Google+ läggs ned för konsumenter efter att sårbarhet upptäckts

Postat:
22:24 - 2018-10-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
30
Google+ lanserades sommaren 2011 som ett svar på Facebook. Det storsatsades initialt på det sociala nätverket som integrerades med flera av Googles andra produkter likt YouTube, vilket inte alltid var populärt.
Fokusen på nätverket minskades efterhand och med åren har Google+ blivit allt mer obskyrt. Nu läggs den misslyckade satsningen ned för konsumenter efter att en sårbarhet upptäckts i API. Google skriver att tjänsten inte har anammats i bred utsträckning av vare sig konsumenter eller utvecklare och att 90 procent av alla besök varar mindre än fem sekunder.

Nedläggningen pågår under en tiomånadersperiod och färdigställs nästa augusti. Under de kommande månaderna kommer Google att meddela ytterligare information och tillhandahålla verktyg för att ladda hem och flytta över profildata.

Buggen som upptäcktes gjorde att utvecklare potentiellt kunde få tag på statisk och privat profil-information som e-postadress, yrke, kön och ålder. Sårbarheten upptäcktes och åtgärdades i mars i år. Enligt Google har de inte funnit bevis för att någon utvecklare varit medveten om buggen eller att profildata har missbrukats. Upp till en halv miljon konton kan potentiellt ha påverkats enligt Googles analys.

En rapport från Wall Street Journal hävdar att sårbarheten inte har offentliggjorts tidigare då Google fruktade granskning och att få skadat rykte. Att meddela missen och nedläggningen dagen innan en stor presentation verkar dock inte som särskilt mycket bättre tajming.

Som följd ger Google användare ökad kontroll när en app frågar efter access till Google-konto. Olika punkter kan nekas eller beviljas separat och dialogrutorna är tydligare. Om en app vill ha access till både kalendern och Drive går det exempelvis att bara bevilja tillgång till kalendern.

Google kommer även att begränsa appars tillgång till SMS och samtalshistorik i Android. Endast de appar som angivits som standard för telefon och SMS kan få tillgång till dessa delar av systemet, med vissa undantag som backup-appar. En annan förändring är att kontakt-tillåtelsen begränsas så att utvecklare inte längre får tillgång till interaktionsdata, som exempelvis de senaste kontakterna.

Mest kommenterat

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. Google slår tillbaka mot Sonos
 3. Använder du Google Chat — och vad tycker du i så fall om tjänsten?
 4. HBO Max framtid hänger i luften efter sammanslagning, kan försvinna
 5. Samsung släpper beta av Android 13 och One UI 5 för Galaxy S22
 6. Appar och spel kommer få mer dräglig reklam efter tuffare regler

Mest läst

 1. Officiellt: HBO Max försvinner nästa år, ersätts av ny kombinerad tjänst
 2. HBO Max framtid hänger i luften efter sammanslagning, kan försvinna
 3. Google slår tillbaka mot Sonos
 4. Oppo och OnePlus stäms av Nokia, säljförbudet i Tyskland kan sprida sig
 5. OnePlus introducerar 10T med 150W snabbladdning
 6. Rykte: Samsung Galaxy Watch 5 erbjuder snabbare laddning, USB-C

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du Google Chat?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om