Google påstås ha givit förmån till Netflix i Play Store

En avgift på 6 % räcker för att inte gå back

Postat:
11:23 - 2021-08-31
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

Både Google och Apple är i blåsväder på grund av avgifterna och taktikerna i deras respektive appbutiker. Jättarna tar 30 procent av kakan, även av prenumerationer för tjänster som tecknas via telefoner, och driver upp priserna.

Utvecklare får inte informera kunder om billigare alternativa betalningsmetoder. Epic Games och Apple har en rättstvist kring allt detta, medan Google har stämts på liknande grunder av amerikanska delstater.

Enligt dokumentet från en ny stämning av advokater som representerar konsumenter, har flera av de största prenumerationstjänsterna likt Spotify och Netflix försökt minska Googles avgift på 30 procent. Netflix har enligt stämningen lyckats få ett exklusivt avtal med en betydligt lägre avgift, och därmed särbehandlats.

Anledningen ska ha varit att blidka Netflix så de fortsätter att erbjuda teckning av abonnemang via appen. Stämningen hävdar vidare att Google skulle kunna gå runt med en avgift på blott 6 procent, istället för dagens 30 procent. De menar att avgiften är godtycklig och ligger på 30 procent endast för att matcha Apples.

Fler siffror: Samsung-telefoner sägs ha genererat Play Store-intäkter på fyra miljarder dollar under 2019, varav 100 miljoner dollar (0,1 miljarder) gick till Samsung. Play Store ska totalt ha dragit in 11,2 miljarder dollar 2019 med en bruttovinst på 8,5 miljarder dollar.