Google Pixel Tablet släpps i Sverige – kombinerar surfplatta med smarthögtalare

Postat:
20:58 - 2023-05-10
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
32

I samband med kvällens keynote från Googles utvecklarkonferens I/O 2023 redogjorde sökjätten slutligen för samtliga detaljer kring surfplattan Pixel Tablet. Enheten har sedan tidigare varit känd, men uppgifter kring pris- och tillgänglighet blev först tillgängliga vid kvällens presentation.

Googles Pixel Tablet släpps i Sverige och går att förbeställa från och med idag, men kommer inte finnas tillgänglig för leverans eller i butik förrän 20 juni. Priset är 7799 kr för modellen med 128GB lagringsutrymme medan modellen med 256GB hamnar på 8799 kr. Plattan som är tillgänglig i färgerna Porcelain och Hazel går att förbeställa via dels Google Store och dels Elgiganten.

I nuläget är det enligt Google inte möjligt att köpa surfplattan fristående, utan den finns endast att tillgå bundlad tillsammans med dockningsstationen. Däremot går det att köpa sistnämnda fristående till en kostnad av 1599 kronor.

Google erbjuder även ett skal till Pixel Tablet med en fot som gör det enkelt att justera vinkeln på plattan, samt hänga den i tex en krok. Priset för skalet är beskedliga 1149 kronor.

Specifikationer

Pixel Tablet har en 10,95″ stor LCD-display med ett höjd- och breddförhållande om 16:10 och en upplösning på 2560 x 1600 pixlar (267 PPI). Panelen har en ljusstyrka på upp till 500 nits och har stöd för USI 2.0-styluspennor. I skärmen sitter även en optisk fingeravtrycksläsare inbäddad.

Plattan väger in på 493 gram och mäter 258 x 168 x 8,1 mm. Batteriet om 7000 mAh uppges räcka till 12h kontinuerlig videuppspelning. och plattan kan laddasantingen med hjälp av USB-C eller via stiften som sitter i foten vid bakstycket och som ansluter till den medföljande högtalardockan (15W laddeffekt).

Precis som för Googles senaste Pixel 7-serie erbjuds Tensor G2-chippet tillsammans med 8GB LPDDR5 RAM som gäller både för modellen med 128GB lagringsutrymme samt för modellen med 256GB lagringsutrymme (UFS 3.1).

På framsidan har Google placerat en 8MP-kamera (1/4″, 1,12μm) med en bländare om f/2.0 som saknar AF, medan det på bakstycket sitter en identisk kamera frånsett att den är utrustad med autofokus. För videosamtal erbjuds 1080p vid 30 FPS. Om sidorna sitter totalt fyra stycken högtalare.

Google utlovar fem års uppdateringar och plattan levereras med Android 13.

Pixel Tablet fungerar precis som en Nest Hub i dockat läge och svarar på ”Hey Google” samt har fullt Cast-stöd, men i och med att den kör en fullversion av Android 13 går det att köra vilka android-appar som helst och använda i stort sett samtliga av de widgets som finns att tillgå för Android.

Plattan har en magnet som gör det enkelt att placera den på högtalarfoten medan fyra stycken kopparbleck eller så kallade pogo pins förser surfplattan med ström.

Bland de officiella tillbehören finns utöver högtalardockan även ett skal som gör det enkelt att docka plattan med högtalaren utan att ta av skalet först. Google har även försett skalet med en justerbar fot som gör det enkelt att placera plattan i önskvärd vinkel, eller för den delen hänga den på exempelvis en krok.