Google lanserar Galaxy Nexus – tillgänglig i Europa från och med november

Postat:
04:56 - 2011-10-19
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:


Google har tillsammans med Samsung tillkännagivit nästa telefon i Nexus-serien. Den nya modellen kallas för Galaxy Nexus och kommer för ovanlighetens skull att finnas tillgänglig i Europa, Asien och USA samtidigt från och med november månad. Telefonen är utvecklad i nära samarbete med Samsung som placerat ett helt ingenjörslag i en och samma byggnad som Android-teamet i Kalifornien, Mountain View.

Så, till slut är det officiellt. Google, i samarbete med Samsung, har under natten presenterat sin senaste skapelse som sätter ribban för Android-telefoner den kommande tiden. Redan innan den efterlängtade presentationen gav man ut pressreleaser vid dörren, och hårdvarumässigt visste man vad prestentationen skulle erbjuda innan den ens hade börjat.

Enheten, som är lätt kurvad, använder sig av en ny skärm. Med storleken 4,65″ är Galaxy Nexus den första Android-telefonen med Super AMOLED-teknik som har upplösningen 1280×720, även känt som HD eller 720p. Pixeldensiteten är på hela 316 PPI, vilket innebär att man inte ens kan urskilja enstaka pixlar ur skärmen som bidrar till en mycket trevlig skärpa. Ice Cream Sandwich kommer att använda denna upplösning fullt ut, och vi kan alltså vänta oss att kommande enheter delar denna egenskap med Galaxy Nexus.

Vad som nämndes tidigt är att det kommer två olika versioner av den här telefonen beroende på hur marknaden ser ut där man är. Den ena med LTE, den andra med HSDPA+. Vi vet däremot inte vilken som kommer att dyka upp här borta. Vi har under dagen fått en bekräftelse från Samsung att vi inte kommer att få LTE-versionen i Sverige – synd.

Något som märks direkt är avsaknaden av fysiska knappar på framsidan, och man har i Ice Cream Sandwich byggt in de före detta hårdvaruknapparna direkt i operativsystemet. Ström- och volymknapparna stannar dock som de är, och det syns fortfarande inte till någon fysisk kamera-knapp.

Processorn är förvisso inte telefonens starkaste del på pappret, men med en effektiv dubbelkärnig sådan på 1,2GHz kan man nå långt. Det utbytbara batteriet som är på 1750mAh är snäppet starkare än vad exempelvis Samsung Galaxy S II har att erbjuda, och batteritiden har en god chans att bli väldigt bra.

NFC har i och med Ice Cream Sandwich fått en större roll, och kan här användas för att utbyta innehåll av olika slag mellan telefoner. Just nu är det inte många Android-telefoner som stödjer detta, men i och med den nya Beam-funktionen hoppas vi på att fler tillverkare hoppar på NFC-tåget.

När man tidigare under månaden prestenterade att ’något stort är på väg’ fick man chansen att se den omryktade enheten i profil. Många noterade att den hade en annorlunda port på sidan, och denna är alltså en ’pogon pin’ som kommer att användas för dockningsstationer och underlättar anslutandet av sådana. En dockningsstation utannonserades tillsammans med telefonen, men något pris fick vi inte veta.

Kameran har också fått sig en liten uppfräschning gällande både hård- och mjukvara. Med en bakgrundsbelyst sensor på 5 megapixel kan man nu filma i 1080p med bildstabilisering, ta bilder så fort du trycker på knappen (även känt som ’zero shutter lag’) och sätta ihop panoramabilder direkt i kamera-appen. Galleriet har även det piffats till, och det går nu bra att redigera bilder lite lätt med ”hipsterfilter”, cropfunktioner och dylikt.

Kvaliteten på bilderna och hur den står sig emot konkurrenterna får vi återkomma om, precis som med andra hårdvarutester kring den här telefonen.

Övrig hårdvara i Galaxy Nexus inkluderar 1GB RAM, en kamera på framsidan med 1,3 megapixlar (som exempelvis kan användas för att låsa upp telefonen i ICS), en ny barometer (som ska användas för applikationer) och Bluetooth 3.0. Mängden lagring är antingen 16GB eller 32GB beroende på vilken modell man vill ha. Genom Engadget fick vi precis ta del av vad Matias Duarte (som presenterade ICS under natten) tror om huruvida gamla enheter med Gingerbread får ta del av ICS. Svaret var att alla enheter som kör Gingerbread rent teoretiskt ska kunna uppdateras till den nya versionen, och att Nexus S redan håller på att få en egen version.

Uppdatering: Genom Samsungs pressrelease från morgonen vet vi nu att telefonen dyker upp i Sverige ”i slutet av november” med ett rekommenderat pris på 5 500 kronor inklusive moms, och allt tyder på att det är 16GB-modellen som får detta pris då det är den enda som omnämns.

Så, efter en hel del väntande har vi äntligen fått se Galaxy Nexus tillsammans med nya Ice Cream Sandwich som dyker upp till försäljning väldigt snart till ett okänt pris. Vi på redaktionen är självfallet väldigt ivriga på att få se vad den verkligen går för, och att döma av kommentarerna här verkar ni också vara det.

Glöm inte att spana in vår artikel om nyheterna i Ice Cream Sandwich som kommer att uppdateras ett tag framöver!

Nedan finner ni alla detaljerade specifikationer för Google Galaxy Nexus:

SpecifikationerGalaxy Nexus
Mått (H x B x D)135,5 x 67,94 x 8,94 mm
Vikt135 gram (138,5 gram enligt vår våg)
Skärm och upplösning4,65",1280x720 pixlar (720p), 16 miljoner färger med kurvat och härdat displayglas (Contour Display)
PaneltypHD Super AMOLED, 0,01ms responstid
Digitizer80Hz, 10 simultana pekpunkter, Melfas MCS-8000 Series
System-on-a-chipTexas instruments OMAP 4460
CPU2x1,2GHz Cortex A9 45nm
GPUPowerVR SGX 540 (överklockad från 200MHz till 384Mhz)
RAM1024MB (631MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)16GB eller 32GB beroende på modell
Batteri / batteritid1 750 mAh (Li-Ion, löstagbart, 1 700 mAh enligt vår mätning)
Taltid: 17h 40min (2G) / 8h 20min (3G)
Standby: 290h (2G) / 270h (3G)
Bakre kamera5MP (2580x2048 pixlar) med autofokus, pekfokus, LED-blixt, zero shutter lag + fast shoot2shoot, videoinspelning i 1080p (1920x1080 @ 30 FPS)
Främre kamera1,3 MP (1280x1024), videoinspelning i 720p (1280x720 @ 30 FPS), autofokus, pekfokus
AnslutningarMicro-USB A-kontakt, 3,5mm stereoutgång
KnapparStrömknapp samt volymknapp (+/-)
Nätverk/kommunikationHSDPA+, 21 Mbit/s ; HSUPA, 5,76 Mbit/s, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0+HS+A2DP+AVRCP, Wi-Fi hotspot, FM-radio, NFC
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor, gyro, barometer
OS / GränssittAndroid 4.0 (Ice Cream Sandwich) med Pure Google Experience
Codec-stödMP3/AAC/AAC+/eAAC+, MPEG4,h.263/[email protected]
Butikspremiär~2011-11
Övrigt-
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:

Mest kommenterat

 1. Har IOS bättre appar än Android?
 2. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre
 3. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 4. Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?
 5. Windows 11 populärt, anammades dubbelt så snabbt som Windows 10
 6. Vi har nått gränsen för upplösningar på mobiler, annat har tagit över

Mest läst

 1. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre
 2. Europriserna för Galaxy S22-serien
 3. Har IOS bättre appar än Android?
 4. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 5. Vi har nått gränsen för upplösningar på mobiler, annat har tagit över
 6. Googles billigaste Pixel kan släppas i maj

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om