Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google+ läggs ned för konsumenter efter att sårbarhet upptäckts

Postat:
22:24 - 2018-10-08
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Google+ lanserades sommaren 2011 som ett svar på Facebook. Det storsatsades initialt på det sociala nätverket som integrerades med flera av Googles andra produkter likt YouTube, vilket inte alltid var populärt.
Fokusen på nätverket minskades efterhand och med åren har Google+ blivit allt mer obskyrt. Nu läggs den misslyckade satsningen ned för konsumenter efter att en sårbarhet upptäckts i API. Google skriver att tjänsten inte har anammats i bred utsträckning av vare sig konsumenter eller utvecklare och att 90 procent av alla besök varar mindre än fem sekunder.

Nedläggningen pågår under en tiomånadersperiod och färdigställs nästa augusti. Under de kommande månaderna kommer Google att meddela ytterligare information och tillhandahålla verktyg för att ladda hem och flytta över profildata.

Buggen som upptäcktes gjorde att utvecklare potentiellt kunde få tag på statisk och privat profil-information som e-postadress, yrke, kön och ålder. Sårbarheten upptäcktes och åtgärdades i mars i år. Enligt Google har de inte funnit bevis för att någon utvecklare varit medveten om buggen eller att profildata har missbrukats. Upp till en halv miljon konton kan potentiellt ha påverkats enligt Googles analys.

En rapport från Wall Street Journal hävdar att sårbarheten inte har offentliggjorts tidigare då Google fruktade granskning och att få skadat rykte. Att meddela missen och nedläggningen dagen innan en stor presentation verkar dock inte som särskilt mycket bättre tajming.

Som följd ger Google användare ökad kontroll när en app frågar efter access till Google-konto. Olika punkter kan nekas eller beviljas separat och dialogrutorna är tydligare. Om en app vill ha access till både kalendern och Drive går det exempelvis att bara bevilja tillgång till kalendern.

Google kommer även att begränsa appars tillgång till SMS och samtalshistorik i Android. Endast de appar som angivits som standard för telefon och SMS kan få tillgång till dessa delar av systemet, med vissa undantag som backup-appar. En annan förändring är att kontakt-tillåtelsen begränsas så att utvecklare inte längre får tillgång till interaktionsdata, som exempelvis de senaste kontakterna.

Mest kommenterat

 1. Hur betalar du vanligtvis för din telefon?
 2. EU tar ännu ett steg mot att göra USB-C till obligatorisk standard
 3. Nokia presenterar surfplatta 6 oktober
 4. Microsoft introducerar Surface Duo 2 med konkurrenskraftig hårdvara
 5. Samsung Galaxy S22 Ultra kan bli nya Note
 6. Nokia introducerar G50 – företagets billigaste 5G-mobil

Mest läst

 1. Amazon Prime nu i Sverige
 2. Hur betalar du vanligtvis för din telefon?
 3. Iphone 14 Pro kan bli Apples första mobil med kamera-ö
 4. Nästa års OnePlus-telefoner kommer köra nytt, förenat OS
 5. Storleksjämförelse visar hur Galaxy S22 förhåller sig till Iphone 13
 6. EU tar ännu ett steg mot att göra USB-C till obligatorisk standard

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur betalar du vanligtvis för din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om