägger ned YouTube Originals

Postat:
15:48 - 2022-01-19
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
12

År 2016 började Google producera exklusivt innehåll för YouTube. Satsningen kallades ”YouTube Originals” och sågs som ett försök att konkurrera med andra typer av strömningstjänster som exempelvis Netflix.

Utöver att skapa helt eget material samarbetade Google även med utvalda etablerade kreatörer på plattformen. Den mest kända serien är sannolikt Cobra Kai som senare togs över av Netflix. I början var ”YouTube Originals” bara tillgängligt för betalande prenumeranter.

Nu kommer YouTube Originals att läggas ned permanent. Susanne Daniels, som varit chef för YouTubes egenskapade innehåll, lämnar företaget i mars. Googles resonemang är att Originals inte behövs när det redan skapas så mycket material på YouTube.

Robert Kyncl skriver i ett inlägg att det finns över två miljoner medlemmar i plattformens partnerprogram. Det innebär att dessa videoskapare får en del av annonsintäkterna deras videor genererar. Enligt Kyncl har YouTube betalat ut över 30 miljarder dollar till ”kreatörer, artister, och medieföretag” under de senaste tre åren.