Google presenterar Pixel Watch 2 – släpps i Sverige

Postat:
16:43 - 2023-10-04
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
14

Under onsdagen höll Google ett event i Stockholm, där en rad nya Google-produkter presenterades. Utöver Googles kronjuveler i Pixel 8-uppställningen presenterade Google även Pixel Watch 2, som till skillnad från företrädaren Pixel Watch officiellt kommer säljas i Sverige, både via Google Store och utvalda återförsäljare.

Till det yttre är Pixel Watch 2 snudd på identisk med företrädaren Pixel Watch, vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak. Pixel Watch uppskattades av väldigt många, Swedroidredaktionen inkluderat, för den eleganta, minimalistiska och unika designen.

Under ytan har dock lyckligtvis lite mer skett, och vi ser bland annat ett snabbare systemshipp i form av Qualcomm Snapdragon 5100 (även kallat W5 Gen 1), samt med ett ytterst strömsnålt Cortex M33-chipp som hjälpprocessor för mindre krävande bakgrundsuppgifter.

Snapdragon 5100 är ett på pappret stort steg framåt i relation till fjolårsmodellens minst sagt problematiska Exynos 9110 som drogs med såväl prestandaproblem som med hög strömförbrukning och omfattande värmeutveckling. Precis som i fjol bjuds vi på två olika hårdvaruversioner: basversionen med endast Wi-Fi och toppmodellen med LTE och Wi-Fi. Båda modellerna har även utrustats BT 5.0 samt NFC-stöd, och Wi-Fi är begränsat till 2,4 GHz-bandet.

Snapdragon 5100 bygger på en tillverkningsprocess på 4nm, att jämföra med 10nm-processen i Exynos 9110. Detta torde resultera i en noterbart mer följsam och rapp upplevelse, då mindre transistorer som sitter tätare inpå varandra innebär att fler transistorer får plats. Vidare behöver de mindre och tätare transistorerna mindre ström alstrar mindre värme, vilket leder till att klockhastigheterna kan ökas.

Detta, i kombination med ett lite större batteriet på 306 mAh, mot 294 mAh i företrädaren, gör att vi förväntar oss både en noterbart bättre batteritid såväl som en mer följsam upplevelse i Watch 2.

Google framhåller i sin presentation just batteritiden som bättre än i fjolårsmodellen, med 24 timmars batteritid med skärmen i AoD-läge (alltid igång), samt snabbare laddning där man från tomt kan ladda batteriet helt fullt på 80 minuter, samt ladda till 80 % batterinivå på 45 minuter.

Ovanstående är om Googles uppgifter stämmer ett stort steg framåt i relation till fjolårets Pixel Watch som från helt tomt inte sällan behövde minst 100 minuter att ladda fullt och 60 minuter att nå 80% laddning.

Det mesta är dock oförändrat i relation till fjolårets modell: RAM-bestyckningen är fortfarande 2 GB (SDRAM), lagringsutrymmet är fortfarande 32 GB (eMMC), skärmen är fortfarande på 1,2 tum och har fortfarande samma upplösning om 450 x 450 pixlar och 320 PPI. Skärmen skyddas precis som i fjol av Cornings Gorilla Glass 5, och den maximala ljusstyrkan är även fortsatt på 1 000 nits.

Vidare är vattenresistensen oförändrad, med en IP68-klassificering och vattenresistens på upp till 5 atmosfärers tryck, motsvarande cirka 50 meters djup. En fullständig specifikationslista återfinns på den officiella Pixel Watch 2-sidan på Google Store.

 

 

Pixel Watch 2 säljs i tre olika färgutföranden: Polished Silver, Champagne Gold och Matte Black. Färgalternativen för de tillhörande armbanden är fyra till antalet: Obsidian (svart), Bay (blå), Porcelain (vit) och Hazel (grön).

Priset blir 4 590 kronor för Wi-Fi-versionen och 5 190 kronor för LTE-versionen.