Google presenterar Pixel 4 och Pixel 4 XL med ansiktsupplåsning och radar

Postat:
17:17 - 2019-10-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
71

Efter en lång serie läckor har Google nyss presenterat sina nya telefoner Pixel 4 och Pixel 4 XL. Även om nästan allt avslöjats i förväg har vi nu alla officiella uppgifter, svart på vitt.

Vi börjar med att riva av grundspecifikationerna. Duon har utrustats med Qualcomm Snapdragon 855, 6GB RAM, samt 64GB eller 128GB lagring beroende på modell. Det är första gången Google erbjuder mer än 4GB arbetsminne i en telefon.

Minnet är fortfarande hälften av vad som erbjuds i vissa konkurrenters flaggskepp, men 6GB bör räcka i de allra flesta situationer och erbjuda en påtaglig förbättring gentemot 4GB. Mer anmärkningsvärt är kanske att instegsmodellen endast har 64GB lagring och att utrymmet slutar vid 128GB. Batterikapaciteten ligger på 2800mAh för Pixel 4 och 3700mAh för det större syskonet.

Båda modellerna har OLED-paneler med 90Hz uppdateringsfrekvens, samt ett nytt läge kallat ”Ambient EQ” som automatiskt justerar skärmens framtoning utifrån rådande ljusförhållanden. Pixel 4 har en 5,7-tumsskärm med FHD+-upplösning, medan XL utrustats med en mer högupplöst 6,3-tumspanel (QHD+). Bildförhållandet för båda modellerna är 19:9.

Att uppdateringsfrekvensen höjts från ordinarie 60Hz är en stor nyhet som innebär lenare animationer i gränssnitt och spel – ett bättre visuellt flyt. Funktionen, kallad ”Smooth Display”, går att stänga av. När 90Hz aktiveras är uppdateringsfrekvensen inte låst i 90Hz utan kan variera beroende på vilken app eller vilket spel som för tillfället körs, för att optimera batteritiden.

Andra egenskaper som duon har gemensamt är stereohögtalare, Pixel Neural Core, IP68-klassning, USB-C, snabbladdning, trådlös laddning, en tryckkänslig ram som kan starta Google-assistenten, samt säkerhetschippet Titan M. Telefonerna kommer att erhålla system- och säkerhetsuppdateringar i tre år. Om Google upprätthåller samma uppdateringsintervall kommer Pixel 4 att få Android 13 år 2022.

Kamerorna

En annan stor nyhet för i år är att Google för första gången satsat på dubbla bakre kameror. Huvudkameran har 12MP, optisk och elektronisk bildstabilisering, samt bländaren f1,7. Den kompletteras av ett 16MP telefoto-objektiv med zoom. Även den erbjuder både OIS och EIS.

Som vanligt för Googles kameror är mjukvaran mer intressant än hårdvaran, då de uträttar magi med artificiell intelligens och algoritmer. Googles redan utmärkta nattläge har blivit bättre och det ska rentav gå att fånga stjärnhimlar med kameran med förvånansvärt gott resultat. Företaget skriver att kameran kan ta ”vackra bilder i komplett mörker”.

Kameran har en särskild finess för att ta kort på rörliga motiv, med suddig bakgrund och motivet skarpt i fokus. Det går även att justera ljuset och detaljnivån för skuggor, för att få fram mer detaljer i exempelvis motljus. En tredje sensor på bakstycket används för djupmätning som bland annat ger bättre bokeh-effekter. Google har placerat en 8MP-kamera i ramen framtill.

Ansiktsupplåsning och Project Soli-radar

Google har satsat helhjärtat på en säker form av ansiktsupplåsning och det är den enda biometriska verifieringsmetoden i Pixel 4. Någon fingeravtrycksläsare finns med andra ord inte som komplement.

Enheten skapar en djupkarta av användarens ansikte och fem sensorer samverkar i processen, vilket är främsta anledningen till skärmens förhållandevis grova övre ram. Ansiktsupplåsningen ska fungera utan att användaren behöver titta på telefonen rakt framifrån. Den fungerar även med exempelvis hattar, smink, glasögon och inte alltför mörkt tonade solglasögon.

Tekniken går inte att lura med en bild eller video, då den registrerar ansiktet i 3D. De biometriska uppgifterna kan raderas om så önskas och lämnar aldrig enheten, utan sparas lokalt i säkerhetschippet Titan M. Google utlovar en smidig och sömlös upplåsning.

Google har länge arbetat på att implementera stöd för att styra enheter genom gester i luften, det så kallade ”Project Soli”. Tekniken debuterar på konsumentelektronikmarknaden i och med Pixel 4. En radar utnyttjas för att registrera rörelser i luften, med millimeterprecision.

Det gör att användare exempelvis kan styra media-appar, skippa låtar, snooza alarm och tysta inkommande samtal utan att behöva röra vid skärmen. Tidigare försök på luftgester av bland andra LG har avfärdats som gimmicks, men med tanke på radarn och hur länge Google har arbetat på tekniken är vi försiktigt positiva.

Pris och tillgänglighet

Google har inte meddelat exakt i vilka marknader Pixel 4 kommer att släppas officiellt. På sin produktblogg skriver företaget att telefonerna börjar levereras ”globalt” 24 oktober. I USA ligger instegspriset för Pixel 4 på 799 dollar, medan Pixel 4 XL går på 899 dollar.

Vi ser i skrivande stund inte Pixel 4 i Googles svenska webbutik.

Uppdatering: På Googles supportsida finns Sverige eller övriga nordiska länder inte med på listan över marknader där Pixel 4 kommer att säljas.