Google presenterar stora nyheter för Maps

Postat:
13:29 - 2021-03-30
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
20

Google har presenterat ambitiösa nyheter för Maps, med över 100 AI-drivna tillskott som kommer att släppas nu i år. Företaget skriver att de vill omdefiniera vad en karta kan innebära.

Listan över nyheter är omfattande men vi ska försöka sammanfatta finesserna på ett effektivt och lättöverskådligt vis. Först ut har vi navigering inomhus genom Live View. Maps kan känna av den exakta höjden och placeringen av objekt inomhus, vilket ska möjliggöra navigering i byggnader.

Fokus ligger på stora offentliga byggnader som kan vara svåra att hitta i, likt flygplatser, centralstationer och köpcenter. Appen kan guida till exempelvis hissar, rätt gate och plattform, toaletter, bankomater och bagageutlämning. Maps använder förstärkt verklighet (AR) för att visa vägvisningar direkt i kamerans sökare.

I början är dock inomhuskartorna begränsade till byggnader i utvalda städer i USA, Japan och Schweiz – men de kommer att spridas efterhand. Ett nytt väderlager visar väderprognoser, temperaturer och luftkvalitet i de olika områdena på kartan. Väderprognoserna kommer att bli tillgängliga globalt, medan luftkvaliteten får en initialt begränsad tillgänglighet.

Maps kommer börja erbjuda den mest miljövänliga rutten som standard vid bilkörning, såtillvida den beräknade ankomsttiden är ungefär samma som för rutter som förväntas innebära högre bensinförbrukning. De som alltid vill använda den snabbaste rutten istället kan ändra det bland inställningarna. Funktionen ska släppas globalt efterhand.

Appen kommer även kunna påpeka huruvida förare är på väg att åka igenom någon av de zoner med låga utsläpp som skapats i olika delar av världen, för att förbättra luftkvaliteten. En dieselbil kanske inte är tillåten, vilket gör att förare enklare kan rätta sig efter reglerna. En annan del av miljötänket är att det kommer bli lättare att se alla olika alternativ att ta sig till en viss plats, för att främja mer hållbara transportval. Goda miljöval är märkta med en löv-ikon.

Google nämner även några finesser som har med matvaruleveranser att göra, vilket har vuxit i popularitet under pandemin, men de är helt specifika för delar av USA.